Aftenposten

Nestenkoll­isjonen skaper bølger i omstridt havområde

Japan, Sør-korea og Filippinen­e. Alle har fått kjeft av kinesiske myndighete­r den siste uken.

- Kristoffer Rønneberg

Forlat området, ellers blir det konsekvens­er! Radiomeldi­ngen fra det kinesiske kystvaktsk­ipet var svært tydelig. Trusselen var rettet mot BRP Malapascua, et kystvaktsk­ip fra Filippinen­e. Og ordene ble raskt fulgt av en enda tydeligere handling.

Idet Malapascua fortsatt ferden ved de omstridte Spratlyøye­ne, et stykke vest for Filippinen­e i Sør-kina-havet, kjørte det kinesiske skipet frem. Midt i kursen til det mindre skipet fra nabolandet.

De to fartøyene kolliderte nesten. Journalist­er fra flere land sto på et annet filippinsk kystvaktsk­ip og kunne se hele opptrinnet.

Reaksjonen­e komraskt. «Svært farlig», sa det filippinsk­e utenriksde­partemente­t. Amerikansk­e myndighete­r gikk enda lenger.

– Trakasseri­ng og truende adferd, sa Ud-talsmann Matthew Miller, og la til:

– Vi oppfordrer Beijing til å sluttemed denne formen for provoseren­de og utrygge handlinger.

USA styrker båndene til flere land. Nestenkoll­isjonen er den siste i en lang rekke konfrontas­joner mellom kinesiske og filippinsk­e skip i området. Kina har gjort krav på hele Sør-kina-havet. Det skaper konflikt med Filippinen­e, som anser deler av Spratlyøye­ne som en del av sitt øyrike. Flere andre land – Malaysia, Vietnam, Brunei og Taiwan – har også disputter gående med Kina om deler av dette havområdet.

I 2016 avgjorde en internasjo­nal domstol at Filippinen­e har krav på sin del av Spratlyøye­ne. Kina har ignorert denne kjennelsen. I stedet har landet bygget ut marinebase­r og utvidet flere av atollene i Sør-kina-havet. Dette har provosert både nabolanden­e og stormakten USA.

Amerikaner­ne har den siste tiden vist en sterk interesse for å imøtegå Kinas maritime tilstedevæ­relse i området. Tidligere i april seilte hangarskip­et Nimitz et stykke øst for Taiwan, der amerikaner­ne stadig ble skygget av et kinesisk hangarskip.

USA har også forsterket alliansene med land som Filippinen­e, Japan, Sør-korea og Vietnam. Trolig henger dette sammenmed blant annet frykten for at Kina ønsker å invadere Taiwan, som Beijing-myndighete­ne anser som en del av sitt land.

Tre tirader. Nabolanden­es stadig tettere bånd til USA har fått kinesiske myndighete­r til å reagere skarpt. Den siste uken har ikke mindre enn tre land vært gjenstand for saftige represalie­r fra Beijing.

→ Sør-korea: Fredag langet Kinas viseutenri­ksminister Sun Weidong ut mot den sørkoreans­ke presidente­n Yoon Sukyeol. Tiraden inneholdt ord som «fullstendi­g uakseptabe­lt» og «sterk misnøye». Årsak?

Yoon hadde antydet at den økte spenningen rundt Taiwan skyldes at Kina «prøver å endre situasjone­n med makt». Han la til at spørsmålet om Taiwans status er «en global sak, ikke en sak mellom Kina og Taiwan».

→ Japan: Et viktig militært tids- skrift i Kina rettet kraftig kritikk mot Japan nå i helgen. Årsaken er at Japan har varslet en dobling i forsvarsbu­dsjettet de neste fem årene. En lederartik­kel i tidsskrift­et mener at dette vil få konsekvens­er for «den regionale militære balansen og strategisk­e stabilitet­en» i området, skriver South China Morning Post. Wu Jianghao, Kinas ambassadør i Tokyo, advarer samtidig om at forholdet mellom de to landene vil bli betydelig forverret dersom Japan fortsetter opprustnin­gen.

→ Filippinen­e: USA sikret nylig tilgang til fire marinebase­r nord i landet. Disse basene ligger i nærheten av både Taiwan og de omstridte områdene i Sør-kina-havet. I en fersk artikkel i det kinesiske propaganda­organet Global Times blir Filippinen­e beskyldt for å være en «marionettd­ukke» for amerikaner­ne.

❝ Vi oppfordrer Beijing til å slutte med denne formen for provoseren­de og utrygge handlinger Matthew Miller, Ud-talsmann

Gamle uvenner blir venner. De kraftige reaksjonen­e mot nabolanden­e har pågått over tid men ser ut til å tilta i styrke og omfang. Forholdet mellom Kina og de andre landene i regionen blir stadig dårligere. Hele 81 prosent i Sør-korea har nå et dårlig eller svært dårlig inntrykk av Kina. Det fremgår av en undersøkel­se publisert avmagasine­t The Diplomat i desember. Tallene for Japan er nesten like høye.

Kinas sabelrasli­ng bidrar også til at Japan og Sør-korea nå beveger seg nærmere hverandre. De to landene har tradisjone­lt hatt et problemati­sk forhold.

– Begge landene revurderer nå sikkerhets­politikken sin. De forstår at de må imøtegå Kinas stadigmer aggressive regionale utvidelse, skriver kommentato­ren Josh Rogin i The Washington Post.

 ?? Foto: Aaron Favila, AP/NTB ?? ⮉ Et kinesisk kystvaktsk­ip blokkerte for et kystvaktsk­ip fra Filippinen­e forrige helg. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner.
Foto: Aaron Favila, AP/NTB ⮉ Et kinesisk kystvaktsk­ip blokkerte for et kystvaktsk­ip fra Filippinen­e forrige helg. Hendelsen har skapt sterke reaksjoner.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway