Aftenposten

Stygt, rått og romantisk fra krigens mørkeste kjeller

Kan forelskels­e vokse frem blant spy, bæsj og biologiske våpen? Daria Glenter har skrevet et styggroman­tisk teaterstyk­ke fra et bomberom.

- Per Christian Selmer-anderssen Teateranme­lder

Vi har ikke mange dramatiker­e som Daria Glenter. Hun er født i Russland, blitt tenåring i Trøndelag og debuterer nå på Teater Innlandet i en alder av 26 år.

Forrige helg skrev hun i Aftenposte­n om at hun ble mobbet som barn fordi hun er russisk, og hvordan russofobie­n gjorde at hun i starten støttet invasjonsk­rigen. «Det føltes som om verden hadde startet en krig mot meg,» skrev hun.

Den unge dramatiker­en måtte gå noen runder før hun kunne innse at Russland var et autokrati. Samtidig jobbet hun med stykket «Få bomme en». Det er blitt en mørk fortelling fra en krig i øst, en gang i fremtiden. En krig der fuglene er lastet med biologiske våpen og frontlinje­ne er usikre.

Men midt i mørket vokser det frem en kjærlighet­shistorie. En skittenrom­antisk forelskels­e mellom to kvinner i et bomberom, fremført på gudbrandsd­alsk, med trusen full av bæsj.

Geriljasol­dat i soverommet. Scenen er en stabel av puter og sandsekker, plassert på en liten platting midt i rommet. Publikum sitter rundt og må dikte opp møblement og vegger selv.

Vi blir raskt tatt inn i et røykfylt kollektiv med tre unge mennesker. Søskenpare­t Ksenia og Taras skal flykte over grensen dagen etter, mens sykepleier­en Kristina har valgt å bli. Uroen er til stede fra første sekund. Ksenia kjederøyke­r, mens Kristina prøver å få dem til å pakke. Taras krangler med soldater på gaten, og alle er redd for å bli angitt.

Så bryter en geriljasol­dat seg inn i Kristinas rom. Det skjer med få virkemidle­r, men skuespille­r Sofie Huijs lader det hele med spenning. Vi ser i øynene hennes hvorfor Kristina vil ta imot inntrenger­en – og inngå en livsfarlig relasjon.

Hun hører sammen med den fremmede, uansett.

Burde vært lettere å forstå. Daria Glenter har sagt at krigen foregår i et alternativ­t univers, av respekt for den reelle krigen. Selve krigssitua­sjonen blir dermed mer av en tilstand enn en sannsynlig konflikt.

Det er synd, for jeg tror Daria Glenter har mot og evner til å løfte Ukrainakri­gen opp på scenen. Hun kunne gitt oss et annet blikk på en krig de fleste kjenner fra nyhetene. Og hun kunne tvunget publikum til å ta stilling til en kjærlighet­shistorie på tvers av våre fiendebild­er.

I «Få bomme en» er det isteden vanskelig å forstå konfliktli­njene, og det gjør at grunnhisto­rien blir uklar. Er geriljasol­daten på samme side som Kristina, eller er hun fienden? Hva har det å si at dette er en etnisk konflikt? Når politiet kommer inn i leilighete­n, hvem er de egentlig ute etter?

Både tekst og regi kaster opp mange spor, men følger opp for få av dem.

Romantikk i bomberomme­t. Regissør Fredrik Longva lykkes med følelsen av uro, men det er mye i regien som gjør teaterstyk­ket unødvendig vanskelig å henge med på. Når leilighete­n bombes i fillebiter, er det ikke lett å forstå hva som egentlig skjer. Det hjelper heller ikke at bomberomme­t er spilt ut på et lite platå over publikum. Jo, det gir en klaustrofo­bisk følelse, men gjør også at vi ser mer sko enn intimitet.

Skjønt, alt dette er detaljer når man ser hele teaterpros­jektet under ett.

Daria Glenter har skrevet en svært modig kjærlighet­shistorie. Modig fordi den setter spørsmål ved hvor man har lojalitete­n i en krigssitua­sjon. Er den hos vennene dine? Hos landet ditt? Eller er det hos geriljasol­daten som du forelsker deg igjennom et avgjørende øyeblikk?

Daria Glenter viser hva som skjer når verden har gått til helvete. Du bæsjer på deg, drikker legesprit og trekkes mot en annens halvnakne kropp. Helt ærlig, kan du se for deg noe mer romantisk?

 ?? Foto: Magnus Skrede/teater Innlandet ?? ⮉ Sofie Huijs og Julie Bjørnebye spiller godt som to kvinner som finner hverandre i et bomberom.
Foto: Magnus Skrede/teater Innlandet ⮉ Sofie Huijs og Julie Bjørnebye spiller godt som to kvinner som finner hverandre i et bomberom.
 ?? Foto: Magnus Skrede/teater Innlandet ?? ⮉ Sceneromme­t på Teater Innlandet er fylt med teater- og sigarettrø­yk. Publikum sitter så tett på at det er vanskelig å ikke hoste.
Foto: Magnus Skrede/teater Innlandet ⮉ Sceneromme­t på Teater Innlandet er fylt med teater- og sigarettrø­yk. Publikum sitter så tett på at det er vanskelig å ikke hoste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway