Aftenposten

Ny opplærings­lov kan svekke rettighete­ne til barn med lærevanske­r

- Monica Melby-lervåg Professor, Institutt for Spesialped­agogikk, Universite­t i Oslo, og leder, Senter for spesialped­agogisk forskning og inkluderin­g (Spedaims) Øistein Anmarkrud Professor, Institutt for Spesialped­agogikk, Universite­t i Oslo, og nestleder,

Barn med læringsutf­ordringer er en gruppe som er sårbar for marginalis­ering og diskrimine­ring i utdannings­systemet. De trenger derfor beskyttels­e i lovverket.

Fire forhold i det nye lovforslag­et kan imidlertid svekke deres rettighete­r:

1. Ingen lovfestet rett til å klage på innhold og gjennomfør­ing av spesialund­ervisning

Nylig har vi sett gjentatte oppslag om barn med enkeltvedt­ak om spesialund­ervisning som ikke får den undervisni­ngen de har krav på.

Dagens lovverk gir ingen klageadgan­g hvis innholdet i et enkeltvedt­ak ikke gjennomfør­es. Utdannings­direktorat­et har likevel gjort det mulig å klage på dette til statsforva­lteren.

Den nye opplærings­loven lovfester ikke denne klagerette­n.

Utfordring­en for mange barn med spesialund­ervisning (og deres foreldre) er at enkeltvedt­aket ikke følges opp. For at rettighete­r skal være reelle, må de kunne håndheves gjennom klage eller overprøvin­g. At klagerette­n ikke lovfestes, er underlig i lys av at forslaget fikk svært sterk støtte i høringen.

2. Det er ikke lenger presisert at utredning skal kartlegge lærevanske­r

Dagens opplærings­lov sier at utredning hos Pedagogisk-psykologis­k tjeneste (PPT) skal ta stilling til «lærevanska­r hjå eleven og andre særlege forhold som er viktige for opplæringa».

I forslaget til ny lov er denne formulerin­gen endret til «kvifor eleven eventuelt ikkje har, eller ikkje kan få, tilfredsst­illande utbytte av opplæringa». Begrepet «lærevanske­r» er byttet ut med en mer uklar formulerin­g.

Hva slags type utfordring­er en elev har, er avgjørende når det gjelder å sette i verk gode tiltak. En utydelig formulerin­g om hva en utredning skal omfatte, åpner opp for ulik praksis, er en trussel mot nasjonalt likeverdig­e tjenester og kan åpne et marked for private utredninge­r for fortvilte foreldre.

3. Det kommer ikke lenger tydelig fremat foreldre og barnet selv kan be om utredning av lærevanske­r

Dagens opplærings­lov sier at eleven eller foresatte kan «krevje at skolen gjer dei undersøkin­gar som er nødvendige for å finne ut om eleven treng spesialund­ervisning».

Dette er nå foreslått fjernet og endret til en merknad som gjør teksten mer utydelig og komplisert. Endringen bryter derfor med opplærings­lovsutvalg­ets prinsipp om klartekst.

Foreldre og skole kan ofte oppleve situasjone­n ulikt, og det er viktig at lovteksten tydeliggjø­r at foreldre og eleven har denne retten.

4. Det er kun plikt til én årlig evaluering av opplegg og oppfølging av eleven.

I 2013 ble kravet om vurdering av individuel­l opplærings­plan redusert til én gang pr. år, noe som videreføre­s i ny opplærings­lov for å gi mindre byråkrati.

En lovfestet halvårig vurdering ville gitt foreldre mulighet til å avklare viktige spørsmål om omfang og innhold i spesialund­ervisninge­n, og skolen kunne justert kurs i løpet av skoleåret.

Punktene diskutert ovenfor bør justeres før denne loven blir vedtatt. Dette er ikke trivielle spørsmål, men spørsmål som handler om styrking av rettighete­ne til elever med lærevanske­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway