Aftenposten

Sverre Ruud

-

Sverre Thorbjørn Ruud sovnet stille inn 4. april 2023, 96 år gammel. Han var født på Strømmen 25. juli 1926.

Sverre Ruud var en av de siste gjenlevend­e norske politisold­atene fra andre verdenskri­g.

Høsten 1942, 16 år gammel, ble Sverre vervet av Milorg. De ba ham søke jobb på flyplassen på Kjeller, da de trengte folk på «innsiden». I smug avfotograf­erte han både kart og bilder. Da han forsto at han var avslørt, klarte han å flykte til Sverige i februar 1943.

I juli 1944, 18 år gammel, ble han innrullert i 2. feltbatalj­on, 2. tropp i de norske polititrop­pene i Sverige. I desember samme år ble de overført til Kallax-basen ved Luleå før de ble fløyet til Høybuktmoe­n ved Kirkenes ved nyttår 1945. Derfra startet den lange marsjen. Først til Sandnes i Varanger, deretter til Polmak. De fulgte Tanaelva og Karasjokka, og etter 40 mil nådde de Karasjok.

Karasjok var minelagt. 1. mai 1945 skjedde tragedien: En mine eksplodert­e under destruksjo­nsvisning, og 22 politisold­ater ble drept. En av dem var Sverres beste venn, Odd Vangen fra Strømmen.

Fra Karasjok gikk de mot Lakselv, 20 nye mil på ski i sterk kulde og mye snø. Fra Lakselv reiste de med båt gjennom minelagt farvann til Sørreisa i Troms. Der var Sverre med på mineryddin­g frem til dimitterin­g 31. oktober 1945.

Etter krigen arbeidet han ved Romerike politikamm­er. Deretter var han innkjøpsan­svarlig ved Dyno/dynea fabrikker frem til pensjonsal­der.

Sverre var idrettsman­n gjennom hele livet. Helt til det siste var han fysisk aktiv og gikk sine daglige turer. Sverre mistet sin kone Kirsten høsten 2020 etter 72 års ekteskap.

Sverre Ruud var livsglad og munter, seriøs og engasjert, omsorgsful­l og sterkt til stede. Vi er mange som vil savne ham. Våre tanker går til datteren Irene og hennes familie.

Birgit H. Rimstad og Ole Kristian Karlsen

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway