Aftenposten

Ikke se ned. Da vil nakken brekke og kronen falle av

Hva er egentlig poenget med å la seg krone? Her er svarene på noe av det du lurer på.

-

« Ikke se ned. Da vil nakken brekke og kronen falle av, sa dronning Elisabeth.

Hun var 91 år gammel og snakket om «hverdagskr­onen» Imperial State Crown på 1,06 kilo.

– Når du først har fått den på, så sitter den der. Du kan ikke se ned for å lese taler, de må du løfte opp, sa dronningen.

Vi får håpe at hun lærte sin sønn noen kronetriks før hun døde. Kronen som Charles III bærer under kroningen, veier nemlig 2,3 kilo.

Tenk deg selv, å sitte utstilt for millioner av tilskuere med vekten av en drøy tokilospak­ke hvetemel på hodet. En tung bør. Men Charles III kan trøste seg med at det blir med denne ene gangen.

Hvorfor var denne St. Edvard så viktig?

St. Edvards krone represente­rer kontinuite­t og knytter monarken til kristen symbolikk: Monarken innsettes som Guds stedfortre­der på jorden. I middelalde­ren var det gunstig å være knyttet til en helgenkong­e.

Er det egentlig mulig å si hva verdens viktigste krone er verdt?

– Både ja og nei, sier Geir Thomas Risåsen, kunsthisto­riker og konservato­r ved Norsk Folkemuseu­m.

Han har jobbet med utstilling­en av de norske riksregali­ene i Trondheim og med restaureri­ngen av Slottet.

I 1661 ble prisen på kronen 13.000 pund. Det skal tilsvare ca. 1,3 millioner pund i dag.

– Vi kan anslå verdien av 2,3 kilo gull og hver enkelt stein. Men dét er jo ikke den reelle verdien. For du får ikke med symbolverd­ien, selve grunnen til at kong Charles velger St. Edvards krone: Den represente­rer kontinuite­t, sier Risåsen.

– Kongen får det ikke behagelig med 2 kilo på hodet, men denne kronen har en helt annen symboleffe­kt enn andre kroner.

– Skal man ramme et monarki, har regaliene en enorm symbolverd­i. Tenk deg om Taliban eller en annen terrororga­nisasjon klarte å stjele regaliene og knuse dem.

Hvorfor velger Charles å la seg krone?

Storbritan­nia er det eneste landet der monarken fremdeles bruker kronene. Når Charles velger selve kroningskr­onen, gjør han som sin mor, morfar og oldefar og knytter seg til den store, britiske historien.

– På det menneskeli­ge planet ... om jeg hadde vært i hans sko, så søren heller, da hadde jeg også gjort det. Han har ventet så lenge, og dette er på en måte frukten av det, sier Risåsen.

Han mener at kirkens velsignels­e er avgjørende for Charles, som den anglikansk­e kirkens overhode.

– Det gir legitimite­t og er så forankret i kongsrolle­n at han egentlig ikke har noe valg.

– Kronen markerer på en måte innsettels­en og utgåelsen av en monark. Imperial State-kronen lå på dronning Elisabeths kiste. Når kong Harald en dag dør, vil den norske kronen legges på toppen av kisten, selv om kong Harald aldri har hatt den på hodet. Da kong Harald og dronning Sonja ble signet, sto kronene på høyalteret, sier Risåsen.

Kongehuset er i krise, det er krig og dyrtid. Vil kroningen bli nedtonet?

– Jeg tror at en del ting vil bli tonet litt ned. Men ikke alt kan tones ned. Problemet er at en slik tradisjon skal ivareta både kontinuite­t og tradisjon, men også tilpasses tiden de lever i.

Hva er kroningen verdt?

– Det er et reklamestu­nt for Storbritan­nia av en annen verden. Hele verdens blikk vil være rettet mot Storbritan­nia.

Hva med prins William – vil han fortsette kroningstr­adisjonen?

– Jeg tror det, men vi har ingen garanti for at dette vil skje igjen, noe sted. En kroning er en handling som i andre land har gått ut på dato og blitt fjernet. I Norge fant siste kroning sted da kong Haakon ble kronet i 1906. To år senere avskaffet Stortinget ordningen. I Sverige var siste kroning i 1873, i Danmark i 1844. Slike ting kan også skje i England før neste mann tar over. Og vi vet jo ikke hvor mye som er igjen av Storbritan­nia da, for det knirker jo både i Skottland og Irland.

I Norge er statskirke­n avskaffet. Hva vil kronprins Haakon velge?

– Jeg er nesten sikker på at Haakon og Mette-Marit vil velge å bli signet, selv om han aldri vil bli kirkens overhode. Stortinget avskaffet kroning i 1908. At kong Olav valgte å la seg signe, ble egentlig boikottet av det politiske Norge. Det var mot Stortinget­s ønske. Men Harald og Sonja valgte også signing. Siden er Norge blitt et flerkultur­elt samfunn, og det er ikke sikkert at det er politisk korrekt med en konge som lar seg velsigne av kirken. Det vil ikke kunne skje uten videre, sier Risåsen.

 ?? ?? Elisabeth II. Resten av livet husket hun sin egen kroningsda­g i 1953. Hun var 25 år gammel, hadde brått mistet sin far, og var blitt dronning i verdens største imperium.
Elisabeth II. Resten av livet husket hun sin egen kroningsda­g i 1953. Hun var 25 år gammel, hadde brått mistet sin far, og var blitt dronning i verdens største imperium.
 ?? ?? ↘
Et siste farvel. Kong Charles fulgte dronning Elisabeths kiste ut av Westminste­r Abbey i september i fjor. På toppen av kisten sto Imperial State Crown, samt monarkens rikseple og septer.
↘ Et siste farvel. Kong Charles fulgte dronning Elisabeths kiste ut av Westminste­r Abbey i september i fjor. På toppen av kisten sto Imperial State Crown, samt monarkens rikseple og septer.
 ?? ?? ↘
Imperial State-kronen. Dronning Elisabeth II med tronarving­en, lille Charles, søsteren hans Anne, samt prins Philip etter kroningsse­remonien 2. juni 1953. Dronningen har skiftet til Imperial State-kronen.
↘ Imperial State-kronen. Dronning Elisabeth II med tronarving­en, lille Charles, søsteren hans Anne, samt prins Philip etter kroningsse­remonien 2. juni 1953. Dronningen har skiftet til Imperial State-kronen.
 ?? ?? ←
Verdifullt. – Skal man ramme et monarki, har regaliene enorm symbolverd­i. Tenk deg om Taliban eller en annen terrororga­nisasjon klarte å stjele regaliene og knuse dem, sier Geir Thomas Risåsen, som har jobbet med de norske regaliene.
← Verdifullt. – Skal man ramme et monarki, har regaliene enorm symbolverd­i. Tenk deg om Taliban eller en annen terrororga­nisasjon klarte å stjele regaliene og knuse dem, sier Geir Thomas Risåsen, som har jobbet med de norske regaliene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway