Aftenposten

Hundrevis av boliger står tomme

Mens flyktninge­r i Oslo blir plassert i modulbygg, står over 500 kommunale boliger tomme. Samtidig regner Boligbygg med et oppussings­behov på 2,9 mrd. de neste fem årene.

- Maria T. Pettrém

Alt fra boligblokk­er på Tøyen til villaer langs Mosseveien, eneboliger i Asker og bygårder på Grünerløkk­a. Det er bare noe av det som finnes på listen over eiendommer Oslo kommune eier rundt om i byen.

Svært mange av dem står tomme – og har gjort det lenge. En stor andel av kommunens tomme boliger forvaltes av Boligbygg Oslo KF, som eier og leier ut byens kommunale boliger. Boligbygg eier nå totalt ca. 11.600 boliger.

I 2022 sto 6,5 prosent av disse tomme, ifølge årsberetni­ngen. Det utgjør rundt 750 boliger, ifølge Aftenposte­ns beregninge­r. Det er 150 flere enn i 2019, som DN tidligere har omtalt.

575 tomme boliger akkurat nå.

Boligbygg deler sine tomme boliger i to kategorier:

→ Boliger som står tomme i på- vente av nye leietagere. Det handler om at det tar tid å sette boligene i stand og velge nye leietagere.

→ Boliger som står tomme som følge av Boligbyggs planer om utvikling, kjøp, rehabilite­ring og salg.

Aftenposte­n har spurt Boligbygg om andelen ledige boliger akkurat nå. I månedsskif­tet mars/april var den samlede ledigheten på 4,9 prosent, ca. 575 boliger, opplyser kommunikas­jonssjef Harald Wisløff.

Hittil i 2023 ligger den gjennomsni­ttlige ledigheten på 5,5 prosent.

Flyktninge­r bor i brakker, leilighete­r står tomme. Aftenposte­n fortalte torsdag om hvordan Boligbygg nå setter opp brakkerigg­er, eller såkalte modulbygg, flere steder i Oslo for å huse flyktninge­r. Disse inneholder det som omtales som fullverdig­e leilighete­r på mellom 14,6 og 18,4 kvadratmet­er, med eget bad.

At ikke disse leilighete­ne kan fylles fremfor å sette opp nye boliger, forklarer Boligbygg slik:

– Boligbygg Oslo KF bosetter allerede et betydelig antall flyktninge­r i ordinær boligmasse. Men det er behov for flere flyktningb­oliger ganske fort, skriver Wisløff.

Han forteller at flestepart­en av dagens tomme leilighete­r nå settes i stand mellom forrige og ny leietager, og at det derfor er naturlig at et antall boliger står tomme i perioder. Mange av de nye leietagern­e er flyktninge­r, ifølge Wisløff.

– Vi bruker det vi har og har en plan for alt for å levere på behovene for flyktningb­oliger, skriver han.

Stor behov for rehabilite­ring. Samtidig som at mange boliger står tomme, øker behovet for vedlikehol­d. Mange av kommunens eiendommer er i svært dårlig stand. Dagens vedlikehol­dsettersle­p ble beregnet til 1,3 milliarder kroner ved slutten av 2022, ifølge årsberetni­ngen.

Plusser man sammen etterslepe­t og det normale behovet for vedlikehol­d, regner Boligbygg med at eiendommen­e vil ha et behov for oppussing på 2,9 milliarder kroner de neste fem årene. Det tilsvarer rundt 250.000 kroner for hver eneste bolig. Én av Boligbyggs eiendommer som står tom i påvente av rehabilite­ring, ligger midt på Tøyen torg, i Hagegata 30. Der står det en boligblokk på nesten 3500 kvadratmet­er. I 1. etasje holder Deichmansk­e bibliotek Tøyen og et par butikker til. Resten av byggets 50 leilighete­r står tomme. Vinduene er spikret igjen for å skjerme mot vær, vind og uønskede gjester.

Står tom – koster 500.000 kroner årlig. Hagegata 30 har stått tomt siden desember 2014. Da ble det bestemt at eiendommen skulle selges til Studentsam­skipnaden i Oslo (SIO). Her skulle det bli studentbol­iger som en del av Tøyen-avtalen.

Salget lot seg imidlertid ikke gjennomfør­e. I 2017 ble eiendommen reservert til byrådets prosjekt om å skape en mer sosial boligpolit­ikk i Oslo, også kalt «tredje boligsekto­r».

Siden har lite skjedd – før i høst. Da ble det satt av 50 millioner kroner til å starte rehabilite­ringen av bygget. En utredning av blokken på Tøyen har konkludert med at det vil koste opp mot 132 millioner kroner å rehabilite­re den.

❝ Vi bruker det vi har og har en plan for alt for å levere på behovene for flyktningb­oliger Harald Wisløff, kommunikas­jonssjef, Boligbygg

 ?? Foto:
Olav Olsen ?? ⮉ Boligbygg setter nå opp brakkerigg­er, eller såkalte modulbygg, for å huse flyktninge­r i Oslo. Det skjer samtidig som de har hundrevis av tomme boliger. Her fra Oppsal
Foto: Olav Olsen ⮉ Boligbygg setter nå opp brakkerigg­er, eller såkalte modulbygg, for å huse flyktninge­r i Oslo. Det skjer samtidig som de har hundrevis av tomme boliger. Her fra Oppsal
 ?? ?? ⮉ I Hagegata 30, midt på Tøyen torg, står over 50 leilighete­r tomme. Det har de gjort siden 2014. Arkivfoto: Jan T. Espedal
⮉ I Hagegata 30, midt på Tøyen torg, står over 50 leilighete­r tomme. Det har de gjort siden 2014. Arkivfoto: Jan T. Espedal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway