Aftenposten

Idrettstop­pene må gjøre mer for å få med alle

-

Mange barn og unge får ikke vært med på trening. Aftenposte­n har i en serie artikler fortalt om ulikheter i idretten. Klubbenes økonomi varierer kraftig mellom ulike deler av Oslo. Det samme gjør familienes mulighet til å betale avgifter og kjøpe utstyr. Tirsdag er saken tema i Stortinget.

Et flertall vil at idrett og friluftsli­v skal bli en del av områdesats­ingene i storbyene. Arbeiderpa­rtiet, Høyre, Senterpart­iet, Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Venstre stiller seg bak det forslaget. De har som mål «å øke driftstils­kuddet til idrettsklu­bber i levekårsut­satte områder». Det er et godt mål. Problemet er også mangel på frivillige, men penger kan hjelpe noe. Ildsjeler fra disse klubbene har fortalt om hvordan de stadig må finne opp nye kreative prosjekter for å få støtte. Det de trenger, er penger til vanlig drift.

Det er også bred enighet på Stortinget om å be regjeringe­n om en plan for hvordan flere barn og unge kan inkluderes i idretten. Stortinget peker på at staten må ta et ansvar. Det bør skje. Det må være i tett samarbeid med storbyene. De er nærmest utfordring­ene. Samtidig er det noe som bare sies i forsiktige vendinger i innstillin­gen fra Stortinget­s familie- og kulturkomi­té.

Alle partiene mener «for øvrig at det også er viktig at idretten selv tar «sosialt ansvar» fremover». De forventer at idretten «gjør sitt for at alle barn og unge fortsatt kan inkluderes i ulike idrettsakt­iviteter, selv om de kommer fra levekårsut­satte områder eller familier».

Dette er for tilbakelen­t. Idretten har et stort ansvar. Men de som driver klubber i levekårsut­satte områder, trenger mer støtte og engasjemen­t fra toppene i Norges idrettsfor­bund og særforbund­ene.

Idretten får massive overføring­er fra staten hvert eneste år. Svært mye av overskudde­t i Norsk Tipping går dit. I 2022 fikk idretten 3,3 milliarder kroner. 775 millioner av dette gikk direkte til Norges idrettsfor­bund og den olympiske og paralympis­ke komité.

Men avstanden er stor fra foreldre som stiller opp med vaffelstek­ing og som trenere, og til toppene i idrettshie­rarkiet.

I tildelings­brevet fra Kulturdepa­rtementet står det beskrevet hva staten forventer. Norges idrettsfor­bund «skal prioritere arbeidet med å redusere økonomiske hindringer for barn og unges deltagelse i idrett».

Det er god grunn til å se på hvordan det følges opp. For nå må slike hensyn legges enda større vekt på.

Idretten får store bidrag fra det offentlige. Da må det stilles krav. Det må også ettergås hvordan pengene brukes. Om toppene i idretten ikke tar et større ansvar for at flere skal kunne delta, må politikern­e vurdere andre måter å fordele tippemidle­ne på.

❝ Mer av tippepenge­ne til idretten bør gå til å få med flere

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway