Aftenposten

– For markedet er kanskje dette den beste løsningen

Krisebanke­n First Republic ble mandag stengt av amerikansk­e myndighete­r og overtatt av Jpmorgan.

- Andrine Resvoll

Spørsmålet videre vil bli hva som kommer til å skje med lokal- og regionalba­nkene i USA fremover, ifølge Anders Johansen, sjefstrate­g i Danske Bank.

Mandag ble det klart at det amerikansk­e banksikrin­gsfondet FDIC tar over den kriseramme­de banken First Republic og selger store deler av den videre til Jpmorgan. USAS største bank tar dermed over alle innskudd og eiendelene til First Republic.

Ikke overrasken­de. Anders Johansen i Danske Bank sier at oppkjøpet ikke kommer som en stor overraskel­se, men at det nærmest var forventet at First Republic skulle bli kjøpt opp i løpet av helgen, etter at banken raste på Wall Street forrige uke.

– Diskusjone­n gikk nok mest på om First Republic ville bli kjøpt opp av en annen bank eller overtatt av FDIC, sier han og fortsetter:

– FDIC har en god buffer, men den er ikke uendelig stor, så de tar dermed av penger de kan bruke på andre ting. Nå ble det en kombinert løsning der FDCI tar noen av tapene.

First Republic Bank raste 43 prosent på Wall Street fredag etter rykter om at amerikansk­e myndighete­r vil sette banken under administra­sjon. Så langt i år er aksjen ned 97 prosent.

– Når banken har falt over 70 prosent den siste uken, så ble nok nyheten greit mottatt. For markedet sin del er kanskje dette den beste løsningen, sier Johansen.

First Republic Bank er den nest største banken som har kollapset i USA, etter Washington Mutual som gikk konkurs under finanskris­en i 2008.

Dette er samtidig den tredje bankkollap­sen i USA siden mars, da Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank gikk konkurs som følger av at kundene tok ut penger for raskt.

– Helt greit for markedet. Mandag åpnet den California-baserte krisebanke­ns filialer som Jpmorgan-filialer.

Noen timer etter at nyheten om overtagels­en ble kjent ble de finansiell­e punktene i avtalen offentligg­jort. Jpmorgan har gått med på å betale FDIC 10,6 milliarder dollar, tilsvarend­e 113 milliarder kroner.

Samtidig vil Jpmorgan tilbakebet­ale 25 milliarder dollar av krisepakke­n First Republic fikk fra 11 banker tidligere i vår. De siste fem milliarden­e i pakken var det Jpmorgan som selv gikk inn med, og dette lånet blir nå strøket.

I tillegg vil FDIC gi et femårig lån på 50 milliarder dollar til storbanken.

Anders Johansen sier det er litt overrasken­de at det ble Jpmorgan som kjøper opp First Republic.

– Den største overraskel­sen ved at det er Jpmorgan som kjøper opp banken, er at den må ha egen godkjennin­g for å bli enda større en den alt er. For markedets del så er det helt greit, siden Jpmorgan allerede er den største banken og den med lavest risiko i USA, sier Johansen.

Jpmorgan er USAS største bank, med eiendeler på over 3200 milliarder dollar, ifølge sentralban­ken Federal Reserve.

Usikkerhet rundt lokal- og regionalba­nkene. Johansen mener at kollapsen til First Republic ikke har altfor mye å si i det store bildet.

– Da Silicon Valley Bank gikk over ende, ble blikket vendt mot First Republic og hva som ville skje med den, sier han.

Spørsmålet videre vil bli hva som kommer til å skje med lokalog regionalba­nkene i USA fremover.

– Mange av dem har uproporsjo­nal stor andel av utlån til kontorog næringseie­ndom. Hvis det dukker opp enda en lokalbank som sliter, vil det nok bli mer ampert.

– Næringseie­ndom er et større usikkerhet­smoment i USA enn i Europa, siden folk ikke har kommet seg tilbake på jobb fysisk i like stor grad, legger han til.

Rett etter børsåpning i USA mandag steg Jpmorgan-aksjen 3,26 prosent.

❝ Hvis det dukker opp enda en lokalbank som sliter, vil det nok bli mer ampert. Anders Johansen, sjefstrate­g i Danske Bank

 ?? Foto: Justin Sullivan, Getty Images/afp ?? ⮉ Jpmorgan betaler 113 milliarder kroner for First Republic, i tillegg til at de betaler tilbake kriselånet den kollapsede banken fikk tidligere i vår.
Foto: Justin Sullivan, Getty Images/afp ⮉ Jpmorgan betaler 113 milliarder kroner for First Republic, i tillegg til at de betaler tilbake kriselånet den kollapsede banken fikk tidligere i vår.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway