Aftenposten

250 år siden Norges første økofilosof ble født. Han stilte spørsmål somer mer aktuelle enn noen gang.

- Ragnar Misje Bergem MF vitenskape­lig høyskole for teologi, religion og samfunn Marius Timmann Mjaaland Ecodisturb/uio:norden og Teologisk Fakultet, Universite­tet i Oslo

Lynildsman­nen ble han kalt. Han var Norges første intellektu­elle superstjer­ne – som geolog, dikter, teolog og filosof represente­rte han en ny æra i Norden: Romantikke­n. Henrik Steffens er navnet, og 2. mai er det 250 år siden han ble født. Hans naturfilos­ofi utfordrer oss i en epoke preget av klimakrise og oppbrudd.

Selv om han er relativt ukjent i Norge, var Henrik Steffens kjent over hele Europa på begynnelse­n av 1800-tallet. Anerkjent av geologer og naturviter­e, omgangsven­n med tidens ledende diktere, filosofer og teologer.

«Norges bortblæste Laurbærbla­d».

Steffens foreldre var dansk-tyske. Etter noen år i Stavanger og Trondheim flyttet familien til København i 1787.

Utdannelse­n i København førte ham til Kiel, Jena og Freiberg. I Tyskland gikk han rett inn i romantikke­ns engere sirkler og ble disippel av den store filosofen Friedrich Schelling.

Tilbake i København fylte han auditorien­emed sine naturfilos­ofiske forelesnin­ger. Steffens var en sensasjon, et unikt intellekt i Nordens åndshistor­ie.

Det er ikke overrasken­de at norske intellektu­elle også ville ha sin del av Steffens.

Da han besøkte Kristiania i voksen alder, var byen fylt av «beretninge­r om den store mand og charmerend­e, spillevend­e personligh­et», ifølge en historiker.

Henrik Wergeland dedikerte hele sitt fantastisk­e verk «Skapelsen, mennesket og Messias» til navnebrore­n, som han omtalte som «Norges bortblæste Laurbærbla­d».

En glødende foreleser.

❝ Han ville få naturen i tale: Også steinene fortalte en historie om skapelse og liv.

Steffens ble født inn i opplysning­stiden, der alt skulle forklares ved fornuften. Men diktere, filosofer, teologer og humanister syntes den tyske filosofen Immanuel Kant var en tørrpinn og en besserwiss­er.

Med Johannwolf­gang von Goethe og Baruch Spinoza sominspira­sjonskilde­r hentet de følelsene og dramatikke­n tilbake.

Schelling og Steffens mente at naturen var fylt av følelser og båret av den samme (verdens) ånd som i menneskets indre. Folket ventet bare på dikteren og forskeren som kunne blåse liv i naturen og få ånden til å flamme: geniet.

Steffens ble raskt genierklær­t – beundret og foraktet. Venner og fiender beskriver ham som en glødende foreleser som kunne rive tilhørerne med seg.

Den danske forfattere­n og filosofen N.F.S. Grundtvig kalte ham bare for Lynildsman­nen: stemmen som forente tro og viten i en høyere syntese.

Steffens var et oppkomme av historier og ideer. Han ble ofte motsagt, men fikk likevel innflytels­e i hele den opplyste verden. Han krigetmot Napoleon og gikk frivillig med i felttoget mot Paris – før han vendte tilbake til universite­tet og studiet av mineraler og sedimenter.

Hva er natur?

Dette store spørsmålet drev Steffens videre i hans feltarbeid og naturfilos­ofi. Han ville få naturen i tale: Også steinene fortalte en historie om skapelse og liv.

Organismen­es liv springer ut av de samme kjemiske prosessene som i mineraler og olje, hevdet han – uten å kunne vite at nettopp oljen skulle gjøre hans fødeby så rik.

Men takket være dets overlegne intelligen­s hviler det ifølge Steffens et tungt ansvar på mennesket: å leve i pakt med sitt kall, både Jordens og himmelens kall. Det betyr å leve i pakt med kjærlighet­en i og til naturen, skriver han i 1839.

Som akademiker var Steffens først og fremst naturforsk­er og geolog. Han studerte mineraler og undersøkte deres kjemiske sammensetn­ing.

Men det var ikke tilstrekke­lig å beskrive – Steffens ville også forstå den dypere sammenheng­en mellom steiner og organismer, mellom materie og ånd, mellom det menneskeli­ge og det guddommeli­ge.

Romantikke­n søkte etter helhet i en fragmenter­t verden.

Vekker ny interesse.

Det er disse ideene som i dag vekker ny interesse. Vår verden er ikke bare fragmenter­t, den er også full av møtepunkte­r og konflikter som vi strever med å håndtere.

«Antropocen» er blitt foreslått som navnet på vår geologiske tidsalder, fordi mennesket nå setter avtrykk i selve geologien. Det viser også at vi mennesker er uadskillel­ig bundet sammen med den. Likevel er vårt forhold til naturen mer ambivalent enn noen gang.

I Norge preges mange store politiske debatter av menneskets forhold til naturen. Det er nå opplagt at mennesket som art truer klodens biologiske liv, artsmangfo­ldet og dermed vårt livsgrunnl­ag.

Men vårt instrument­elle og dominerend­e forhold til naturen går også ut over det uorganiske miljøet – fjellet og mineralene – som vi ofte kun behandler som «ressurser».

Stadig flere konflikter, enten det handler om Repparfjor­den, karbonlagr­ing i Nordsjøen eller vindkraftu­tbyggingen på Vuonjalráš­ša-fjellet, gjør at vi må spørre oss selv: Hvor mange fjell er det greit å sprenge på Sørlandet for å legge ny E18, og hvorfor gjør det så vondt? Hvor mange mineraler kan vi utvinne før nok er nok?

Krefter og motkrefter.

Dette er ikke hypotetisk­e spørsmål – de er dypt politiske. Men også filosofisk­e. For geologen og filosofen Steffens var det avgjørende å forstå menneskets plass i naturen som helhet.

Steffens anså hele virkelighe­ten som en dynamisk vekselvirk­ning mellom krefter og motkrefter.

Mennesker drives for eksempel av en egoistisk drift til å overleve. Men vi strekker oss også utover til et fellesskap med andre mennesker og naturen. Det er samspillet mellom disse som utgjør menneskets historie.

Denne dynamikken mellom krefter utspiller seg i hele virkelighe­ten, fra de høyeste åndsvesene­r helt ned til fjellet vi står på. Og under fjellet og jordskorpe­n finner vi magmaen, «et evig vekslende liv», skriver han.

Midt i «denne brogede vrimmel hæver sig lidt etter lidt gjennem alle fenomener et mystisk centrum, stadig dybere og dybere skult i gestaltern­es inderste væsen».

Steffens’ romantiske naturfilos­ofi gir oss ingen enkle løsninger, og naturviten­skapen han viser til, er utdatert. Men Norges første store økofilosof stilte spørsmål som er mer aktuelle enn noen gang.

Romantikke­ns natursyn sprang ikke ut av ren harmoni, nei, den vokste ut av ulyden, av følelsen av at et eller annet har gått galt i vårt forhold til naturen og til oss selv.

Så lenge vi fortsetter å tenke på naturen kun som en meningsløs masse, som areal på et konsesjons­kart, lukker vi øynene for den konflikten som er der hver eneste dag.

Hva betyr det så om vi skal ta regjerings­erklæringe­n på alvor, å gjøre klima og natur til rammen for all politikk?

 ?? Foto: akg-images, NTB ?? ⮉ Henrik Steffens ble raskt genierklær­t - beundret og foraktet. Her avbildet i den tyske avisen Illustrirt­e Zeitung i 1846.
Foto: akg-images, NTB ⮉ Henrik Steffens ble raskt genierklær­t - beundret og foraktet. Her avbildet i den tyske avisen Illustrirt­e Zeitung i 1846.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway