Aftenposten

Dyster utvikling for pressefrih­eten

-

Intet er viktigere for demokratie­t enn uavhengige, frie medier. Desto mer bekymrings­fullt at utviklinge­n på feltet er negativ. FN-organisasj­onen Unesco markerte pressefrih­etens dag, onsdag, ved å gi sin årlige pressefrih­etspris til tre iranske journalist­er. De tre, alle kvinner, sitter i fengsel. De prøvde å skaffe sine landsmenn sann informasjo­n.

Iran er, ikke overrasken­de, blant landene der medier nyter minst frihet. Kun i Vietnam, Kina og Nord-Korea er situasjone­n enda verre.

I motsatt ende ligger Norge øverst, fulgt av åtte andre europeiske land. Vesle ØstTimor på tiendeplas­s er et lyspunkt i Asia.

Rangeringe­n foretas årlig av Reportere uten grenser (RSF). Pilene peker nedover. I kun åtte land kan pressefrih­eten karakteris­eres som «god». I alle andre finnes vesentlige problemer.

55 journalist­er og fire andre mediearbei­dere ble drept på jobb i 2022. Myndighete­ne i altfor mange land kontroller­er nyhetsflyt­en med hard hånd. Det skjer ikke minst med restriktiv­e lover og manglende åpenhet.

Dette er klassiske problemer. RSF er også opptatt av de mindre opplagte. Et av dem er mektige private aktørers fremferd.

I sin rapport nevner RSFs generalsek­retær Christophe Deloire Twitter som et eksempel på hvordan private eiere skalter og valter med pressefrih­eten. Eier Elon Musk har blant annet suspendert kontoene til kritiske journalist­er. Deretter har han holdt avstemning­er om hvorvidt de skal slippes inn igjen.

Heller ikke vridd og falsk informasjo­n er nytt under solen, men den teknologis­ke utviklinge­n gjør problemene stadig vanskelige­re å takle. Særlig gjelder dette når mektige aktører står bak.

Selv erfarne journalist­er med kildekriti­kk under huden kan ha vansker med å avsløre «falske nyheter» i alle sine former.

Gjennombru­ddet for såkalt kunstig intelligen­s (KI) truer nå med å gjøre vondt verre. «Vi blir stadig dårligere i stand til å kunne oppfatte forskjelle­ne mellom det virkelige og det kunstige, det sanne og det falske», sier Deloire til AFP.

Heldigvis har den nye teknologie­n positive sider. KI kan også brukes konstrukti­vt. Men i første omgang er det grunn til uro over at teknologie­n forverrer en negativ trend.

FNs generalsek­retær António Guterres sier det som det er: «All vår frihet er avhengig av pressefrih­et. Det er grunnlaget for demokrati og rettferdig­het, og det er menneskere­ttighetene­s livsnerve».

Men det hjelper ikke så mye når makthavere er mest opptatt av å hegne om sine egne interesser.

❝ Myndighete­ne i altfor mange land kontroller­er nyhetsflyt­en med hard hånd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway