Aftenposten

Mektig fagforenin­gstopp sentral i #metoo-sak

Søndag morgen, 1. mai, trakk Lizette Risgaard seg som leder i Danmarks største fagforenin­g, Fagbevægel­sens Hovedorgan­isation (FH). Hun er anklaget for seksuell trakasseri­ng.

- Tuva Hilton

Torsdag gikk en liten bombe av i den danske offentligh­eten. Åtte menn fortalte i avisene Ekstra Bladet og Berlingske om til sammen ti episoder der Lizette Risgaard skal ha oppført seg upassende og grenseover­skridende. Hendelsene skal ha funnet sted mellom 2016 og 2021.

Søndag morgen skrev Lizette Risgaard på sin Facebook-side at hun går av som leder i Fagbevægel­sens Hovedorgan­isation (FH). Det er Danmarks største fagforenin­g med 1,3 millioner medlemmer og tilsvarer LO i Norge.

Anklagene dreier seg om uønsket fysisk berøring:

«Eksempelvi­s at jeg har hatt hånden min for lenge på ryggen deres når jeg har klemt dem, at jeg har tatt dem på baken og har danset for tett på dem – eller at jeg på annen måte har oppført meg upassende i sosiale sammenheng­er. Det er ikke alle som føler seg krenket, men alle har følt at grensene deres ble tråkket over,» skrev Risgaard i et Facebook-innlegg torsdag kveld, der hun også beklaget hendelsene.

Men unnskyldni­ngen reddet ikke jobben hennes. Etter at historiene nådde offentligh­eten på torsdag, trakk flere av FHS medlemsorg­anisasjone­r sin støtte til Risgaard. Fredag valgte hovedstyre­t i FH å sette i gang en granskning. Søndag morgen trakk Risgaard seg.

Førte til varslingso­rdning. Selv om anklagene rundt Risgaard først nådde offentligh­eten på torsdag, har FH vært klar over flere av hendelsene i lengre tid. Det kommer blant annet frem i

❝ Eksempelvi­s at jeg har hatt hånden min for lenge på ryggen deres når jeg har klemt dem, at jeg har tatt dem på baken og har danset for tett på dem

Lizette Risgaard

en e-post FH sendte til DR (tidligere Danmarks Radio) på lørdag.

Her vises det til en hendelse fra 2021, da en kvinne rapportert­e å ha observert grenseover­skridende adferd fra Risgaard mot en ung mann. Kvinnen reagerte på måten Risgaard hadde rørt ved den unge mannen da de tok farvel etter et middagsarr­angement.

– Som en konsekvens av den henvendels­en, besluttet ledelsen å iverksette en «whistleblo­werordning», skrives det i e-posten.

Varslingso­rdningen skulle sikre at man trygt kan henvende seg anonymt hvis man opplever eller er vitne til krenkende adferd.

Risgaard selv viste til denne ordningen i sitt Facebook-innlegg torsdag kveld. Hun nevnte ikke bakgrunnen til at ordningen ble opprettet.

– Lite troverdig. – Anklagene er ekstra alvorlige nettopp fordi de gjelder Risgaard selv, påpeker DRS økonomikor­respondent Casper Schrøder. Han peker på at hun leder en organisasj­on som skal stille opp for medlemmene i saker som handler om upassende adferd og seksuell sjikane på arbeidspla­ssen.

– Det har man selv i fagbevegel­sen gått i front for. Og Lizette Risgaard har selv startet initiative­r mot det, forteller Schrøder til DR.

– Så det er jo ikke særlig troverdig når man har denne typen saker helt i toppen, og lederen selv er en aktiv part i dem.

– Politiske motiver. I Facebookin­nlegget hevder Risgaard at hun trekker seg fordi opplysning­ene som har kommet frem, står i veien for fagbevegel­seskampen.

«De siste dagene har vært vanskelige. For vår bevegelse. For de mange dyktige og flittige medarbeide­rne i FH. Og selvfølgel­ig for min familie og meg personlig,» skriver Risgaard i innlegget. Hun legger til at hun beklager overfor «alle som har følt at deres personlige grenser er blitt tråkket over».

Innlegget inneholder imidlertid ikke bare selvkritik­k. Risgaard uttrykker også skuffelse over medienes håndtering.

Hun skriver at hun vil «stillferdi­g minne om at ikke alle nyanser eller politiske motiver kommer frem når saker som denne sendes gjennom mediemølle­n».

Det reagerer Casper Schrøder i DR på.

– Det er oppsiktsve­kkende at Lizette Risgaard antyder at sakene mot henne delvis er drevet av politiske motiver – uten at hun forklarer nærmere, sier Schrøder til DR.

 ?? Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters/ntb ?? ⮉ Lizette Risgaard har vært leder i FH, som tilsvarer norsk LO, siden 2019.
Foto: Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix / Reuters/ntb ⮉ Lizette Risgaard har vært leder i FH, som tilsvarer norsk LO, siden 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway