Aftenposten

Forløst dans om folk på flukt

En sjelden gang skjer det at en forestilli­ng er så nær som fullendt. Crystal Pites helaften «Light of Passage» er et sånt tilfelle.

- Sidsel Pape Danseviter og anmelder

Canadiske Crystal Pites «Light of Passage» hadde urpremiere i fjor høst ved Royal Opera House. Operahuset i London og Nasjonalba­lletten ga Pite mulighet til å ferdigstil­le oppgaven hun begynte på i 2017; å koreografe­re til hele Henryk Góreckis Symfoni nr. 3.

Góreckis sorgfulle sanger til ord av sørgende kvinner er Pites følgesvenn i det hun vil formidle og har forløst.

Såre tonebilder. Fra orkestergr­aven høres en dyp soprans klagesang. Såre tonebilder favner dansen som smelter sammen med lyssetting i «Light of Passage». Symfoni nr. 3 består av tre satser som nå er blitt til tre frittståen­de koreografi­er, også kalt satser.

Etter Norgesprem­ieren er det tydelig at satsene henger sammen på subtilt vis og løser hverandre ut. Barnet som bæres og mistes, blir i neste sats løftet og æret. Paret som trer frem fra gruppen av dansere, kommer tilbake som gamle i siste sats.

Kollektive­ts kropp. Crystal Pite gir seg gjerne i kast med tunge tema, denne gangen flyktningk­risen og de brutale omstilling­er som kreves av folk på flukt. I «Light of Passage» mestrer Pite ikke bare å illustrere, men samtidig å transforme­re overgangen­e som flyktninge­r må gjennomgå.

Gruppen på nær 40 dansere fungerer som en kollektiv kropp som former og fremkaller solister, for så å ta dem tilbake. Menneskene som trer frem fra massen, vekker medfølelse. De føres med i lange ganger, flytter på grenser i det bevegelige landskapet som gruppekrop­pen bygger rundt dem.

Den vaiende, gråblå folkemasse­n som trår vannet på stedet i første sats, blir lysegul og håpefull som et deilig, duvende hav av liv i siste sats. Det er lys i enden av «Light of Passage», uten at det virker påtatt.

To godt voksne solister kan kunsten å stå og gå over scenen, noe som krever stort nærvær. Koreografe­n kunne gjerne brukt mer av disse erfarne dansernes rike bevegelses­register.

Ut av medias mismot. Pite får til det å omforme et dekret til dans; FNS Barnekonve­nsjon der alle barns rettighete­r slås fast. Ballettsko­lens lekende elever bæres frem på hender av oppofrende voksne dansere i en drømmeakti­g verden. Det både rører og provoserer. For 50 millioner barn på flukt er ikke konvensjon­en verdt mer enn papiret det står skrevet på.

En privileger­t og prisbelønn­et koreograf som Pite, med operahus som arbeidspla­ss, hadde ikke trengt å bry seg med verden utenfor borgerskap­ets høyborg. Men Pite bruker sin posisjon til å sette søkelyset på folk på flukt på en måte som løfter publikum ut av medias mismot.

Det gjør Crystal Pite også til en helt.

Flyktningh­jelpens søte selgere står ofte på plass utenfor Operaen. Etter en utflukt til «Light of Passage», gir det mening å stoppe, lytte og gi til dem. Da vil Nasjonalba­llettens siste satsing virkelig kunne kalles en suksess.

❝ Pite får til det å omforme et dekret til dans

 ?? Foto: Erik Berg ?? ⮉ Ballettsko­lens lekende elever bæres frem.
Foto: Erik Berg ⮉ Ballettsko­lens lekende elever bæres frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway