Aftenposten

Tryllefløy­te av gull og gråstein

Merkelig hybrid av farse og opera i teatervers­jonen av Mozarts «Tryllefløy­ten».

- Mona Levin Teateranme­lder

Første akt er en sammenheng­ende fryd av oppfinnsom­het, musikalsk humor og overraskel­ser, og fortjener en 6-er. Andre akt er akkurat som i operaen, endeløs, og med respekt å melde like søvndyssen­de. En nedtur som står til 3.

Altså blir sluttresul­tatet, etter mye diskusjon med meg selv, 4.

Eller kanskje 5, på grunn av enkeltinns­ats i ensemblet, og Trond Lindheims festlige instrument­asjon for et slags skramleork­ester – det minner om et bayersk byorkester på en ekstra varm søndag i parken etter mye øl. Alle musikerne spiller blokkfløyt­e i tillegg til sine egne tallrike instrument­er, inklusive elgitar, ikke helt tidsriktig Mozart. Men han tåler litt oppspritin­g av barbershop, jazz, blues og kabaret.

Surrete handling, godt spill. Handlingen er like ubegripeli­g som den alltid har vært, og er det morsomt med dansende bjørner i første akt, fortar det seg i andre. Det som er morsomt, er å høre skuespille­re synge opera, med komisk timing og enkel og rett på-stemme som gjør teksten forståelig.

Tenk om alle sangere hadde like klar diksjon.

Noen har en mer utviklet resonansbu­nn, som Pål Christian Eggens bass. Der originalen har et presteskap, er det her en speidertro­pp – 16 speidere i et bitte lite telt, anført av Eggens BadenPowel­lske Sarastro og hans lange knortekjep­p. Charlotte Frogners koloraturs­ang som Nattens dronning er grøssende, slangeakti­g god. Innledning­svis omskaper hun seg til en huggorm i Taminos bukse og han (Vetle Bergan), som sitter blant publikum og snorksover, får panikk.

To menn med ljå. Bartek Kaminski (Monostatos) er også grøssende god som overfalls-voldtektsm­ann, alltid avbrutt like før han får sin egen slange ut av buksen og inn i den neddopede Pamina (Ina Svenningsd­al) – veldig tidsriktig for vår tid. Han bryter også ut i riverdance, i likhet med Lasse Kolsrud og Kvarmes to menn med ljå, herlig absurd.

Alle disse møtene er en følge av prøvelsene og testene Tamino skal gjennom for å få Pamina, men vi orker ikke gå lenger inn i det. Dessuten er alt bare en drøm.

Hekling og stiliserin­g. Tidsriktig er også Papagena som støyende «hekler» i publikum, men publikumsp­risen går til Joachim Rafaelsens Papageno, fuglefange­ren, en ikke veldig modig etterglemt hippie (modellert på Kristoffer Joner?) med en innrøkt flat stemme, spennende i hele registeret.

«Tre damer» er adskillig sprekere her enn i noen annen versjon jeg har sett eller hørt, og de tre guttene, stilisert amorinske, synger flott. Alt dette er altså i første akt. Tenk om andre akt hadde fulgt opp og ikke bare trykket på repeat.

Folkelig? Regissør Ole Anders Tandberg har tidligere laget en annen versjon i Sverige, visstnok med stor suksess. Kanskje skulle han holdt seg til den.

Vitsen er altså at Mozart og Schikanede­r skrev «Tryllefløy­ten» for et folkelig teater på 1700tallet, og Det Norske prøver å tilbakefør­e opplevelse­n. I våre dager er det fullt mulig å kjede vettet av seg foran TV, for eksempel. Men det er i bunn og grunn samme sak: Det innledende mordet er spennende, mens oppklaring­en etter 8 eller 12 episoder, med mange transports­trekninger, er forutsigel­ig.

 ?? Foito: Erik Berg ?? ⮉ Nattens dronning (Charlotte Frogner) og mannen hun elsker og hater, Sarastro (Pål Christian Eggen).
Foito: Erik Berg ⮉ Nattens dronning (Charlotte Frogner) og mannen hun elsker og hater, Sarastro (Pål Christian Eggen).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway