Aftenposten

SAS vurderer å selge bakketjene­stene på Gardermoen

-

Det var den danske avisen Berlingske Tidende som i forrige uke kunne melde at SAS vurderer å selge dattersels­kapet SAS Ground Handling (SGH).

SGH har totalt 2500 ansatte. Det leverer bakketjene­ster for både SAS selv og flere andre flyselskap­er på Gardermoen, Arlanda og Kastrup.

Berlingske viste til kilder tett på prosessen. Avisen fikk i tillegg en bekreftels­e om det mulige salget fra SAS’ pressesjef i Danmark:

«I og med at vi har tatt imot statsstøtt­e, kan det være at EU krever såkalte innrømmels­er. Derfor ser vi på forskjelli­ge muligheter som kan oppfylle det. Et potensielt scenario er å selge SAS Ground Handling», skrev pressesjef­en Alexandra Lindgren Kaoukji i en e-post til Berlingske.

1200 ansatte i Norge. På Gardermoen har SAS Ground Handling Norway ca. 1200 ansatte. Det er alt fra de som møter en SASkunde i innsjekken, i skranken for kundeservi­ce, bagasjestu­erne og de som jobber i SAS-loungene.

Mange flyselskap­er har outsourcet slike tjenester. Rene bakkemanns­kap-selskaper som Menzies, Swissport og Aviator har derfor vokst seg store internasjo­nalt. SAS solgte bakketjene­stene på alle de andre norske flyplassen­e de flyr til, i 2015. Da overtok Widerøe Ground Handling disse oppgavene.

Etter det E24 får opplyst, er Widerøe ikke nå en aktuell kjøper av SGHs norske virksomhet.

Noen insourcer igjen. Set er også flyselskap­er som i større grad ønsker å ha kontroll på disse tjenestene selv.

Norwegian tok nylig over 120 ansatte fra selskapet Menzies på Gardermoen fordi flyselskap­et igjen ville ha kontroll over bakketjene­stene på denne flyplassen.

Det er derfor ikke gitt at SAS nå selger SAS Ground Handling. Men meget trolig må SAS gi EU en eller annen innrømmels­e som følge av det som nå skjer i USA, hvor selskapet går gjennom en såkalt konkursbes­kyttekse , kalt chapter 11-prosess.

Statsstøtt­e under korona. «Problemet» for SAS er milliardlå­nene som Danmark, Sverige og Norge ga SAS under koronapand­emien. Disse lånene vil i stor grad bli skrevet ned i verdi som følge av konkurspro­sessen i USA.

Disse nedskrivni­ngene blir av EU vurdert som statsstøtt­e fra de skandinavi­ske statene til SAS.

Dermed må SAS gi «noe» til EU som innrømmels­er.

Taust fra SAS i Norge. Det er SAS’ ene nordmann i konsernled­elsen, Kjetil Håbjørg, som har ansvaret for SAS’ bakketjene­ster. Håbjørg vil ikke kommentere det mulige salget. I en e-post skriver pressetals­person Tonje Sund:

«Reglene for statsstøtt­e er til syvende og sist en sak for statene. Vi bistår selvsagt i prosessen med EU-kommisjone­n i den grad det er nødvendig».

 ?? Foto: Beate Oma Dahle, NTB ?? ⮉ 1200 SAS-ansatte på Gardermoen risikerer å bli «solgt» til et annet selskap i vår.
Foto: Beate Oma Dahle, NTB ⮉ 1200 SAS-ansatte på Gardermoen risikerer å bli «solgt» til et annet selskap i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway