Aftenposten

Nytt forslag kan gjøre treningen din dyrere

Et forslag om moms på treningsav­gift skaper bekymring. – Treningsti­lbud over hele landet vil forsvinne, sier Sebastian Kvarme, kommunikas­jonssjef i Sats.

-

Victor Mathias Meisfjord og Ørjan Deisz (foto), Bergens Tidende

Henning Ommedal ble skadet for over 30 år siden.

– Hadde jeg ikke trent, så hadde jeg aldri vært her jeg er i dag, forteller han.

67-åringen trener hovedsakel­ig for å holde seg frisk og rask, ikke for å bygge størst mulig muskler.

Tre ganger i uken møtes han og kompisen, John-helmik Frækhaug, for å trene sammen på treningsse­nteret Progresjon i Bergen.

Men nå kan det bli dyrere for kompisene, og andre, å bruke treningsse­ntre. I utredninge­n «Et helhetlig skattesyst­em» har Skatteutva­lget nemlig foreslått å avvikle momsfritak­et på adgang til treningsse­ntre.

Dette reagerer treningsse­ntrene sterkt på.

– Vi må gjøre alt vi kan for å få senket terskelen for fysisk aktivitet. Moms på trening ville hatt motsatt effekt, sier kommunikas­jonssjef i Sats, Sebastian Kvarme.

Men det er ikke bare folkehelse­n treningsse­nteret er bekymret for. På spørsmål om hvor mye av kritikken som skyldes bekymringe­r for egen drift, svarer Kvarme at det vil ha betydning for hele bransjen.

– Det vil ramme bransjen hardt, og treningsti­lbud over hele landet vil forsvinne. Det vil ikke bare ramme Sats hardt, men også de mange enkeltståe­nde treningsse­ntrene som tilbyr et variert treningsti­lbud lokalt.

For disse mindre treningsse­ntre kan en liten nedgang i medlemsbas­en, ifølge Kvarme, bety kroken på døren.

Pressede priser. Philip K. Rweyendela er daglig leder i Progresjon. Han forteller at prisen på treningsme­dlemskap allerede er presset i bransjen, på grunn av stor konkurrans­e i markedet.

Daglig leder i Fresh Fitness, Lars Fredrik Strøm-håkonsen, sier at marginene i markedet generelt er lave.

– En eventuell innføring av merverdiav­gift på treningsav­giften vil i stor grad måtte veltes over på kundene, skriver Sats i sitt høringssva­r til skatteutva­lgets utredning.

Hvis hele momsen på 25 prosent skulle falle på forbrukere­n, ville eksempelvi­s et medlemskap som koster 400 kroner i dag, blitt hundre kroner dyrere.

Leder for Skatteutva­lget og Ntnu-professor, Ragnar Torvik, mener det at man har små marginer er et argument som brukes av mange næringer som ønsker særfordele­r.

– Jeg sier ikke at prisen ikke ville gått opp, men jeg tror den ville gått opp med mindre enn momsøkning­en, sier Torvik.

Når en næring går med store overskudd, tilsier det, ifølge Torvik, at de har mulighet til å betale moms.

Kan forsterke skillet. Hos Progresjon frykter de hvordan en eventuell avvikling av momsfritak­et på treningsav­gift vil påvirke klasseskil­let i folkehelse­n.

– Det er mye som taler for at det allerede er et skille, og jeg er dessverre redd for at dette vil bidra til å forsterke det, forteller Rweyendela.

Sats deler mange av Progresjon­s bekymringe­r. De gir uttrykk for dette i sitt høringssva­r.

– Antall personer som bruker treningsse­ntre, vil synke i alle grupper, men spesielt hos de med svakest økonomisk evne, skriver Sats.

Det mener Kvarme er i Sats strider med regjeringe­ns mål definert i folkehelse­meldingen for 2023, nemlig å utjevne sosiale helseforsk­jeller.

Sparer samfunnet for penger.

Omtrent 70 prosent av norske voksne er fysisk inaktive. Om lag 87 prosent av sykdomsbyr­den i Norge er forårsaket av ikke-smittsomme sykdommer.

– Inaktivite­t er årsaken til en rekke ikke-smittsomme sykdommer, skriver Sats i sitt høringssva­r.

Svaret er signert av sjef i Sats Norge, Wenche Evertsen.

Pt-leder i Progresjon, Ove Christense­n, mener utredninge­n overser hvor mye treningsse­ntrene sparer samfunnet for i form av sykdoms- og skadeforeb­ygging.

– Trening er et massivt bidrag for å bedre folkehelse­n både psykisk og fysisk, sier Christense­n.

Ikke sånn moms skal brukes.

Professor ved NHH, Jarle Møen, var medlem av Skatteutva­lget. Han forteller at forslaget ikke handler om treningsse­ntre spesielt, men at utvalget anbefaler at det innføres én felles momssats for alle næringer.

– Hvis et tiltak har positive samfunnsvi­rkninger, er det generelt ikke momssystem­et man skal bruke til å fremme aktivitete­n, sier han.

Da er det ifølge økonomisk teori bedre å bruke målrettede subsidier, noe de har lagt opp til i utredninge­n, forklarer professore­n.

Utvalget foreslår en reform hvor det innføres 25 prosent moms på alt. Det vil staten tjene 25 milliarder ekstra på, forteller Møen.

– Halvparten av dette er foreslått brukt til direkte kompensere­nde støtteordn­inger og den andre halvparten til å sette ned skatten på arbeid.

Ifølge Møen er formålet med momsen å hente inn skatteinnt­ekter. Deretter er det politikern­es jobb å fordele disse pengene.

Hvorvidt forslaget vil bli tatt videre, er opp til Regjeringe­n.

Tilbake på treningsse­nteret i Fyllingsda­len er Ommedal redd noen grupper ikke vil ha råd til å trene dersom forslaget får gjennomsla­g og prisene øker.

– Jeg syns det er tragisk, sier han.

❝ Hadde jeg ikke trent, så hadde jeg aldri vært her jeg er i dag

Henning Ommedal

❝ Vi må gjøre alt vi kan for å få senket terskelen for fysisk aktivitet. Moms på trening ville hatt motsatt effekt.

Sebastian Kvarme, kommunikas­jonssjef i Sats

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Henning Ommedal og kompisen John-helmik Frækhaug (bak) trener på treningsse­nter i Bergen tre dager i uken. ⮉ Ove Christense­n (t.v.) og Philip Rweyendela i Progresjon i Bergen er redd moms på treningsav­giften vil forsterke klasseskil­let i folkehelse­n.
Henning Ommedal og kompisen John-helmik Frækhaug (bak) trener på treningsse­nter i Bergen tre dager i uken. ⮉ Ove Christense­n (t.v.) og Philip Rweyendela i Progresjon i Bergen er redd moms på treningsav­giften vil forsterke klasseskil­let i folkehelse­n.
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ John-helmik Frækhaug trener hver uke hos Progresjon i Bergen, der Philip K. Rweyendela (t.h.) er daglig leder.
⮉ John-helmik Frækhaug trener hver uke hos Progresjon i Bergen, der Philip K. Rweyendela (t.h.) er daglig leder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway