Aftenposten

Vestlige jagerfly kan gi Ukraina en viktig fordel

– Vi må slå Russland ned fra himmelen, sier Ukrainas utenriksmi­nister.

- Vilde Skorpen Wikan og NTB

Offensiven skal starte, lovet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj torsdag da han møtte Aftenposte­n og andre norske medier.

Gjennom vinteren har frontlinje­ne vært fastlåst. Endeløse kamper har stått om byen Bakhmut. Russerne har gravd forsvarsve­rk. Og verden har holdt pusten mens man har ventet på at ukrainerne vil forsøke å presse de russiske okkupanten­e tilbake, slik de gjorde i Kherson og Kharkiv i andre halvdel av fjoråret.

Nå er vist tiden snart inne. Russerne vil møte en «knyttneve av jern», sa Ukrainas forsvarsmi­nister Oleksij Reznikov til journalist­er fredag. Det meldte Reuters.

– Så snart det er guds vilje, været tillater det og militære ledere tar en avgjørelse – skal vi sette i gang, sa Reznikov, og la til:

– Ukraina er i høyeste grad klar.

Men Ukraina savner fortsatt én viktig ting: jagerfly.

– Vi må slå Russland ned fra himmelen. Vi trenger F-16 fra våre allierte, sa Ukrainas utenriksmi­nister Dmitrij Koluba nok en gang fredag da han møtte utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt (Ap). Dette var hennes tredje besøk til Ukraina.

– Vi trenger F-16 fra våre allierte, understrek­et Kuleba.

Jagerfly kan være viktigere i denne fasen av krigen, mener seniorfors­ker Gustav Gressel ved tankesmia European council of foreign relations (ECFR).

Årsaken er at Ukrainerne mangler luftforsva­rssystemer som kan beskytte soldatene ved fronten, skriver han i en artikkel. De er i stedet plassert lenger inn i landet for å være ute av russernes rekkevidde og for å beskytte kritisk infrastruk­tur.

Etter å ha bygd forsvarsve­rk i månedsvis blir det tøffere å drive russerne tilbake, spår Gressel. Men ettersom F-16 er laget av USA, må amerikaner­ne også si ja til at ukrainerne får dem. Det har de foreløpig ikke gjort.

– I så måte er USA like avgjørende nå som Tyskland var i fjor når det gjaldt hovedstrid­svogner, skriver Gressel.

USAS president Joe Biden har flere ganger avvist å gi Ukraina jagerfly. Og jagerflyen­e står ikke øverst på listen av våpen USA prioritere­r å sende Ukraina. Det sa Celeste Wallander, statssekre­tær for internasjo­nal sikkerhet i USAS forsvarsde­partement, i en komitéhøri­ng i Det hvite hus onsdag, skriver forsvarsne­ttstedet Air and Space Forbes Magazine.

Ting tyder også på at Russlands president Vladimir Putin ikke er klart til å gi slipp på territorie­ne Russland har okkupert i Ukraina.

Over et halvt år er gått siden Putin kunngjorde Russlands annekterin­g av de østukrains­ke fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzj­a. Russland kontroller­er ingen av dem helt.

Fredag gjentok Putin påstanden om at regionene egentlig tilhører Russland. Innbyggern­e er russere, hevder han.

– Dette er våre historiske områder, sa Putin i en tale fredag, ifølge det statlige russiske nyhetsbyrå­et Tass.

– Hva skiller disse områdene og disse menneskene fra andre deler av Russland og det russiske folket? Ingenting, understrek­et presidente­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway