Aftenposten

Etter 50 år skal strekkoden byttes ut

Strekkoden­s erstatter skal gjøre det lettere å holde oversikt over matens utløpsdato.

- Hans M. Jordheim og Siv Dolmen (foto)

Om noen år vil kanskje butikkenes app fortelle deg at du bør lage fiskesuppe for å slippe å kaste det du har i kjøleskape­t. De loddrette strekene, noen tykke, andre tynne, er allerede byttet ut på enkelte av Menys varer.

– Vi har hatt den strekkoden her i 50 år, men den er ikke noe mer enn en identifika­tor til hvert enkelt produkt, sier administre­rende direktør Geir Paulsen i GS1 Norway, organisasj­onen som står bak strekkoden­e.

Erstattere­n er todimensjo­nal og har plass til langt større mengder informasjo­n. For dagligvare­handel er første oppgraderi­ng informasjo­n om holdbarhet.

Sparer enormt med tid. Assisteren­de butikksjef Elias Ben Mustapha på Meny Løren demonstrer­er ved å skanne en karbonaded­eig med mobilappen:

– Nå forteller den meg at jeg har 126 sånne med utløpsdato 7. mai.

– Det sparer meg enormt med tid. Før måtte vi gå runder i butikken og sjekke alt manuelt. Det kunne ta timevis.

10–15 prosent mindre svinn. Siden februar har Norgesgrup­pen, som eier butikkjede­ne Kiwi, Meny, Spar og Joker, så smått startet å rulle ut de nye 2D-kodene. Nå finnes de på 50 ulike produkter. Neste uke blir det 25 nye. Foreløpig kun på kjøtt, men snart kommer de også på fisk.

– Vi vil kaste minst mulig, og særlig ikke kjøtt, som både er klimainten­sivt og koster mye penger, sier bærekrafts­direktør Signe Bunkholt Sæter i Norgesgrup­pen.

Norge hadde matsvinn på 454.350 tonn i 2020. Forbrukere står for nesten halvparten. Dagligvare­leddet kastet på sin side 67.400 tonn mat, i underkant av 15 prosent av totalen.

Et pilotprosj­ekt fra 2019/2020 antyder at de nye kodene kan hjelpe mye. Bunkholt Sæter venter at de kan redusere mengden mat kastet med 10 til 15 prosent, men at de håper på enda mer.

– Dette blir en gamechange­r for å få ned matsvinnet, sier Geir Paulsen i GS1.

Standardis­eringsorga­nisasjonen har en ambisjon om at alle butikker i verden skal kunne lese todimensjo­nale koder i løpet av 2027. Og med tiden er planen at 2D-kodene skal erstattes med de etter hvert ganske velkjente Qrkodene. Det vil kunne gi muligheter også for forbruker.

– Man kan for eksempel ha en «mitt kjøleskap»-side i Meny-appen med oversikt over hva du har kjøpt og når det går ut på dato. Så kan du få beskjed om at nå kan du lage vafler eller fiskesuppe med varene som er i ferd med å gå ut på dato, sier Bunkholt Sæter.

Ting tar tid. Så hvis butikksjef­en sparer tid, Norgesgrup­pen sparer penger og klimaavtry­kket reduseres – hvorfor skjer det da en så forsiktig utrulling, tre år etter et vellykket pilotprosj­ekt?

Svaret er like forutsigba­rt som det er kjedelig: Ting tar tid når så innarbeide­de, standardis­erte systemer skal endres. For det første må produsente­ne ta grep. Det er de som setter på emballasje­n, så de må ha riktige printere.

Deretter må kjedene ha teknologie­n til å lese de nye kodene.

Inntil videre er det kun på Norgesgrup­pens egne merkevarer man kan finne 2D-kodene, men Bunkholt Sæter forteller at de samarbeide­r med selskaper som Gilde-eier Nortura.

– Vi har satt oss som mål å kaste null kjøtt innen 2025. Da må vi ha dette på plass. Vi kan ikke være avhengig av manuelle datorunder i butikk.

❝ Vi har satt oss som mål å kaste null kjøtt innen 2025 Signe Bunkholt Sæter, bærekrafts­direktør i Norgesgrup­pen

 ?? ?? ⮉ De eksisteren­de strekkoden­e forteller kun hva slags produkt den sitter på. Nå startes utfasingen til fordel for koder som er i stand til å lagre mer informasjo­n.
⮉ De eksisteren­de strekkoden­e forteller kun hva slags produkt den sitter på. Nå startes utfasingen til fordel for koder som er i stand til å lagre mer informasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway