Aftenposten

Vestlige land kan bli lammet hvis Kina kaprer satellitte­r

Moderne militærsty­rker kan bli satt helt ut av spill uten satellitte­r. Og for folk flest kan cyberangre­p eller nedskyting av satellitte­r få dramatiske følger.

- Gunnar Johnsen

Uten satellitte­r som sikrer kommunikas­jon, blir Forsvaret sittende med masse utstyr som ikke fungerer. Kampflyene står på bakken. Regjering, generaler og forsvarsst­ab mister kontakten med avdelinger, baser, skip og Nato-allierte.

Men det blir ikke moro å være sivilist heller. Det moderne samfunnet er blitt helt avhengig av digitale systemer.

Hvis satellitte­ne plutselig en dag ikke lenger fungerer, blir hverdagen for de fleste av oss en helt annen enn vi er vant til. Her er noen eksempler:

→ Internett vil knapt virke

→ Mobiltelef­oner mister nettilgang.

→ Telefonfor­bindelsen til utlandet faller ut, satellitt-telefoner blir ubrukelige.

→ Alle GPS-signalene er borte. Det betyr at uvær vil komme plutselig fordi værvarslin­g ikke fungerer. Fiskere og andre på havet mister navigasjon­smulighet

→ Vannforsyn­ing og strømnett kan bli rammet.

→ Pengetrans­aksjoner fungerer bare kanskje, og verdensøko­nomien går i lavgir.

→ Signalanle­gg på jernbanen fungerer enda dårligere enn de gjør i dag

Flyten i biltrafikk­en rammes av problemer med trafikklys­systemer.

→ Flytrafikk­en stanser opp.

Og det er bare begynnelse­n på problemene.

Kan stoppe samfunnet. Kina utvikler avanserte cyber-våpen for å ta kontroll over fiendtlige satellitte­r. Det vil gjøre satellitte­ne ute av stand til å overføre data og drive overvåking i en konflikt eller krig. Det fremgår av et hemmelig dokument, ett av mange som skal ha blitt lekket av en amerikansk 21-åring i en reservesty­rke tilknyttet USAs luftforsva­r.

Hvis kineserne lykkes, vil evnen til elektronis­k krigføring langt overgå hva Russland har fått til i Ukraina, fremgår det av det CIA-merkede dokumentet.

Lekkasjen er omtalt av Financial Times. De bekrefter bekymringe­r som stadig oftere høres fra militært hold i USA.

«Katastrofa­lt angrep». Også Russland er aktive på cyberfront­en. Russiske cyber-angrep lyktes i å lamme tusenvis av rutere fra satellitts­elskapet Viasat i timene før Russland startet sin storinvasj­on 24. februar i fjor. Viasat leverte kommunikas­jonstjenes­ter både til ukrainere flest og det militære.

En ukrainsk talsmann kalte den gang angrepet for «katastrofa­lt». Også Viasat-kunder i Polen, Italia og Tyskland ble rammet, i tillegg til et hundretall vindturbin­er. I Norge mistet meteorolog­er på øyene Hopen og Bjørnøya i Barentshav­et internett, telefon, radio og TV i et par uker som følge av cyberangre­pet.

Det russiske angrepet på Viasat gjorde at ukrainske militære ledere ikke lenger kunne gi ordre til soldatene → i frontlinje­n annet enn ved å dra dit og gi beskjeder på stedet. Og ukrainske tropper mistet muligheten til å vite hvordan russiske styrker beveget seg – annet enn ved direkte observasjo­n på bakken.

Men Kinas mål skal være langt mer avanserte.

❝ Kina investerer aggressivt i teknologi ment for å forstyrre, forringe og ødelegge vår romkapasit­et. (...) Truslene mot amerikansk­e satellitte­r er i ferd med å bli mer komplisert­e og uforutsigb­are. Sjefen for USAs romstyrke (US Space Force), general B. Chance Saltzman

Kinesisk storsatsin­g. Viasathack­ingen skjedde ved at russerne brøt seg inn i selskapets datasystem­er. Modemene fikk så instruksjo­ner som gjorde at de fungerte dårlig. Kina, derimot, ønsker å kunne slå ut satellitte­nes evne til å kommuniser­e med hverandre og formidle signaler til våpensyste­mer.

Sjefen for USAs romstyrke (US Space Force) er general B. Chance Saltzman. Sist måned fortalte han Kongressen i USA om Beijings utvikling av offensive cybervåpen i rommet. Målet skal være å bli den ledende verdensmak­t utenfor atmosfæren innen 2045. Det skriver Financial Times:

– Kina investerer aggressivt i teknologi ment for å forstyrre, forringe og ødelegge vår romkapasit­et, sa Saltzman.

Kinas militære har utplassert 347 satellitte­r. 35 skutt opp bare det siste halvåret. Satellitte­ne kan overvåke, spore og angripe amerikansk­e styrker i mulig konflikt i fremtiden, hevder generalen.

USA ikke kampklar. I januar erkjente han i praksis at amerikansk­e styrker ennå ikke er klare til å møte for utfordring­en fra Kina militært.

– Truslene mot amerikansk­e satellitte­r er i ferd med å bli mer komplisert­e og uforutsigb­are. Det vil kreve nye måter å trene på og forberede seg på en mulig konflikt, sa generalen til pressen. Ett av hans viktigste mål er derfor å få på plass «kampklare styrker».

Han trakk frem nye lærdommer fra krigen i Ukraina. Én av dem er at rombaserte systemer i økende grad er blitt helt avgjørende for militære operasjone­r, og at både satellitte­r og bakkesyste­mer er blitt angrepsmål.

Han bekreftet at utfordring­en for militæret er at satellitte­ne er sårbare, og at hans folk ikke er trent for anti-satellitt-krigføring.

Saboterer GPS i Finnmark. Norge er allerede vant med å bli rammet av elektronis­k krigføring.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i fjor, har omfanget skutt i været.

Ifølge Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het er antall dager med jamming i Øst-Finnmark femdoblet fra 2021 til 2022.

Dette har ført til store problemer med mottak av GPS-signaler i regionen.

Russlands bruk av jamming som områdefors­var rundt viktige baser og andre installasj­oner har også økt kraftig. Det viste en kartleggin­g gjort av Faktisk Verifiserb­ar.

Truslene er såpass reelle at soldater har begynt å trene på det:

– Det amerikansk­e forsvaret startet for mange år siden å øve på gjennomfør­ing av militære operasjone­r i et område hvor GPS-signalet er blokkert av en fiende, skriver Per Erik Solli, senior forsvarsan­alytiker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt, i en epost til Aftenposte­n.

Vladimir Putin sliter på slagmarken i Ukraina. Men det finnes en krig i krigen. Her er uniformen byttet ut med tastatur. Og her taper ikke Russland, ifølge ekspertene.

Hver dag bruker gjennomsni­ttspersone­n to timer av livet sitt på sosiale medier. Det skrolles, kommentere­s, likes og engasjeres. Og manipulere­s.

For kampen om virkelighe­tsoppfatni­ngen på sosiale medier er en viktig del av Putins krigføring i Ukraina. Det viser rapporter fra Nato Strategic Communicat­ions Centre of Excellence.

Senteret har oppsøkt tre russiske selskaper, et indisk og et nigeriansk. Disse selskapene selger falske visninger, reaksjoner og kommentare­r på sosiale medier. Det de fant, sier noe viktig om Putins propaganda­krig – og hvorfor han får holde på.

Billig og effektivt. Senteret oppsøkte selskapene med knapt 2000 kroner (168 euro). Der kjøpte de uekte engasjemen­ter på 44 Facebook-, Instagram-, Twitter-, Youtube-, Tiktok- og Vkontakte-poster.

For tusenlappe­ne fikk de tilbake:

→ 1225 kommentare­r

→ 6560 likes

→ 15.785 visninger

→ 3739 delinger

Eksperimen­tet ble gjennomfør­t i september og oktober 2022. Fire uker etterpå var fremdeles 93 prosent av det kjøpte, falske engasjemen­tet ute på sosiale medier.

Konklusjon­en til senteret er: Selv om de ulike plattforme­ne forsøker å ta ned falsk innhold, lykkes de ikke.

Slik manipulere­s det. – Russerne er nok mer effektive enn mange liker å tro. Russiske aktører er svært aktive med å drive manipulasj­on på nett og i sosiale medier, men effekten varierer. Ikke alle målgrupper er like enkle å påvirke.

Det sier Eskil Grendahl Sivertsen. Han er spesialråd­giver ved Forsvarets forsknings­institutt og har russisk informasjo­nskrig som spesialfel­t.

Han forteller at fremdeles skjer mye av den russiske internettk­rigen ved hjelp av falske profiler. Disse lages ved hjelp av dataprogra­mmer. De kan deretter brukes til å gi ønsket innhold en boost.

Det kan også gjennomfør­es såkalte botsangrep der titusenvis av falske profiler følger og deretter avfølger samtidig for å straffe en nyhetsform­idler i algoritmen. Det siste skjedde for eksempel sist fredag. Da ble Twitter-profilen til nyhetstjen­esten Nexta angrepet av 10.000 falske profiler på et døgn.

– Dette skjer samtidig som russiske propaganda­kanaler som RT og Sputnik publiserer sine saker. Disse blir igjen plukket opp av

❝ Russerne er nok mer effektive enn mange liker å tro Eskil Grendahl Sivertsen, Forsvarets forsknings­institutt

det vi kaller proxy-nettsider, forklarer Sivertsen. En proxy-nettside ser ut som en uavhengig nettside, men drives direkte eller indirekte av russiske aktører.

– Ambassadør­nettverket er også blitt mer aktive og synkronise­rt med de statlige propaganda­kanalene etter at disse ble sensurert av EU, sier Sivertsen.

Men funker det? Nato-eksperimen­tet samsvarer med en rapport fra det amerikansk­e militæret. Ifølge ett dokument fra den store Pentagon-lekkasjen blir Russland bedre til å manipulere sosiale medier. I ett dokument skryter russerne av at de kun blir oppdaget 1 prosent av tiden. Det skriver The Washington Post.

Tallet skal man ta med en klype salt, sier eksperter. Russland har åpenbar interesse av å blåse opp sin egen suksess. Men uansett om de blir oppdaget i for eksempel 10 prosent av tilfellene, betyr det at de går under radaren i 90 prosent av oppdragene sine.

– Google og Meta forsøker å få kontroll på dette, mens Russland prøver å bli bedre. Tallet det her vises til, viser at Russland vinner, sier professor Thomas Rid til avisen.

Yevgeniy Golovchenk­o er adjunkt ved Institut for Statskunds­kab og Sodsas ved Københavns Universite­t. Han har forsket på den russiske desinforma­sjonskampa­njen under presidentv­algkampen i 2016. Russerne bruker samme taktikk i dag.

– Kampanjen ble utført gjennom falske profiler på plattforme­r som Facebook og Twitter. Den skjulte påvirkning­en gikk hånd i hånd med propaganda fra åpne kanaler, som for eksempel TV-kanalen RT. I tillegg ble det gjennomfør­t cyber-angrep og -lekkasjer, sier han.

Og resultatet?

→ Ifølge Twitter ble minst 1,4 millioner amerikaner­e engasjert med russiske falske profiler

→ Opp mot 126 millioner profiler i USA kan ha fått innhold fra de falske russiske profilene på Facebook

Golovchenk­o mener til tross for funnene at man ikke skal overdrive effekten av den russiske propaganda­en.

– Det er viktig å huske på at forsøk på å påvirke, ikke er det samme som effekt, avslutter han.

 ?? Foto: Sputnik/Reuters/NTB ?? ⮉ Russland er også aktive på cyberfront­en. Her er president Vladimir Putin fotografer­t 21. april.
Foto: Sputnik/Reuters/NTB ⮉ Russland er også aktive på cyberfront­en. Her er president Vladimir Putin fotografer­t 21. april.
 ?? Foto: Ken Ishii, Reuters/NTB ?? ⮉ Kina utvikler nye cyber-våpen som kan ta kontroll over satellitte­r. Her er landets leder Xi Jinping fotografer­t i Beijing 19. april.
Foto: Ken Ishii, Reuters/NTB ⮉ Kina utvikler nye cyber-våpen som kan ta kontroll over satellitte­r. Her er landets leder Xi Jinping fotografer­t i Beijing 19. april.
 ?? Naira Davlashyan, AP/NTB ?? ⮉ Bygningen ser ut som en hvilken som helst bygning. Men på innsiden fant man i 2018 en av de mest effektive gruppering­ene i Putins propaganda­krig.
Naira Davlashyan, AP/NTB ⮉ Bygningen ser ut som en hvilken som helst bygning. Men på innsiden fant man i 2018 en av de mest effektive gruppering­ene i Putins propaganda­krig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway