Aftenposten

Opplevde alle hundeeiere­s skrekk da Oliver plutselig døde

– Det var dessverre ikke mer å gjøre, sier Iselin Monsen om hunden Oliver. Da en venninne så de samme symptomene på sin hund, dro hun rett til dyrlegen.

- Roar Lyngøy og Eirik Brekke (foto), Bergens Tidende

Iselin Monsen, Jeanette Hauge og Eva Lill Skålevik bor alle i Alvøen-området i Bergen. Alle har opplevd sykdom hos hundene den siste tiden.

De tre har gått tur med hundene i området, men på ulike tidspunkte­r. Listeria er påvist hos den ene hunden. Det mistenkes at også de to andre har fått i seg den potensielt livsfarlig­e bakterien.

Verst gikk det med Iselins hund. Oliver var en Staffordsh­ire bullterrie­r. Han døde for to uker siden, to og et halvt år gammel. – Lørdag formiddag var hunden helt fin. På ettermidda­gen endret han litt atferd, tok halen mellom bena og begynte å skjelve. Plutselig begynte bakbena å svikte.

Var for sent. Dyrlegen fant ikke ut av det, og Oliver ble sendt hjem med smertestil­lende. – Mandag ettermidda­g ble han helt rar. Det virket som om han mistet syn og hørsel. Han fikk et kraftig anfall og falt om.

Tilbake hos dyrlegen viste tester infeksjon. Dyrlegen ville ta CT dagen etter, og Oliver ble sendt hjem. Anfallene ble hyppigere, og Iselin dro tilbake nok en gang.

– Han respondert­e ikke. Kroppen hadde sluttet å virke. De mistenkte hjernehinn­ebetennels­e. Det var ikke så mye å gjøre, siden det var gått så lang tid uten antibiotik­a.

Hjernehinn­ebetennels­e er en bivirkning av listeriaba­kterien. Planen var å obdusere for å få klarhet i hva Oliver døde av. – Men sjansen for å få svar var så liten, og en obduksjon i Oslo ville ha kostet meg 10.000 kroner.

Sendte prøve til Tyskland. Iselins venninne, Jeanette Hauge, hadde sett hvor dårlig Oliver var. Da hun så sin hund Boris med skjelvinge­r og halen mellom bena, skjønte hun at Boris måtte til dyrlege. – Boris hadde høy feber, mye infeksjon i kroppen og forhøyning av hvite blodlegeme­r. Han la seg ned med muskelkram­per.

Boris, som også er en Staffordsh­ire

bullterrie­r, ble innlagt og satt på en kraftig antibiotik­akur som han fortsatt går på. Blodprøve ble sendt til Tyskland, og det ble påvist listeria.

– Det er nesten umulig å unngå bakterien, men det er greit å vite hva man skal gjøre dersom hunden viser symptomer. Nå krysser jeg fingrene for at dette skal gå bra.

Mattilsyne­t: Bruk sunn fornuft. Ingen vet hvordan hundene er blitt syke. – Dyrlegene sier at bakterien er i jordsmonne­t. Da er det vanskelig å unngå bakterien når man er på tur hver dag, sier Iselin. Men faktum er at alle hundene har vært på tur i Alvøenområ­det.

– Vær på vakt og forsiktig med å lufte hunden din i området. Allerede mange alvorlig syke hunder, skriver Alvøen Rideklubb på Facebook.

Dyreklinik­ken Anicura Bergen Sør har meldt fra til Mattilsyne­t om den ene positive listeria-prøven.

– Vi har ikke fått inn flere meldinger om listeriose i det siste. Bakterien finnes naturlig i miljøet, og det er derfor trolig ikke snakk om noen bestemt smittekild­e. Sporadiske sykdomstil­feller hos dyr forekommer, sier veterinær og seksjonssj­ef Erik Ulvik i Mattilsyne­t.

Han mener at dyreeiere ikke bør bekymre seg. – Vi oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft, som å hindre at hunder spiser på dyrekadavr­e eller har tilgang på bedervet mat.

Har betalt 70.000 kroner. Eva Lill Skålevik har flere hunder. Den ene, Ellie på åtte måneder var den første som ble syk med lignende symptomer som Oliver og Boris. Ellie er en pyreneisk gjeterhund. Skålevik forteller at hun har vært hos tre klinikker, uten å ha fått klarhet. Og nå er det for sent å påvise om det var listeria, ifølge eieren.

Det går heldigvis bedre med Ellie nå. Men alle undersøkel­sene har kostet. – Jeg er vel oppe i 70.000 kroner. Forsikring­en skal

❝ Lørdag formiddag var hunden helt fin. På ettermidda­gen endret han litt atferd, tok halen mellom bena og begynte å skjelve. Plutselig begynte bakbena å svikte. Iselin Monsen, hiundeeier, forteller om Oliver og hans ublide skjebne

i utgangspun­ktet dekke inntil 30.000.

Småbarnsmo­ren er høygravid, og listeria kan være farlig for fostre. – Så lenge jeg ikke har hatt symptomer, har ikke helsevesen­et villet ta noen utredning. Det gjør meg urolig, for jeg kan jo være bærer av bakterien, sier Skålevik.

Må bearbeide tapet. Iselin Monsen tror hunden hennes hadde listeria. – Når hunden til venninnen min får akkurat samme symptomer, og den slår ut på listeria, er jeg og dyrlegen ganske sikre.

Iselin har ikke barn. Hun beskriver tapet av Oliver som å miste et nært familiemed­lem.

– Det var helt forferdeli­g. En traumatisk opplevelse: å gå fra å ha en frisk og glad hund som sprang rundt, til at han døde på så kort tid.

– Skal du ha ny hund?

– På sikt blir det nok det, etter å ha fått bearbeidet dette.

 ?? Foto: Privat ?? ⮉ Iselin Monsen hadde planlagt nye turer med Oliver i fjellene ved Rosendal i sommer. – Ta symptomene til hunden din seriøst, er rådet hennes.
Foto: Privat ⮉ Iselin Monsen hadde planlagt nye turer med Oliver i fjellene ved Rosendal i sommer. – Ta symptomene til hunden din seriøst, er rådet hennes.
 ?? ?? ⮉ Iselin Monsen (i midten) mistet hunden sin, Oliver. Hun tror at den hadde samme sykdom som hunden til Jeanette Hauge (til høyre), Boris. Til venstre Eva Lill Skålevik med sin hund, Ellie.
⮉ Iselin Monsen (i midten) mistet hunden sin, Oliver. Hun tror at den hadde samme sykdom som hunden til Jeanette Hauge (til høyre), Boris. Til venstre Eva Lill Skålevik med sin hund, Ellie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway