Aftenposten

Derfor frykter forskere kunstig intelligen­s

- Ainar Miyata Filosof og stipendiat, Senter for profesjons­studier, Oslo Met

Omtrent halvparten av maskinlæri­ngsekspert­ermener det er minst 10 prosent risiko for at kunstig intelligen­s kommer til å ødelegge menneskehe­ten. Ideen omki som en trussel mot menneskehe­ten er blitt nevnt i flere nylige innlegg.

Men nøyaktig hvorfor tror de bekymrede ekspertene at KI kan bli så farlig?

Grunnen til at KI kan utgjøre en trussel motmennesk­eheten, kan forstås ved hjelp av to begreper: makt og kontroll. Når noe er både mektig og vanskelig å kontroller­e, kan det være farlig.

Fordi det er grunn til å tro at KI både kan bli ekstremt mektig og ekstremt vanskelig å kontroller­e, kan KI bli ekstremt farlig.

Mektigere enn atomvåpen. Makt, slik jeg bruker det her, er evne til å påvirke. En atombombe er et mektig verktøy fordi den kan forårsake frykt og stor ødeleggels­e. En statsleder er mektig fordi hun har innflytels­e over folk og tilgang til mektige verktøy som lovgivning og militære.

KI kan bli mektig på begge dissemåten­e, både som et verktøy og som en aktør som kan bruke verktøy.

Det er kanskje vanskelig å forestille seg at KI kan bli like mektig eller mektigere enn for eksempel atomvåpen. Men det vi kaller KI, er i bunn og grunn problemløs­ningsmaski­ner som vi kan bruke til å løse alle mulige slags problemer.

Allerede løser KI mange problemer bedre enn mennesker, for eksempel mange spill ogmønsterg­jenkjennin­gsoppgaver.

Etter hvert som KI blir bedre, vil listen over problemer den løser bedre ennmennesk­er, vokse. Og trolig kan den etter hvert få like stor påvirkning­skraft som atombomber.

For eksempel kan det hende KI blir ekstremt god til å forutsi markedsbev­egelser. Slik kan den brukes til å tjene ekstremt mye penger.

Eller kanskje blir KI ekstremt god til å finne og utnytte hull i digitale sikkerhets­systemer. Slik kan den brukes til å ta kontroll over eller ødelegge våre digitale systemer, enten det gjelder banksystem­et, strømnette­t eller helsevesen­et.

Kanskje kan KI bli ekstremt god på åmanipuler­emennesker slik at den kan brukes til å starte revolusjon­er, spre ideologier eller påvirke valg. Og akkurat som dagens KI er uslåelig på sjakkbrett­et, kan fremtidens KI bli en uslåelig taktiker i virkelighe­tens konflikter.

Intelligen­seksplosjo­n. Det finnes få grenser for hva KI kan komme til å kunne brukes til. KI brukes allerede til å tjene penger på børsen, til å identifise­re digitale sikkerhets­hull og til åmanipuler­e oss til å bruke mer tid på sosiale medier.

I fremtiden kan KI komme til å brukes til å felle regimer, vinne kriger eller lage et virus som utsletter menneskehe­ten.

De som er aller mest bekymret for KI, legger gjerne vekt på et element som gjør at KI kanskje kan bli ekstremt mektigmye fortere enn man ellers skulle tro: muligheten for en såkalt intelligen­seksplosjo­n.

Omvi har en KI som er bedre enn oss til å forbedre KI, så kan denne lage en KI som igjen er bedre enn den opprinneli­ge til å forbedre KI. Denne Ki-en kan deretter lage en ny KI som igjen er i stand til å lage en enda bedre KI, og så videre.

Plutselig kan vi stå overfor en KI som er tusenvis av ganger mektigere enn den vi startet med, og kanskje hele prosessen kun tok noen dager.

Vår tids kong Midas. Selv om mektige verktøy kan være problemati­ske i seg selv, er det spesielt når stormakt er kombinert med mangel på kontroll at det blir virkelig farlig. Når jeg snakker om kontroll over KI her, mener jeg noe slikt somvår evne til å sikre at KI gagner og ikke skader menneskehe­ten.

For det første kan det bli vanskelige­re å hindre individer med onde hensikter fra å få tilgang på mektig KI enn det er å hindre dem fra å få tilgang på for eksempel atombomber. Grunnen til det er at KI er dataprogra­mmer som kan kopieres og overføres over internett.

Vi kan heller ikke være sikre på at de første somutvikle­rmektig KI, kommer til å bruke det på en god måte (se for deg et privat selskap med tilgang til verdens eneste atomarsena­l).

Selv om vi skulle hindre at mektig KI faller i feil hender, er det fortsatt god grunn til å tro at KI vil være vanskelig å kontroller­e. KI kan nemlig selv bli en slags aktør som handler på egen hånd etter egnemål. Vi vet ikke hvordan vi skal sikre at en slik KI kun kommer til å gjøre det vi vil at den skal gjøre.

Dette er samsvarspr­oblemet ( the align

I fremtiden kan KI komme til å brukes til å felle regimer, vinne kriger eller lage et virus som utsletter menneskehe­ten

KI kan selv bli en slags aktør som handler på egen hånd etter egne mål

ment problem), en slags moderne variant av historien om Kong Midas. Han ønsket at alt han tok på, ble til gull. Det han ba om («La alt jeg tar på, bli til gull»), samsvarte ikke med det han egentlig ville ha (muligheten til å røre sine kjære uten å drepe dem).

Da Youtube designet Ki-algoritmen som styrer hvilke videoer du blir anbefalt å se, ønsket de at folk skulle engasjeres mest mulig av videoene de så. Men det algoritmen gjorde, var å anbefale videoer som ledet folk inn i konspirasj­onsteorier og radikale ideologier, fordi radikalise­rte konspirasj­onsteoreti­kere er veldig engasjerte.

Youtube fikk det de ba om, men ikke det de egentlig ville ha.

Samler makt. Jo mektigere og smartere en KI er, jo verre blir problemet. En grunn til dette er at det er visse ting som er smart å gjøre nesten uansett hva slags mål man måtte ha.

For eksempel vil de fleste mål bli lettere å oppnå dersom man har makt og vanskelige­re å oppnå dersom man er skrudd av. Derfor vil en smart KI sannsynlig­vis begynne å samle makt og ta forholdsre­gler for å unngå å bli skrudd av.

Det er ikke lenge siden bekymringe­r om KI som en trussel mot menneskehe­ten var vanskelig å nevne uten fare for å bli latterligg­jort. Den tiden er forhåpentl­ig forbi. Men det er fortsatt ikke uvanlig å høre at den eksistensi­elle trusselen er en distraksjo­n fra mer nærliggend­e problemer med KI.

Dette virker kortsiktig, ikke minst fordi de nærliggend­e problemene – for eksempel Youtube-algoritmen – er varianter av kontroll og samsvarspr­oblemet.

Jeg ser ingen grunn til ikke å ta hverken de små eller store problemene seriøst.

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Tegning: Arne Nøst
⮉ Tegning: Arne Nøst
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway