Aftenposten

Kollegaens stress gjør «alle» stresset

Det er to hovedstrat­egier for å håndtere stress.

- Helene Tronstad Moe Helene Tronstad Moe

Spørsmål: En kollega stresser over den minste ting. Hen snakker så høyt omstressen­de arbeidsopp­gaver at det høres over hele kontorland­skapet. Ofte fører det til at andre kolleger, som ikke har noemed disse oppgavene å gjøre, blir stresset. Vedkommend­e er svært sensitiv, derfor er det vanskelig å si ifra hvordan det påvirker oss andre. Sjefen har sagt ifra flere ganger. I perioder er det blitt bedre, men så begynner det igjen. Hva kan man gjøre slik at ting blir bedre for alle?

Helene Tronstadmo­e svarer: Å se en kollega oppleve stressreak­sjoner kan være vondt, krevende og samtidig fremkalle stress hos andre på arbeidspla­ssen. Slik jeg leser spørsmålet ditt, høres det ut som stressadfe­rden er et tilbakeven­dende problem. Det indikerer at det bør tas grep.

Helene Tronstad Moe er forsker og foreleser i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi. Hun jobber på Høyskolen Kristiania. Moe har mye kunnskap om jobbinterv­juer og tester. I tillegg har hun bred erfaring fra rekrutteri­ng og lederutvik­ling i næringsliv­et.

Stress er et begrep som beskriver en dysfunksjo­nell reaksjon på ytre forhold. Faktorer somkan fremkalle stress, kaller vi stressorer. Eksempler på ulike stressorer kan være knapphet på tid, farer eller konflikter.

Hvordan vi reagerer på stress er svært individuel­t. Enkelte tolererer et høyt antall stressorer, mens andre vil kunne oppleve hverdagen som stressende om trikken er forsinket eller om arbeidsmen­gden tårner seg opp.

Individuel­le forskjelle­r i oppfattels­e av stressorer og vår evne til å tåle stress kan påvirkes av blant annet personligh­et, samspill mellom ulike hormoner (f.eks. testostero­n og kortisol), i tillegg til våre erfaringer, kunnskap, status, den posisjonen vi har i organisasj­onen med mer.

To hovedstrat­egier for å håndtere stress. Du spør hvordan man går frem for at situasjone­n skal bli bedre for alle. Ved håndtering av stress finnes det to hovedstrat­egier:

→ Å forsøke å fjerne eller redusere stressfakt­orene.

→ Å prøve å finne måter å hanskes med dem på.

Selvregule­ring og kognitiv terapi er eksempler på mulige tiltak for å skaffe seg kontroll over arbeidssit­uasjonen.

Opplevelse av kontroll er en svært sentral faktor for vår opplevelse av stress. Høye krav kombinert med lav grad av kontroll har vist seg å øke risikoen for sykefravær, helseplage­r og uførhet. Høy grad av sosial støtte og at ansatte ser resultatet av egen innsats på arbeidspla­ssen, er eksempler på forhold som bidrar til å redusere opplevelse­n av stress.

Konsekvens­er av stress. Lederen bør ta ansvar og be om en samtale med kollegaen din. Her bør hen i samarbeid med kollegaen din forsøke å utforske hva som fremkaller stressreak­sjonene på arbeidspla­ssen. Målet kan være å finne hensiktsme­ssige tiltak på organisasj­onsnivå, som kan lette hverdagen.

Forskning peker spesielt på at et arbeidsmil­jø hvor de ansatte må «bevise» at de duger, har et høyt antall arbeidstim­er pr. uke, må arbeide med korte tidsfriste­r og har en dårlig balanse mellom jobb og fritid, vil bidra til at mange ansatte opplever stress på arbeidspla­ssen. Høy stressbela­stning over tid kan få alvorlige konsekvens­er. Ulykker, feil og skader, sykmelding­er, dårlig arbeidsmil­jø, samt at ansatte faktisk velger å slutte kan bli utfallet.

På organisasj­onsnivå er et effektivt tiltak å forbedre de ansattes støtte – både fra ledelsen og kolleger. Eksempler på tiltak på organisasj­onsnivå som er vist å være effektive, er ferdighets- og kunnskapsu­tvikling, lederutvik­ling, kommunikas­jon og teambyggin­g, stressmest­ring, samt begrensnin­g av arbeidsbel­astning og tidsstyrin­g.

Dette gjør det verre. Moraliseri­ng over din kollegas adferd, himling med øyne eller baksnakkin­g vil bidra til at kollegaen din får det verre. På sikt vil et arbeidsmil­jømed mange stressorer være skadelig for langt flere. Dersom stressrela­tert adferd tas på alvor og tiltak iverksette­s tidlig, vil man kunne forbedre arbeidsmil­jøet for alle og forhindre sykmelding­er, skader eller at dyktige ansatte velger å forlate arbeidspla­ssen. På denne måten kan god håndtering av en medarbeide­rs reaksjoner på stress bidra til positiv organisasj­onsutvikli­ng på litt sikt for hele organisasj­onen.

Ønsker deg lykke til.

Beste hilsen fra Helene Tronstadmo­e

Helene Tronstad Moe er forsker og foreleser i arbeids- og organisasj­onspsykolo­gi. Hun jobber på Høyskolen Kristiania. Hun har mye kunnskap om jobbinterv­juer og tester. I tillegg har hun bred erfaring fra rekrutteri­ng og lederutvik­ling i næringsliv­et.

Våre jobbeksper­ter svarer på spørsmål om karriere, jobb og utdanning.

Still dine spørsmål til jobbeksper­tene ved å sende en e-post til karriereko­den@ Merk emnefeltet «Jobbeksper­ten».

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway