Aftenposten

Snart blir disse (nesten) borte

Det har vært snakket om i årevis. Men denne sesongen skal cruiseskip­ene ikke få ankre opp foran Akershus festning. Med noen unntak.

- Hilde Lundgaard

Hvert år mottar Oslo drøyt 150 cruiseskip. Om de er et gode eller en plage for byen, er heftig diskutert. Uansett har flere, inkludert MDG og Høyre, lenge ment at de «flytende høyhusene» ikke bør få beslaglegg­e de solfylte kaiene foran Akershus festning. I fjor lå hele 96 av dem nettopp der, på Akershusst­randa og Vippetange­n.

I 2020 vedtok byrådet at de skulle bort fra begge steder i «inneværend­e bystyreper­iode» – altså før valget i høst. Revierkaia, på innsiden av terminalen til «danskebåte­ne», var den eneste de ville beholde i sentrum.

Filipstad midlertidi­g løsning. Å finne alternativ­er med nok kapasitet for den omfattende trafikken har vist seg krevende. Men nå ser floken ut til å være løst: Fra og med 1. juni skal cruisebåte­ne legge til nettopp på Revierkaia. Og på Filipstad, den tidligere containerh­avnen vis-àvis Tjuvholmen.

Men Filipstad skal etter hvert forvandles til en helt ny bydel der tanken om cruisekai for lengst er parkert. Og da forsvinner nærmere halvparten av cruise-kapasitete­n.

– Da vil vi stå igjen med kapasitet for 70 til 100 båter i året, konstatere­r Einar Marthinuss­en, kommersiel­l direktør i Oslo havn.

Færre og mindre skip. Men Akershus festning slipper ikke helt unna skyggen fra gedigne hoteller på kjøl denne sesongen heller. Cruiseanlø­pene blir nemlig booket i svært god tid. Og det viste seg at det lå an til overbookin­g i enkelte perioder.

Noen av skipene er også for store for de to alternativ­e kaiene.

– Det dreier seg om åtte-ni skip i perioden juni-september vi ikke klarer å flytte. Dem må vi fortsatt legge under Akershus og på Vippetange­n i år, sier Marthinuss­en.

Den nye løsningen betyr altså at Oslo fra neste år kan ta imot færre og mindre skip.

– Hvordan ser du på det?

– Vi forholder oss til hva eierne, kommunen, ønsker og mener ikke så mye, svarer han diplomatis­k.

– Men det blir færre anløp. Og de gir oss kjærkomne inntekter. Det er jo også mange andre som leverer tjenester til cruisenæri­ngen.

Over på landstrøm. Et annet grep for å gjøre cruiseanlø­pene mer spiselige, er å få dem over på strøm når de ligger til kai. Oslo havn er i ferd med å etablere landstrøm på Revierkaia.

– Vi jobber veldig for at cruise skal bli bærekrafti­g og ser også på muligheten­e for et anlegg på Filipstad, sier Marthinuss­en. Han tror Filipstad vil fungere godt som cruisehavn så lenge det varer.

– Det er gangavstan­d inn til byen og lett tilgang for busser.

Vil ha byliv. Revierkaia ligger tett på populære Salt, med badstuer og uteliv. Men ifølge Marthinuss­en vil de ikke bli berørt av trafikken.

Byråden for byutviklin­g, Hanna Marcussen (MDG), er fornøyd. – Å få skipene bort fra dette flotte området er veldig positivt. Tanken er jo at det skal blir mer by-liv.

Og Oslo Handelstan­dsforening, frykter de stup i omsetninge­n? Kommersiel­l direktør Jon Anders Henriksen ser ingen grunn å sørge.

– Enkelte butikker er avhengig av disse turistene. Men stort sett har vi aldri fått bekreftet at de legger igjen penger i Oslo, sier han.

Derimot håper han mest mulig av havnefront­en kan bli fylt med gående som vil hygge seg. – Vi vil ha byliv, servering og aktivitet. Bare det ikke blir liggende dødt, er vi fornøyd.

❝ Å få skipene bort fra dette flotte området er veldig positivt. Tanken er jo at det skal blir mer byliv.

Hanna Marcussen (MDG), byråd for byutviklin­g i Oslo

 ?? Arkivfoto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Slik ligger cruiseskip­ene foran Akershus festning. Fra 1. juni skal det nesten være slutt.
Arkivfoto: Stein J. Bjørge ⮉ Slik ligger cruiseskip­ene foran Akershus festning. Fra 1. juni skal det nesten være slutt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway