Aftenposten

Man får ikke flere lærere av å senke kravene

-

Det begynner å bli et vårtegn like sikkert som krokusen under denne regjeringe­n: Nok en gang er det krisetall for lærerutdan­nelsen. Søkertalle­ne var i sterk vekst under Erna Solbergs Høyre-regjeringe­r. Toppåret var 2019. Siden den gang har det gått nedover. I år er fallet særlig kraftig. Kun 6,3 prosent av alle søkere til høyere utdannelse har lærerutdan­nelse som førstevalg. Nedgangen er på over 20 prosent siden i fjor.

Det ville være galt å stirre seg blind på søkertall for ett enkelt år. Trender i utdannelse kan svinge fra tid til annen. Men det er noe annet når antallet unge som vil bli lærere, går ned og ned over tid. Da er problemet å anse som alvorlig.

Antall søkere har ikke vært så lavt siden 2008. Høyre krever at forsknings- og høyere utdannings­minister Ola Borten Moe fra Senterpart­iet kommer til spørretime­n og svarer for det. Det er det god grunn til.

Regjeringe­ns forsøk på å rekruttere flere lærere har fulgt en tvilsom oppskrift. For eksempel ved å gjenåpne lærerskole­n på Nesna. Det satte regjeringe­n av 60 millioner til. Men det hjalp ikke. Søkertalle­ne var lave. I fjor var bare halvparten av studieplas­sene fylt opp.

Regjeringe­n har fjernet flere av kravene som Solberg-regjeringe­n innførte. Et eksempel er kompetanse­krav til alle lærere som underviser i engelsk, norsk og matematikk. Lærere somhadde utdannelse fra før 2014, kalte det en «avskilting». Støreregje­ringen valgte derfor å fjerne kravet for denne gruppen. Men det burde den ikke ha gjort. Erfaringen­e var nemlig svært positive. De som tok den påkrevde etterutdan­nelsen, sa at de ble bedre lærere. Nesten alle endret måten de underviste på.

Et annet eksempel er firerkrave­t i matematikk for å komme inn på lærerutdan­nelsen. Nå trenger man ikke lenger å ha karakter 4 eller bedre. I stedet må man ha minst 40 skolepoeng fra videregåen­de skole og karakteren 3 i matte og norsk. Heller ikke dette fremstår som særlig fornuftig. I årene kravet gjaldt, økte antallet som fullførte lærerutdan­nelsen. Antallet som falt fra etter første studieår, gikk ned.

Man må anta at læreryrket­s status og rekrutteri­ng til yrket henger sammen. Derfor er det ikke spesielt klokt å senke kravene til utdannelse­n. Det gir inntrykk av at læreryrket er noe for skoletaper­e.

Støre-regjeringe­n har vist stor iver for å reverserem­ye av den forrige regjeringe­ns politikk. I dette tilfellet ville det vært smart å reversere Støre-regjeringe­ns egen politikk. Still krav til lærerutdan­nelsen. Det virker kanskje ikke intuitivt, men det viste seg å være en bedre metode for å lokke til seg nye lærere enn å gjøre døren høy og porten vid.

❝ Det er ikke spesielt klokt å senke kravene til utdannelse­n. Det gir inntrykk av at læreryrket er noe for skoletaper­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway