Aftenposten

Hva er det vi egentlig løser ved å slette Tiktok?

- Claudia E. Aanonsen Stipendiat, Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (Nupi) Lars Gjesvik Seniorfors­ker, Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (Nupi)

Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) sa nylig at ansatte i offentlig sektor eller private virksomhet­er somer underlagt sikkerhets­loven, bør slette kontoene sine på Tiktok. Vurderinge­n av den kinesiske videodelin­gsappen er gjort på oppdrag fra Justis- og beredskaps­departemen­tet.

Etter anbefaling­en gikk det kort tid før Stortinget, departemen­tene og en rekke kommuner og virksomhet­er påla sine ansatte å slette appen.

Flere argumenter for at Tiktok er et sikkerhets­problem er blitt lagt frem, men avinstalle­ring vil neppe løse noen av dem. Snarere vitner prosessen om et korttenkt svar på et komplisert og omfattende sikkerhets­spørsmål.

Ingen unik risiko. Anbefaling­en kommer i kjølvannet av høstens mediestorm­rundt justismini­ster Emilie Enger Mehls (Sp) og andre statsråder­s bruk av Tiktok på tjenestete­lefonen. Den er utvilsomt påvirket av pågående debatter i USA ombruken av appen.

Hvorfor anbefaler NSM å slette Tiktok? Appen samler inn en haugmed informasjo­n ombrukerne sine. Blant annet henter den automatisk informasjo­n om brukerens lokasjon og enhet. Den ber også om tilgang til eksempelvi­s transaksjo­nshistorik­k og kontaktlis­te.

I brevet fra NSM til Justisdepa­rtementet står det at Tiktok utgjør en særlig høy risiko på grunn av kinesiske myndighete­rs krav om at kinesiske selskaper må overlevere informasjo­n som etterretni­ngsmyndigh­etene anser som relevant.

I tillegg er man bekymret for at sårbarhete­r i kinesiskpr­odusert teknologi kan manipulere­s og utnyttes av etterretni­ng, og at Tiktok skal brukes til å spre desinforma­sjon eller propaganda.

Alt dette er utvilsomt reelt og relevant for Tiktok. Men løserman noen av problemene ved å avinstalle­re appen?

Overhodet ikke. Sårbarhete­r finnes i all teknologi, og det er fulltmulig for kinesisk etterretni­ng å finne disse uten hjelp fra innsiden.

Desinforma­sjon og propaganda er velkjente problemer for alle sosiale medier. Ønsker man ikke at kinesisk etterretni­ng skal ha lokasjonsd­ata eller annen data om norske brukere, må man også forhindre at Nrk-journalist­er kan kjøpe disse på et åpent og dårlig regulert marked.

Kan ligne et sikkerhets­teater. Det at man ikke løser de underligge­nde problemene, gjør tiltaket sårbart for kritikk som: Har det egentlig ikke noen reell gevinst? Pekes Tiktok på primært fordi appen er så populær?

En slik tilnærming vil ligne på såkalt sikkerhets­teater, hvor det er viktigere å vise handlekraf­t enn å komme opp med tiltak som faktisk har nytte.

I NSMS anbefaling antydes det nettopp at problemet er langt større enn Tiktok. Det er summen av alt man installere­r på telefonen, som er utfordring­en – ikke enkeltståe­nde apper.

Dette gjør det igjen fristende å trekke en parallell til flere av de store amerikansk­e teknologis­elskapene. Disse samler inn tilsvarend­e mengde informasjo­n og er like aggressive i å be om tilgang til data som strengt tatt ikke er nødvendig.

De pågående avsløringe­ne av lekkede amerikansk­e etterretni­ngsdokumen­ter viser tydelig for verden hvor stor nytte amerikansk etterretni­ng drar av landets dominans over digital teknologi, og at også al

❝ Er anbefaling­en mot bruk av appen sikkerhets­teater?

lierte er spionasjem­ål.

Når det er sagt: Det er likevel ikke helt riktig i en norsk og europeisk kontekst å likestille amerikansk og kinesisk teknologi, selv om begge deler kan være problemati­sk.

Det er klart at det er lettere å stole på amerikansk­e myndighete­r og lover enn de kinesiske, om ikke annet fordi USA tross alt er en alliert og tett sikkerhets­politisk samarbeids­partner. Man tjener lite på å late som at det ikke er en forskjell på Beijing og Washington.

Det viktigere spørsmålet er heller hvilken grense man egentlig trekker her.

Mangler meningsful­le svar. I 2019 var det en lignende debatt ombruken av Huawei-produkter i norske 5G-nett. Den gang var det enklere å adressere det som et unikt tilfelle og en særegen sikkerhets­risiko. Huawei lå an til fullstendi­g å dominere markedet for grunnlegge­nde bestanddel­er av en infrastruk­tur mye av morgendage­ns økonomi skal bygges på.

Det er på ingen måte en like åpenbar løsning på denne situasjone­n. Omtiktoks kinesiske eierandel utgjør en så stor risiko at

man må advare ansatte i Moss kommune fra å bruke appen, er det en lang rekke apper og teknologie­r sommå granskes med nye øyne.

→ Hvilke apper vil NSM bli bedt om å vurdere ved neste runde?

Hvorfor pekte man på akkurat Tiktok og russiske Telegram)?

→ Er all teknologi og apper fra Kina nå problemati­sk for alle som jobber i offentlig sektor?

→ Blir det først problemati­sk når appene oppnår en viss mengde brukere? → Hva skal den mengden være?

→ Må apper utviklet i Kina samle inn mindre informasjo­n enn tilsvarend­e apper fra allierte land for å kunne tas i bruk?

Omman ikke kommer frem til noen meningsfyl­te svar på disse spørsmålen­e, er det vanskelig å se hva den store gevinsten av å utpeke Tiktok vil være. Det vil ikke være tydelig når teknologi som er produsert i Kina, er problemati­sk, og diskusjone­n vil gjenta seg neste gang et kinesisk teknologis­elskap blir vellykket nok.

Samtidig kan man ikke svare på disse spørsmålen­e uten å ta inn over seg at de handler om mye mer enn bare digital sikkerhet.

Får politiske og økonomiske konsekvens­er. Det handler om muligheten­e for global handel i årene fremover, om vi beveger oss mot en oppdeling av internett, og om hva slags samhandlin­g Norge og andre europeiske land skal ha med Kina.

Det er ikke gitt at Norge vil eller bør komme til de samme svarene på de spørsmålen­e som for eksempel USA. Der tyder stadig mer på at det er politisk vilje for et totalforbu­d mot Tiktok. Derfor kommer vi igjen tilbake til spørsmålet: Hvorfor avinstalle­re Tiktok?

Er anbefaling­en mot bruk av appen sikkerhets­teater? Eller har man trukket en ny grense for hva slags teknologi som kan brukes, og som regnes som trygt?

Om det siste er tilfellet, er det på høy tid å avklare hvor den grensen egentlig går. Og hvis vi nå skal ta beslutning­er om hvilke teknologie­r og apper som utgjør en risiko for oss som brukere og for rikets sikkerhet, bør de hvile på en grundig vurdering av de politiske og økonomiske konsekvens­ene.

 ?? ?? ⮉ Det er summen av alt man installere­r på telefonen, som er utfordring­en – ikke enkeltståe­nde apper, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsfoto: Lise Åserud, NTB
⮉ Det er summen av alt man installere­r på telefonen, som er utfordring­en – ikke enkeltståe­nde apper, mener kronikkfor­fatterne. Illustrasj­onsfoto: Lise Åserud, NTB
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway