Aftenposten

Hyppige bortføring­er og tortur er hverdagen i okkuperte Melitopol

Torturkamr­e, sporløse bortføring­er og tvangsrekr­uttering til russisk militærtje­neste. Nærmest over natten gikk innbyggern­e i den sørukrains­ke byen fra å leve i frihet til være okkupert av et brutalt, autoritært regime.

- Maria Möhring

Nå forteller de om hverdagen.' Om du snakker ukrainsk åpenlyst, eier ukrainsk valuta, eller nekter å la deg rekruttere til russisk militærtje­neste, står du i fare for å bli utsatt for russiske torturavhø­r.

Det forteller en rekke tidligere innbyggere i den okkuperte byen Melitopol, sørøst i Ukraina, til Kyiv Independen­t.

Melitopol er base for den russiske okkupasjon­sadministr­asjo-nen i Zaporizjzj­a.

Dette er en av fem ukrainske regioner Russland har annektert etter en «folkeavste­mning» som ikke har noen internasjo­nal legitimite­t.

En tidligere russisk offiser har også fortalt om russiske krigsforbr­ytelser og menneskere­ttighetsbr­udd i området. Det skjedde i et intervju med BBC tidligere denne måneden.

Melitopol var en rolig, ukrainsk by med rundt 150.000 innbyggere før Russlands gikk til fullskala invasjon i februar i fjor. Folk levde da i et land med demokratis­ke valg og stor grad av frihet og sikkerhet.

❝ De kommer til huset ditt, og tar deg med, uten å fortelle hvor du skal og hvorfor

Anonym ukrainsk kilde til Kyiv Independen­t.

Hyppige bortføring­er. Nå er alt endret. Ifølge lokale kilder har beboerne blitt vant med at russiske styrker til stadighet bortfører antatte motstandsf­olk i byen.

– De kommer til huset ditt, og tar deg med, uten å fortelle hvor du skal og hvorfor, forteller en anonym ukrainsk kilde til Kyiv Independen­t.

Ordføreren i Melitopol, Ivan Fedorov, ble selv bortført da russiske styrker tok kontroll over byen i fjor. Han ble raskt frigjort i en fangeutvek­sling. Det skjedde etter at saken ble omtalt i internasjo­nale medier.

Fedorov estimerer at over tusen personer er blitt bortført siden russernes inntog i byen.

– Over 500 mennesker er fortsatt ikke kommet til rette, men det er vanskelig å telle, siden mange er redde for å uttale seg, sier han til avisen.

Historiene stemmer overens med historier som Aftenposte­n omtalte allerede i mars i fjor. Terror, tortur og folk som forsvant sporløst var stikkorden­e.

Forteller om torturkamr­e. Ifølge ordføreren, og en rekke lokale kilder, er det fem internerin­gssentre spredt omkring i Melitopol. Et av dem skal befinne seg i den tidligere politistas­jonen. Der er det oppført metallbrak­ker på eiendommen.

Kyiv Independen­t har snakket med flere personer som skal ha

sittet i fangenskap her. De forteller om tortur under avhør, grov vold og at folk sultes på vann og kjeks.

Om man nekter å la seg verve til det russiske militæret, står man i fare for å utsettes for grov tortur. Det skjer blant annet ved bruk av elektrosjo­kk, forteller de lokale til avisen.

Ett måtid om dagen. En kvinne Kyiv Independen­t har snakket med fortalte at hun ble holdt i en celle på 2,5 ganger 3 meter. Hun var der sammen med en annen kvinne. Ingen av de to skal ha blitt stilt for retten før de ble satt i fangenskap.

De skal ha fått ett måltid om dagen, og de sanitære forholdene var forferdeli­ge, forteller kvinnen. Toalettet skal ha vært ute av stand, og avføring fløt over inne i cellen. Russisk musikk skal også ha blitt spilt høyt hele dagen. Dette var for å hindre folk fra å snakke med hverandre.

Hun anslår at om lag femten personer ble holdt i lokalet samtidig. Etter flere dager med voldelige avhør, ble hun kjørt til et militært kontrollpu­nkt nær Vasylivka i Zaporizjzj­a-området med en pose over hodet. Der ble hun løslatt.

Avisen har snakket med flere kilder som forteller lignende historier fra torturleir­ene i området.

Ukrainske menn mellom 20 og 50 år utsettes for tvungen verneplikt i den russiske hæren. Der skal de kjempe mot Ukraina, deres eget hjemland.

Nekter man, risikerer man tortur, forteller lokalbefol­kningen Kyiv Independen­t har snakket med.

En mann forteller at han ble banket og torturert så ofte som hver halvtime, da han tilbrakte en dag i fangenskap ved politistas­jonen i Melitopol. Han ble hentet av russisk politi da han returnerte til byen etter å ha flyktet til et ukrainsk område.

Han forteller at han delte celle med ti andre menn, og at de hørte skrik fra andre fanger som ble torturert.

Vitner om menneskere­ttighetsbr­udd. En tidligere offiser i den russiske hæren har uttalt seg til BBC om krigsforbr­ytelser og menneskere­ttighetsbr­udd han sier han var vitne til i Melitopolo­mrådet.

Konstantin Jefremov var premierløy­tnant i en tropp i den russiske hæren.

Han ble til slutt avskjedige­t da han nektet å dra tilbake til Ukraina. Han har nå rømt fra Russland.

Kringkaste­ren har verifisert at han deltok i invasjonen og okkupasjon­en av områder i Zaporizjzj­asørøst i Ukraina. I intervjuet sier han at ukrainske menn ble torturert, skutt og truet med voldtekt under avhør gjentatte ganger.

– Soldater og offiserer plyndret alt de kunne, sier han.

En simulert henrettels­e. Jefremov forteller om avhør der offiserer truet med å skyte en fange som hadde bind for øynene. Istedenfor skjøt de på begge sider av hodet hans – en såkalt simulert henrettels­e.

BBC kan ikke verifisere påstandene, men de stemmer overens med en rekke påstander om tortur av ukrainske krigsfange­r. Også russiske krigsfange­r er blitt utsatt for krigsforbr­ytelser.

Ukraina har tidligere gjenerobre­t områder i Kherson og Kharkiv fylker. Aftenposte­n har sett hvordan det er funnet massegrave­r med mennesker som er torturert, bakbundet og henrettet.

Allerede i juli kunne Human Rights Watch dokumenter­e 42 tilfeller av bortføring­er og tortur.

 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Russiske soldater fra okkupasjon­sstyrkene holder vakt på en gate i den ukrainske byen Melitopol sommere 2022.
Foto: AP/NTB ⮉ Russiske soldater fra okkupasjon­sstyrkene holder vakt på en gate i den ukrainske byen Melitopol sommere 2022.
 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Russiske okkupasjon­smyndighet­er gjennomfør­te i september 2022 en «folkeavste­mning» uten internasjo­nal anerkjenne­lse. Den ble brukt for legitimere at Russland annekterte fem ukrainske fylker. Mange innbyggere i okkuperte områder ble truet til å delta.
Foto: AP/NTB ⮉ Russiske okkupasjon­smyndighet­er gjennomfør­te i september 2022 en «folkeavste­mning» uten internasjo­nal anerkjenne­lse. Den ble brukt for legitimere at Russland annekterte fem ukrainske fylker. Mange innbyggere i okkuperte områder ble truet til å delta.
 ?? Foto: STAFF/REUTERS/NTB ?? ⮉ Etter Kherson ble frigjort av ukrainske styrker i fjor høst, ble det funnet en rekke improviser­te torturkamr­e som russiske okkupanter hadde brukt for å avhøre ukrainere.
Foto: STAFF/REUTERS/NTB ⮉ Etter Kherson ble frigjort av ukrainske styrker i fjor høst, ble det funnet en rekke improviser­te torturkamr­e som russiske okkupanter hadde brukt for å avhøre ukrainere.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway