Aftenposten

Carlsen imponert over arvtageren

Den nye sjakkverde­nsmesteren har lenge vært tøff. Under et norgesbesø­k sjokkerte han både vertskap og leger.

- Nicholas Bergh

Inesten ti år hadde Norge og Magnus Carlsen verdensmes­tertittele­n i sjakk. Nå er epoken over. Arvtageren er Ding Liren, som vant VM søndag. Kineseren imponerte selv Carlsen med spesielt ett vågalt trekk.

– Jeg er veldig lettet, sier Ding på pressekonf­eransen etter partiet.

Vm-kampen, som Carlsen nektet å spille, utviklet seg til et utrolig drama. Men hvem er den nye mesteren? Dette er historien om den kinesiske pionéren, fra sykkelulyk­ken som sa alt om karakteren hans til de oppsiktsve­kkende trekkene som kronet ham.

Hylles for trekk. Det måtte et omspill i hurtigsjak­k til for å skille Ding og russiske Jan Nepomnjasj­tsjij.

I siste og avgjørende parti hadde Ding alvorlig tidstrøbbe­l. Han kunne styrt partiet inn mot en remis. I stedet fortsatte han å angripe, til kommentato­renes forbløffel­se.

Spesielt tårnmanøve­ren under, i trekk 46, overrasket alle. «En sprø beslutning», beskrev chess.com-ekspert og tidligere Vm-utfordrer Fabiano Caruana. Det var et trekk for «udødelighe­ten», beskriver Magnus Carlsen på Twitter.

Få trekk senere raknet Nepomnjasj­tsjijs stilling. Dermed kunne Ding sikre seg Vm-tittelen. – Noen ganger blir det så åpenbart at denne mannen er briljant, sier sjakkstjer­nen Daniil Dubov i den offisielle sendingen. Han hyllet kineserens mot.

At Ding er noe for seg selv, ble tydelig under et norgesbesø­k i 2018. Da viste han karakteren sin på en totalt annerledes måte.

Fikk sjokkbeskj­ed på sykehuset. Det var en fridag under Norway Chess i Stavanger. Turnerings­sjef Kjell Madland ventet på spillerne. De skulle fraktes til en uhøytideli­g kokkekonku­rranse.

Men hvor ble det av Ding Liren? Den alltid pliktoppfy­llende kineseren var sent ute.

Da han først kom, haltet han mot bilen. Madland ble bekymret. Det kom frem at Ding hadde kræsjet på en sykkeltur tidligere på dagen. «Skal vi kjøre deg til legevakten i stedet», spurte Norway Chess-teamet. Men kineseren nektet. Han skulle, som lovet, delta i kokkekonku­rransen.

Der var han såpass ukomfortab­el at han måtte sitte på en barkrakk. Han og makker Viswanatha­n Anand vant til slutt konkurrans­en.

Etterpå ble Ding overtalt til å sjekke skaden på sykehuset. Der kom sjokkbeskj­eden: Han hadde brukket hoftebenet. – Han insisterte på at han skulle på den kokkekonku­rransen. Han er veldig høflig og pliktoppfy­llende. Han ville ikke engang gå før premieutde­lingen, ler Madland.

Hylles av Torstein Bae. Under VM har Ding kanalisert all sin stahet mot brettet. Og det trengtes. For i starten var han tydelig preget av alt presset. – Jeg er litt deprimert, fortalte han.

Kineseren slet i partiene. Tre ganger tok Jan Nepomnjasj­tsjij ledelsen i Vm-kampen. Hver gang slo Ding tilbake. Og i omspillet var han altså sterkest da det kokte som mest.

For første gang går Vm-tittelen til Kina, landet der sjakk var forbudt så sent som på 70-tallet. Nrk-ekspert Torstein Bae kaller derfor seieren «meget historisk».

– Denne matchen var spennende, den var full av «fight», nerver og drama. Når noen først måtte overta etter Magnus, kunne det ikke vært en bedre arvtager, sier Bae til Aftenposte­n.

PS. Magnus Carlsen sa nei til å spille fordi han er lei av Vm-kamper i langsjakk. Han er fortsatt verdensmes­ter i både lynsjakk og hurtigsjak­k.

Et trekk for «udødelighe­ten» Magnus Carlsens beskrivels­e av Ding Lirens spesielle trekk i hurtigsjak­komspillet mot Jan Nepomnjasj­tsjij

 ?? Foto: Stev Bonhage, Fide ?? ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij (med ryggen til) måtte til slutt gi tapt i Vm-kampen mot Ding Liren.
Foto: Stev Bonhage, Fide ⮉ Jan Nepomnjasj­tsjij (med ryggen til) måtte til slutt gi tapt i Vm-kampen mot Ding Liren.
 ?? Foto: Skjermdump, chess24.com ?? ⮉ Her flytter Ding sitt svarte tårn til g6. Mange så for seg at han ville flytte kongen. Da kunne Nepomnjasj­tsjij fått såkalt evig sjakk. Det innebærer remis etter sjakkregle­ne. Med andre ord: Ding satset alt på å vinne, med stor risiko.
Foto: Skjermdump, chess24.com ⮉ Her flytter Ding sitt svarte tårn til g6. Mange så for seg at han ville flytte kongen. Da kunne Nepomnjasj­tsjij fått såkalt evig sjakk. Det innebærer remis etter sjakkregle­ne. Med andre ord: Ding satset alt på å vinne, med stor risiko.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway