Aftenposten

Et loslitt kontinent ser mot gårsdagen

USA og Kina selger teknologi. Europa selger vår egen fortid.

- Torbjørn Røe Isaksen Samfunnsre­daktør i E24

Det franske holdingsel­skapet LVMH, som blant annet står bak merkevaren­e Moët Hennessy, Louis Vuitton, Dior og Marc Jacobs, seilte for kort tid siden opp som et av verdens ti største selskaper målt etter markedsver­di.

Bernard Arnault, som kontroller­er selskapet, har den siste tiden vært i tvekamp med Teslas Elon Musk omå være verdens rikesteman­n. Hvemsom er på toppen av pallen, har svingt med aksjekurse­ne.

Mundus vetus – den gamle verden. Opprinneli­g dekket det latinske begrepet oldtidens kjente verden, men for immigrante­ne til Amerika – den nye verden – ble det med tiden assosiert med Europa. Det LVMH selger, er den gamle verden. Det er Europas historie. Bildet av kvalitet, håndverk og tradisjon og en dunst av gammel overklasse overført til denmoderne tid.

Riktignok har selskapet utvidet siden det så dagens lys på slutten av 80-tallet gjennom en fusjon av mote og drikke. LVMH har både amerikansk­e smykker (Tiffanys) og dansk kosmetikk (Ole Henriksen) i portefølje­n. Men kjernen – hjertet i virksomhet­en – er fransk champagne og konjakk og europeisk mote. Slik sett er det et sammenfall mellomhist­orien om Europas mest verdifulle selskap og kontinente­t selv. Amerikaner­ne og asiatene selger moderne teknologi. Europeerne selger klassisk luksus.

Hvis Europa skulle legge seg inn på divanen til en av våre mange store tenkere, Sigmund Freud, ville terapisesj­onen dreie seg om nettopp det: følelsen av å sakke akterut og leve på gammel storhet.

Bak de mange kulturpess­imistiske diagnosene europeere holder seg med, ligger bildet av et slitent og tilårskomm­ent kontinent hvis fremtid i beste fall er å være en vakker kulisse for utenlandsk­e tilreisend­e. Fra oligarkene somkjøper opp London, til rike kinesere somvil ha fransk årgangsvin.

Europas århundrer. De siste 300 årene var Europas århundrer. Det var europeiske skip som reiste verden rundt for å handle, misjonere og kolonisere. Det var Europa som ledet an i den store «moderniser­ingen», en idé som sitter dypt i vår kultur. Det er tanken om at vi gikk fra den mørke middelalde­rens overtro til den moderne opplysning­stidens fornuft og fremskritt.

Og det var Europa – mer konkret Storbritan­nia – som startet den industriel­le revolusjon­en. Italienern­e grunnla det moderne banksystem­et. Nederlende­rne den første børsen. Europa oppfant den moderne kapitalism­en. Eurosonen er en av verdens tre store økonomiske blokker ved siden av USA og Kina. Europa har ledende selskaper innenfor flere områder, blant annet energi, kjøretøy og farmasi.

Men:

→ Etter finanskris­en i 2008–09 gikk EU inn i sitt «tapte tiår» med svak økonomisk vekst og politisk lammelse.

→ Europeiske stater sliter med svak befolkning­svekst, en aldrende befolkning og høy statsgjeld.

→ Europa har ingen teknologi- giganter som amerikaner­nes Alphabet, Apple og Meta.

Konsulents­elskapet Mckinsey har kalt det et «teknologig­ap». Europa «kom for sent til båten».

Særlig gjelder det for gjennom-bruddstekn­ologier som er relevante på tvers av bransjer. Selv om europeiske miljøer har bidratt, er for eksempel ingen av de profilerte nye Ai-løsningene europeiske.

Kanskje ikke så rart gitt at 40 prosent av den eksterne finansieri­ngen i perioden fra 2015–20 gikk til USA, 32 prosent til Asia inkludert Kina og bare 12 prosent til Europa, ifølge konsulents­elskapet. LVMH en gigantisk suksess. Isolert sett er LVMH en gigantisk suksess. Bernard Arnault er en av de mest vellykkede europeiske forretning­smenn gjennomhis­torien.

Å selge luksus er økonomisk bærekrafti­g blant annet fordi merkenes verdi henger så tett sammen med hvordan de produseres og hva de signaliser­er. Koblingen mellom det sofistiker­te og det europeiske er trolig en av verdens sterkeste «merkevarer». Det gir også en soft-power som kanskje bare matches av amerikaner­nes underholdn­ingsindust­ri.

Samtidig sakker Europa, også på dette området, sakte, men sikkert akterut.

Det er ikke lenger britisk rock som durer på fester verden rundt, men sørkoreans­k K-pop og latinameri­kansk reaggaton. Det italienske kjøkkenet er trolig verdens mest populære. Men trendy? Neppe. Se igjen til Sør Korea – eller Peru.

Engelsk fotball holder stand, men påfallende nok virker britenes største eksportart­ikkel på soft-power-fronten å være et idealisert bilde av egen fortid. Te i Downton Abbey, anyone?

Jeg er en konservati­v mann. Det er ingenting galt med å bevare minnene fra fortiden. Snarere tvert imot. Men på et eller annet punkt blir fortiden noe vi har påmuseum, ikke noe som lever.

Kanskje er det en liten lærdom her fra Europas største selskap. For utgangspun­ktet for LVMHS suksess var å revitalise­re gamle merkevarer for en ny tid. Europas utgangspun­kt for vekst er i bunn og grunn sterkt: stabile samfunn, høyt utdannet arbeidskra­ft, gode universite­ter og sterke forsknings­miljøer. Men det trengs et taktskifte.

Det kan fortsatt vise seg å være liv i det gamle, loslitte kontinente­t.

Det er ingenting galt med å bevare minnene fra fortiden. Snarere tvert imot. Men på et eller annet punkt blir fortiden noe vi har på museum, ikke noe som lever.

 ?? Foto: Carlos Barria, Reuters/ntb ?? ⮉ Luksus: Et par handler i en Louis Vuitton-butikk i Shanghai.
Foto: Carlos Barria, Reuters/ntb ⮉ Luksus: Et par handler i en Louis Vuitton-butikk i Shanghai.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway