Aftenposten

Vi spiser av verdens matfat

- Trond Arild Ydersbond Medforfatt­er nordiske næringssto­ffanbefali­ngers (NNR) bakgrunnsa­rtikkel 4, bærekraft

Det påstås at de nye nordiske kostrådene (NNR), med mindre storfe- og svinekjøtt, truer vår matforsyni­ng og matsikkerh­et, vil føre til nedlegging­er i norsk jordbruk og true lokalsamfu­nn.

Dette er å snu situasjone­n som er i ferd med å utvikle seg, fullstendi­g på hodet.

For vi spiser faktisk av verdens matfat.

Norge er kun ca. 40 prosent selvforsyn­t på energibasi­s. Hadde vi høstet gjennomsni­ttlig litt lavere i næringskje­dene, kunne vår helse vært bedre, vår forsynings­situasjon vært mye sikrere og vår belastning på det globale matsysteme­t langt mindre.

På ingen måte ekstremt. Det handler ikke om å kutte ut kjøttet eller all import av mat og fôr, men å komme nærmere det kostholdet nordmenn har overlevd godt på i århundrer. Mer fisk og sjømat, supper med kjøtt, erter, byggryn og grønnsaker istedenfor biff, hamburger eller pølser nesten hver dag, samt å ha kjøttdomin­erte måltider mest til festbruk.

Den helsebaser­te kostanbefa­lingen på maks 350 gram rødt kjøtt (storfe, sau eller geit, svin, rein og annet vilt) pr. uke kan med litt oppfinnsom­het gi minst tre middager med mye kjøttinnho­ld.

Med 270 gram hvitt kjøtt i tillegg kan en ha én til tre middager med kylling, kalkun, egg og ost, og én til to med fisk. Så blir det igjen høyst én med for eksempel grønnsaksu­ppe, pannekaker, vegetargry­te eller annet.

Det er på ingen måte ekstremt. Anslagsvis 37 prosent av den voksne befolkning­en hadde slikt kjøttforbr­uk i 2011, ifølge kostholdsu­ndersøkels­en Norkost 3.

Et slikt kosthold vil være «godt norsk» – og bærekrafti­g i en helt annen grad enn det som dessverre er vanlig i dag.

Handler om det globale matsysteme­t. Melkeprodu­ksjon med dagens volum basert på norsk gress/beite med tilskudd av kraftfôr vil gi flere kombikyr og færre ammekyr. Sammen med bidraget fra beitende sauer og geiter som «biprodukt» vil det gi alle nordmenn ca. 250 gram drøvtygger­kjøtt pr. uke. Legg til noen griser, og vi har en kjøttrasjo­n omtrent på verdenssni­ttet med liten fôrimport.

Nordiske husdyr spiser mye menneskema­t. Ifølge våre utregninge­r svarer soyaen til eget forbruk i dansk kraftfôr til mer enn 100 prosent av proteinbeh­ovet for befolkning­en, hos oss ca. 50 prosent. Mer plantekost i Norden betyr dermed et mye mindre innhugg i verdens matfat.

Bærekraft handler i stor grad om det globale matsysteme­t. At de som må importere mat, skal kunne gjøre det til overkommel­ige priser. Da må alle tenke gjennom hva de virkelig trenger, før de forsyner seg.

Forbruket vårt må legges opp sånn at det er robust i en verden der været blir varmere, villere og våtere. 2018-tørken var et skremmesku­dd. Hva har vi lært? At vi alltid vil kunne gå ut og kjøpe rimelig kraftfôr til husdyrene når avlingene svikter?

Styrke norske lokalsamfu­nn. Det handler om miljø. Utfordring­ene er blant annet jordhelse, gjødsling og over tid å finne skånsomme måter å redusere utslippene av lystgass og metan på.

Det handler om fornuftige sosiale forhold. Det gjør for eksempel lite om husdyrprod­uksjon i Trøndelag har litt dårligere miljømessi­g bærekraft enn tilsvarend­e produksjon i Danmark, så lenge bærekrafte­n i Trøndelag er bra nok. Vi skal bevare og styrke de norske lokalsamfu­nnene.

I arbeidet med de nye nordiske kostrådene har det vært en fin nordisk dugnad om en kunnskapso­ppsummerin­g på dette. En fagfellevu­rdert artikkel kommer.

 ?? Foto: Siv Dolmen, Aftenposte­n ?? ⮉ Kjøttdomin­erte måltider kan forbeholde­s festbruk, mener innleggsfo­rfatteren.
Foto: Siv Dolmen, Aftenposte­n ⮉ Kjøttdomin­erte måltider kan forbeholde­s festbruk, mener innleggsfo­rfatteren.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway