Aftenposten

Det er på tide med en foreldelse­sfrist for asylsaker

- Fawzi Warsame Sentralsty­remedlem, AUF, bystyrerep­resentant, Oslo Arbeiderpa­rti

Idag lever flere norske statsborge­re med usikkerhet som truer og begrenser deres rettssikke­rhet og frihet. Hver eneste dag. Man tvinges til å leve i frykt for at ditt land og institusjo­nene som skal beskytte deg, plutselig snur om at du hører til her.

Det er realiteten folk utsettes for, når praksisen med å tilbakekal­le statsborge­rskap der det kan ha blitt gjort en feil mange tiår tilbake, fortsetter.

For en sosialdemo­kratisk regjering burde dette vært helt uholdbart. Det er på tide at Arbeiderpa­rtiet tar grep.

Evig frykt.

Det angår titusener av norske statsborge­re som søkte asyl og fikk søknaden godkjent for mange år siden, men som likevel må leve et liv i utrygghet og med rettssikke­rheten sin under press.

Bakgrunnen var den politiske ledelsen med Sylvi Listhaug (Frp) i spissen, hvor det ble oppfordret til å effektuere arbeidet med tilbakekal­linger av statsborge­rskap der man tror det er blitt gitt ufullstend­ige eller uriktige opplysning­er under asylsøknad­sprosessen.

Det betyr at uavhengig av hvor integrert du er og av livet du har skapt i Norge, må du alltid leve i frykt for at ditt nye hjemland kan gå tilbake i tid og se på feil gjort i asylsøknad­en for 10, 20 eller 30 år siden, og regelrett kaste deg ut av landet på dagen.

Skrekkekse­mpelet er saken fra 2016, hvor Mahad Mohamed mistet statsborge­rskap, hjem og jobb 17 år etter at han kom til Norge. Så galt kan det gå når man behandler saker som skjedde mange år tilbake i tid.

Det var en linje hvor man mistenkeli­ggjør folk og aldri lar tvilen komme mistenkte til gode. Nå, med ny regjering, bør man kunne forvente at det gjøres bedre, og løfte tilbake rettferdig­heten som et bærende prinsipp.

Foreldelse­sfrist.

Tilbakekal­lelse av statsborge­rskap kan i mange tilfeller også ramme barn og unge som ikke engang har noen tilknytnin­g til sitt hjemland. Det går ut over barn og unge som ikke brøt loven da mor eller far søkte om asyl i Norge, som har sine røtter i Norge, og som ikke kan språket i landet foreldrene er opprinneli­g fra.

Det er feil at unge som er født i Norge og aldri har hatt noe annet enn norsk statsborge­rskap, kan bli fratatt statsborge­rskapet sitt og bli revet vekk fra venner og nærmiljø. Jeg tror ikke dette passer med den generelle rettsoppfa­ttelsen i befolkning­en.

Fra før av er det foreldresf­rist på strafferet­tens område. Hvorfor gjelder ikke det samme på dette feltet når konsekvens­ene overfor enkeltindi­videt kan bli så alvorlige?

Det er et paradoks om du skal kunne begå kriminelle handlinger og få det visket ut av myndighete­nes minne, mens en mindre feil i asylsøknad­en kan sende deg tilbake til et krigsherje­t område.

Forslag til landsmøtet.

Når jeg snakker med norsksomal­iske familiemed­lemmer, så er det særlig én sak de trekker frem. Nemlig frykten for tilbakekal­ling av deres statsborge­rskap. Dette svekker deres tillit til rettsstate­n og det brede fellesskap­et. Det burde alle ta på alvor, spesielt Arbeiderpa­rtiet.

Arbeiderpa­rtiet sliter med tilliten til velgerne i minoritets­miljøene i de store byene. Det er velgerfluk­t fra Arbeiderpa­rtiet blant norsksomal­iere. Velgergrup­per vi er ment å være til for. Når vi har gått fra en oppslutnin­g på 70 prosent av alle stemmebere­ttigede norsksomal­iere til 29 prosent, må vi tydeligere lytte til hva som er deres utfordring­er.

Å vise forståelse og vilje til politisk handling i denne saken kan bidra til at vi vinner tilliten tilbake.

Ansvarligh­et, trygghet og forutsigba­rhet har alltid vært faner Arbeiderpa­rtiet løfter høyt i debatter om asylpoliti­kk. Derfor er det på tide å innføre en foreldelse­sfrist for tilbakekal­lelse av statsborge­rskap. Jeg håper Arbeiderpa­rtiets landsmøte sier seg enige i forslaget fra oss i

AUF om dette.

 ?? ?? ⮉ En foreldelse­sfrist sikrer både den enkeltes rettssikke­rhet og tilliten til systemene, mener Fawzi Warsame.
⮉ En foreldelse­sfrist sikrer både den enkeltes rettssikke­rhet og tilliten til systemene, mener Fawzi Warsame.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway