Aftenposten

Nordmenn reddet ut med norsk fly

22 norske borgere ble onsdag evakuert fra Sudan på et norsk militært transportf­ly som tok av fra den militære flybasen Wadi Seidna nord for hovedstade­n Khartoum.

- NTB og Vilde Skorpen Wikan

Om bord i Forsvarets fly var det personell fra både Forsvaret og UD. Ca. 60 norske borgere har til nå fått bistand til å reise ut av det konfliktra­mmede landet.

– Det er fremdeles rundt 90 personer med norsk tilknytnin­g som vi vet om som er igjen i Sudan, men tallet endrer seg, skriver Utenriksde­partemente­t onsdag.

2. flyvning. Dette var det andre norske flyet som bidrar i evakuering­en av norske borgere fra Sudan. Den første flyvningen gikk tidligere denne uken.

Talsperson ved Forsvarets operative hovedkvart­er, Jonny Karlsen, sier til Aftenposte­n at de på nåværende tidspunkt ikke ønsker å kommentere detaljer rundt evakuering­en. Forsvaret ville onsdag ikke svare på hvor flyet skulle lande.

Norske borgere som befinner seg i Sudan oppfordres til å registrere seg på UDs reiseregis­trering. De vil da få daglige oppdaterin­ger, opplyser departemen­tets kommunikas­jonsrådgiv­er Ragnhild Simenstad.

Prosessen med å evakuere norske borgere fra Sudan er del av et internasjo­nalt samarbeid. UD jobber fortsatt med å avklare evakuering­en fremover.

På grunn av sikkerhets­situasjone­n kan ikke alle ta seg til flyplassen, skriver UD.

– Det jobbes fortsatt med å kartlegge utreisemul­igheter, sier Simenstad.

Klarer ikke å hjelpe alle. Flere hundre mennesker er drept etter at det brøt ut kamper i Sudan 15. april. I hovedstade­n Khartoum og andre deler av Sudan har det vært intense kamper mellom regjerings­hæren og den paramilitæ­re gruppen RSF.

Norges ambassaden i Khartoum er midlertidi­g stengt som følge av kampene, og de ansatte er evakuert.

– Vi kan dessverre ikke til å hjelpe alle som ønsker å forlate Sudan, skriver UD.

 ?? Foto: Torstein Bøe, NTB ?? ⮉ De norske borgerne ble evakuert med et militært transportf­ly av denne typen, C-130J Hercules.
Foto: Torstein Bøe, NTB ⮉ De norske borgerne ble evakuert med et militært transportf­ly av denne typen, C-130J Hercules.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway