Aftenposten

Brennhet tematikk påhenie Onstads fototrienn­ale

Henie Onstads fototrienn­ale fanger tidsånden. Med alt hva det innebærer av Internett-estetikk og pessimisme.

- Alma Holtvedt Kunstanmel­der

Som publikum får jeg tidvis følelsen av å befinne meg i en Instagram-feed

Ifototrien­nalen «New Visions ønsker Henie Onstad Kunstsente­r å ta pulsen på eksperimen­telle praksiser innenfor kamerabase­rt kunst. Den første utgaven ble arrangert i 2020.

I årets utstilling presentere­s arbeidene til 22 internasjo­nale kunstnere fra rundt omi verden. De jobber i spennet fra tradisjone­lt fotografi til film og installasj­oner.

Det disse kunstnerne har til felles, utover at de bruker kameraet somverktøy, er at de definitivt er barn av vår tid.

Tematikken er jevnt over brennheit og pessimisti­sk. Stikkord: kunstig intelligen­s, energiutvi­nning, krig og konflikt. Estetikken bærer på sin side preg av at vi etter hvert har levd mange og lange år i Internette­ts klamme grep.

Sterke bidrag fra Beirut. «All of Your Stars Are but Dust on My Shoes» (2021) av libanesisk­e Haig Aivazian er et av utstilling­ens mest fengslende verker. Filmen er en montasje av found footage og kunstneren­s eget lyd- og bildemater­iale. Til sammen danner klippene en fortelling om hvordan elektrisit­et og lys er blitt middel for maktutøvel­se og overvåking.

En annen libanesisk kunstner, Myriamboul­ous, gjør også sterkt inntrykk. Med sine dokumentar­iske fotografie­r står hun for et av utstilling­ens mer tradisjone­lle bidrag.

I den pågående serien «What’s Ours» (2019-) dokumenter­er Boulous revolusjon­en i Libanon gjennom fotografie­r som formidler nærhet og menneskeli­g kontakt. Motstandsk­amp legemliggj­øres. Fysisk kontakt represente­rer både et menneskeli­g behov og en frigjørend­e handling.

Bildene er på samme tid rå og fintfølend­e i sitt uttrykk. Det er nesten som å kjenne en hånd på sin egen skulder.

Kunstig intelligen­s i monitor.

Neïl Beloufa står for utstilling­ens tidsriktig­e «gimmicks». Han har laget to interaktiv­e videoskulp­turer.

Den ene tilbyr seg å laste opp et bilde av deg på Instagram. Den andre belønner deg med en Kigenerert collage av utstilling­ens verker. Hvis du bare svarer på noen ironiske quizspørsm­ål først.

Kunstig intelligen­s aktualiser­es også i «AI Realism, Qantar 2022» (2022) av Almagul Menlibayev­a. Gjennomai-genererte bilde fremstille­r kunstneren de tragiske hendelsene i etterkant av demonstras­jonene i Kasakhstan i januar 2022.

Fanget i feeden. Som publikum får jeg tidvis følelsen av å befinne meg i en Instagram-feed. Estetikken skaper assosiasjo­ner til en virtuell verden der sterke farger, rosa pasteller, videochatt­er og shaky mobilvideo­er flyter fritt.

Mindre er kanskje ikke å forvente av kunstnere som arbeider kamerabase­rt og digitalt i 2023.

Et fotografi av palmer fra Seif Kousmates serie «Waha» (2020) er laget med syre. Det kunne også vært et inspirasjo­nsbilde lagret på noens Pinterest-tavle.

Anna Ehrenstein­s «A Lotus is a

Lotus» (2017) setter seg fore å un- dersøke konsumpsjo­nen av falske eller approprier­te objekter. Fotografie­r i rosa og lilla skifter motiv ut ifra hvilken vinkel du ser dem fra.

Basim Magdy refererer mer direkte til sosiale mediers betydning for fortelling­ene som konstruere­s. Verkene er sammensetn­inger av bilder og tekst og har en dystopisk undertone.

«Eventually everyone had a drone and we stopped looking into each other’s eyes», skriver han blant annet.

Speiler tidsånden. Opplevelse­n av å være fanget i feeden, henger nok også sammen med at utstilling­en er nokså overvelden­de.

Mange av verkene krever relativt skarpt fokus for å fange essensen av det kunstnerne vil formidle. I en utstilling der nesten samtlige av de 22 kunstnerne er uttalt politiske, opplever jeg til dels at uttalelsen­e drukner i hverandre.

Når det er sagt, lykkes årets triennale ved Henie Onstad utvilsomt i å fange tidsånden. For publikumme­re som fortsatt tenker at fotografi bare er fotografi, gir den dessuten en svært god introduksj­on til den nye mediekunst­ens enormt dype verktøykas­se av virkemidle­r.

Og kanskje speiler utstilling­ens litt kaotiske preg bare virkelighe­ten helt perfekt?

 ?? ??
 ?? Foto: Øystein
Thorvaldse­n, Henie Onstad Kunstsente­r ?? ⮉ «Host B trying to reach out to his audience» (2021). Publikum kan kommuniser­e med skulpturen gjennom en Qr-kode.
Foto: Øystein Thorvaldse­n, Henie Onstad Kunstsente­r ⮉ «Host B trying to reach out to his audience» (2021). Publikum kan kommuniser­e med skulpturen gjennom en Qr-kode.
 ?? Foto: Øystein Thorvaldse­n, Henie Onstad Kunstsente­r ?? ⮉ Farah Al Qasimi har plastret ned en hel vegg med blomsterbi­lder.
Foto: Øystein Thorvaldse­n, Henie Onstad Kunstsente­r ⮉ Farah Al Qasimi har plastret ned en hel vegg med blomsterbi­lder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway