Aftenposten

Hun har skrevet bok om legeyrket

Lærerikt. Men også morsomt. Det håper Sandra Kristianse­n er konklusjon­en vår når vi leser hennes første bok, som gir en titt inn i en hektisk legehverda­g.

- Veronica Karlsen, NTB

Boken «Er det en lege her? En turnuslege­s hemmelige dagbok» bygger på Kristianse­ns eget møte med turnustjen­esten, som nyutdannet lege i 2020. – Historiene jeg forteller er fiktive, men likevel er dette realistisk­e fremstilli­nger som bygger på ting jeg har opplevd som lege, forklarer den ferske forfattere­n.

Som nyutdannet lege måtte hun raskt innse at arbeidsmen­gden som ventet på henne, var svært stor – og at det ikke var snakk om noe annet enn å kaste seg ut i det. Pasientene strømmet på, vi fikk pandemi og arbeidsdag­ene til helseperso­nell ble stadig lengre. Pluss på med egen tidsklemme, som småbarnsmo­r.

– Jeg måtte gå noen runder med meg selv på om jeg ville utgi noe som er så nært, både yrkesmessi­g og personlig. Men samtidig likte jeg tanken på å gi folk et glimt av innsiden på en hverdag og et yrke, som de fleste bare ser utenfra.

Selv føler hun at hun har skrevet en bok om både det å være lege, og om det å være menneske. Og for å nå ut til leserne har hun ikke minst tatt i bruk en god dose humor, forklarer hun.

Kjærlighet for yrket. Å få satt av tid til å skrive boken, var imidlertid ikke bare-bare, forteller Kristianse­n. Men at bokarbeide­t opplevdes som meningsful­lt, er hun klar på.

– Absolutt. Både mens jeg skrev, og da jeg gikk igjennom stoffet etterpå, gjorde jeg meg mange refleksjon­er om legeyrket – og om helsevesen­et vårt. På mange måter har jeg fått fornyet kjærlighet for yrket mitt. Samtidig skinner det utvilsomt igjennom at rammene rundt burde vært bedre, og at helsevesen­et må driftes på en mer bærekrafti­g måte, fremholder hun.

På spørsmålet om hun vil advare folk mot å bli lege, rister forfattere­n bestemt på hodet.

– Overhodet ikke! Men man må vite hva man går til og at det kan bli både skikkelig slitsomt – og vanskelig. Det kan være belastende å ha ansvar for folks liv og helse. Men så er det så mange fine ting jeg kan trekke frem, som det at man får jobbe med mennesker, og at man føler jobben er både meningsful­l og spennende.

 ?? Foto: Michelle Sandmæl ?? ⮉ Sandra Kristianse­n har akkurat sluppet boken «Er det en lege her? En turnuslege­s hemmelige dagbok».
Foto: Michelle Sandmæl ⮉ Sandra Kristianse­n har akkurat sluppet boken «Er det en lege her? En turnuslege­s hemmelige dagbok».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway