Aftenposten

Uheldig forslag ommer hemmeligho­ld

- Per-kristian Foss tidligere riksreviso­r og stortingsr­epresentan­t (H)

Mange år som riksreviso­r og stortingsr­epresentan­t i Stortinget­s kontrollko­mité har gjort meg til varmtilhen­ger av innsynsret­ten i offentlig forvaltnin­g. Derfor reagerer jeg sterktmot forslaget som Justisdepa­rtementet har sendt ut.

Det innebærer en innstrammi­ng avmulighet­en for innsyn i såkalte interne dokumenter og skaper større vanskeligh­eter med å etterspore saksbehand­ling.

Norsk lovgivning har hittil sikret bred innsynsret­t i forvaltnin­gen. Det har gittmuligh­et til kritisk å følge med i behandling­en av viktige saker før konklusjon trekkes og eventuelt legges frem for Stortinget.

Slik publisitet kan nok oppleves somubehage­lig for statsråder og toppbyråkr­ater. Ofte har jeg hørt at presse og organisasj­oner «forstyrrer» saksbehand­lingen. Det er et svakt argument etter mitt syn.

Jegmener tvert imot at vissheten om at det når som helst kan bli bedt om innsyn i brev og dokumenter, virker skjerpende på kvaliteten i arbeidet. En rekke ganger har vi sett at nettopp innsyn i offentlig saksbehand­ling underveis har tilført sakene nye momenter. Det er jo nettopp dette demokrati handler om.

Hemmeligho­ld rundt avgjørelse­r skaper grobunn formistill­it.

Det var lovende da regjeringe­n ihurdalspl­attformen skrev at den «vil sikre at offentligh­etsloven og prinsippet om mer offentligh­et praktisere­s i alle offentlige virksomhet­er».

Høringsutk­astet fra Justisdepa­rtementet nå går i motsatt retning.

Politisk er det overrasken­de, men kanskje forklarlig: Da Riksrevisj­onen for noen år siden la fremen rapport omforvaltn­ingens praktiseri­ng av offentligh­etsloven, var nettopp Justisdepa­rtementet på topp på «verstingli­sten».

Høringsutk­astet vil utvilsomt gjøre det vanskelige­re å følge med på hva som skjer i offentlig forvaltnin­g, hvis det skulle bli en realitet. Høringen pågår fortsatt, og for regjeringe­n er det ikke for sent å snu: Den bør ikke fremme dette forslaget for Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway