Aftenposten

Strammer inn reglene for klasseture­r

Oslo-skoler kan ikke lenger kreve at foreldre og elever betaler av egen lomme for klasseture­r. Nå må skolene selv finansiere turene.

- Abdirahman Hassan

Klasseture­r skal være gratis. Likevel har flere Oslo-skoler bedt foreldre og elever om å betale store egenandele­r på 5000 og 8000 kroner.

Aftenposte­n har tidligere snakket med en alenemor som følte seg tvunget til å betale for å sende barnet sitt på språktur.

Moren etterlyste tydeligere retningsli­njer fra skolene.

Nå har Utdannings­etaten strammet inn retningsli­njene for skoleturer.

Gaver og dugnad er ikke lov.

Det er kun lov å gjennomfør­e klasseture­r som er finansiert av skolens budsjett, legater eller stipender. Det skriver etaten i et brev som nylig ble sendt ut til alle skoler i Oslo.

Det betyr at turer som baserer seg på egenandele­r, gaver og foreldredu­gnad ikke lenger er lov. Det finnes noen unntak.

Turer som er kjøpt og betalt eller hvor det er inngått bindende avtale, kan likevel gjennomfør­es. Det samme gjelder også turer hvor planleggin­gen er kommet så langt at det er vanskelig ikke å gjennomfør­e.

Retningsli­njene er allerede innført for videregåen­de skolene i Oslo. Nå blir de også gjeldende for grunnskole­ne.

– Behov for opprydding.

Kunnskaps- og oppvekstby­råd, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), mener den offentlige skolen i Norge ikke skal drives på dugnad.

– Vi ser at det er behov for en opprydding i regelverke­t. Det har vi også fått tilbakemel­dinger fra skolene, sier hun til Aftenposte­n.

Skolene har frem til nå kunne motta gaver fra foreldre, elever eller andre. Men bidragene har måttet være frivillige og anonyme.

Denne ordningen har vist seg å fungere dårlig i praksis, mener Eidsvoll.

De nye retningsli­njene innebærer ikke at det blir slutt på skoleturer i Oslo-skolen, understrek­er hun.

– Alle elever skal få tilbud om leirskole eller annen skoletur med minst tre overnattin­ger i løpet av grunnskole­n, sier skolebyråd­en.

– Det er viktig for oss at skolene er inkluderen­de og at vi ikke belaster familiene med ekstrautgi­fter i en tid hvor veldig mange strever med økte kostnader, legger hun til.

– En grunnlegge­nde gal beslutning.

Oslo Høyres byrådslede­rkandidat, Eirik Lae Solberg, reagerer kraftig på at byrådet nå innfører forbud mot skoleturer som er finansiert med dugnad og frivillig foreldrein­nsats.

– Jeg måtte lese de nye retningsli­njene én gang til da jeg fikk skolemeldi­ng fra skolen til sønnen min. Jeg hadde vansker for å tro at det var sant, sier han til Aftenposte­n.

Han mener mange av skoleturen­e har som formål at elever skal lære om grusomhete­ne som ble begått av nazistene under andre verdenskri­g.

– Turene til Hvite busser har gitt elevene mulighet til å diskutere og reflektere over den verste ugjerninge­n som har funnet sted i menneskehi­storien, sier Solberg.

Han understrek­er at det trengs retningsli­njer som kan motvirke ekskluderi­ng og at foreldre føler seg presset til å delta.

Likevel mener Solberg at et dugnadsfor­bud ikke er veien å gå.

– Vi kommer til å ta saken opp i bystyret. Vi håper at byråden innser at dette er en grunnlegge­nde gal beslutning.

❝ Vi kommer til å ta saken opp i bystyret. Vi håper at byråden innser at dette er en grunnlegge­nde gal beslutning. Eirik Lae Solberg (H), byrådslede­rkandidat

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) mener ingen foreldre skal føle seg presset til å betale egenandele­r eller gi gaver for at barna skal få dra på klassetur.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) mener ingen foreldre skal føle seg presset til å betale egenandele­r eller gi gaver for at barna skal få dra på klassetur.
 ?? Foto: Olav Olsen ?? ⮉ Eirik L. Solberg reagerer på dugnadsfor­budet.
Foto: Olav Olsen ⮉ Eirik L. Solberg reagerer på dugnadsfor­budet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway