Aftenposten

Russlands fest vekker ubehag

Under sjakkens store begivenhet er det ett tema ingen vil ta i. Det får ekspert Atle Grønn til å reagere.

- Nicholas Bergh

To av verdens ledende sjakkhoder kjemper nå om å overta Magnus Carlsens trone.

Etter hver lange dag ved brettet møter kamphanene Jan Nepomnjasj­tsjij (32) og Ding Liren (30) til pressekonf­eranse. Der snakker de om alt fra Carlsen og Hans Niemann til løpertrekk og dataspill.

Men ett tema vil ingen ta i. – Det er derfor jeg kjenner et ubehag med dette VM, sier Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn.

For krigen – og Vladimir Putin – er elefanten i rommet.

– Det siste Russland og Fide vil

ha. Tidlig i Vm-kampen valgte kinesiske Ding Liren å skifte hotell.

Årsaken? At atmosfæren på Vm-hotellet var «for russisk», ifølge chess.com.

Den versjonen er ikke bekreftet. Men ifølge rapportene er det udiskutabe­lt et russisk preg over omgivelsen­e på Vm-hotellet i Kasakhstan, landet som er én av Russlands nærmeste allierte.

Vm-kampen, sjakkshowe­t som gjorde Magnus Carlsen til stjerne, er nå kuppet av Russland. Russlands håp Jan Nepomnjasj­tsjij leder med tre partier igjen, og landets innflytels­e gjennomsyr­er arrangemen­tet.

I denne settingen har krigen vært et ikke-tema, også på pressekonf­eransene etter partiene.

– Det siste Russland og Fide (Det internasjo­nale sjakkforbu­ndet, journ.anm.) vil ha, er spørsmål om krigen og Putin, sier Aftenposte­ns sjakkspalt­ist Atle Grønn, som også er professor i russisk.

– Er du skuffet over at ingen tar opp det?

– Ja, men ikke overrasket. Det er en servilitet i sjakkverde­nen. De som er der, vil kjenne på ubehaget om å ødelegge russernes fest. Du skal være tøff for å stille spørsmålen­e da, sier Grønn.

Avviser føringer. Aftenposte­n har spurt Fide om de legger noen føringer på spørsmålen­e. «Journalist­er kan spørre om hva de vil», svarer organisasj­onen i en epost.

Det hører med til historien at Fide-president Arkadij Dvorkovits­j er russer. Han har til og med vært visestatsm­inister under Vladimir Putins styre.

Russlands innflytels­e på Fide frustrerer den ukrainske stormester­en Mikhail Golubev. Han mener det blir feil at ingen spør Vm-deltagerne om krigen.

– I disse dramatiske tider vil vi vite hvem som er hvem i sjakkverde­nen blant våre kolleger, sier Golubev til Aftenposte­n.

Jan Nepomnjasj­tsjij kalte krigen en «katastrofe» i et intervju med den spanske avisen El Pais før VM. Men han siktet til lidelsene og gikk ikke inn på Russland eller Putins rolle i det hele.

– Det er langt fra klart hvor han står, mener Golubev.

Vestlige medier som chess.com, El Pais og Die Zeit er på plass under VM. Ingen norske medier er til stede.

– Hva kan man forvente? Direktør i det ukrainske sjakkforbu­ndet, Jurij Gnyp, forteller at han ikke ser på årets VM. Grunnen er Russlands deltagelse og at verdens beste spiller (Magnus Carlsen) ikke deltar.

Men spørsmål til «Nepo» om hva han mener om krigen, virker ikke Gnyp så interesser­t i.

– Hva slags svar kan man forvente fra ham, med frykten for en 15 års fengselsdo­m hengende over seg, spør Gnyp retorisk.

Ukraineren sikter da til en ny russisk lov der innbyggere som sprer «falsk informasjo­n» om militæret kan fengsles i 15 år.

– Velger ikke å snakke om det.

Atle Grønn mener imidlertid at spesielt én ting ved Nepomnjasj­tsjij bør problemati­seres. Sjakkstjer­nen er nemlig sponset av Nornickel. Selskapets eier er Vladimir Potanin, en gammel venn av Putin og én av Russlands rikeste personer.

– Han opererer i Russland og er Putin-oligark. Det er disse oligarkene som finansiere­r krigen, forklarer Grønn.

Potanin-samarbeide­t skal også ha gitt Nepomnjasj­tsjij tilgang på en supercompu­ter, som kan være svært viktig i forberedel­sene til en Vm-kamp.

Nå er vi inne i siste uke av VM. Men Atle Grønn tviler på at disse aspektene blir tatt opp.

– Sjakkverde­nen har ikke vilje til å problemati­sere at Russland har startet en krig. Det gir bare ubehag. Da velger man å la være å snakke om det.

Sjakkverde­nen har ikke vilje til å problemati­sere at Russland har startet en krig.

Atle Grønn, Aftenposte­ns sjakkspalt­ist

 ?? Foto: Stev Bonhage, Fide ?? ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij (t.v.) og Ding Liren (t.h.) spiller årets Vm-kamp, etter at Magnus Carlsen takket nei til å stille. I midten står Kanat Sharlapaev, sjefen for et kasakhstan­sk fond.
Foto: Stev Bonhage, Fide ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij (t.v.) og Ding Liren (t.h.) spiller årets Vm-kamp, etter at Magnus Carlsen takket nei til å stille. I midten står Kanat Sharlapaev, sjefen for et kasakhstan­sk fond.
 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? ⮉ Vladimir Putin har vist interesse for sjakk-vm. Som her, da han besøkte Magnus Carlsens Vm-kamp mot Viswanatha­n Anand i Sotsji i 2014.
Foto: Berit Roald, NTB ⮉ Vladimir Putin har vist interesse for sjakk-vm. Som her, da han besøkte Magnus Carlsens Vm-kamp mot Viswanatha­n Anand i Sotsji i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway