Aftenposten

Slik fordeler Norge pengene til Ukraina

Her får Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gode nyheter av statsminis­ter Jonas Gahr Støre.

- Journalist Fotograf Sigrid Gausen Tomm W. Christians­en

Under en gigantisk lysekrone i krystall står den ukrainske presidente­n. Han er flankert av de nordiske lederne.

– Jeg takker Norge for hvor effektiv dere har vært for å lage en langvarig pakke for fred. Deres finansiell­e pakke viser andre i verden hvordan det er å sannferdig verdsette fred, sa Volodymyr Zelenskyj på pressekonf­eransen.

Først så det bare ut som et vanlig sikkerhets­rådsmøte blant de nordiske landene. Men onsdagens møte i det finske presidentp­alasset ble mye mer celebert. Ukrainas president hadde tatt turen til landet i nord.

Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er et viktig symbol at Zelenskyj møter et samlet Norden.

– Vi er alle land som støtter Ukraina på ulikt vis. Men samlet er det også en veldig politisk støtte fra fem solide demokratie­r som står ved Ukraina i den forsvarska­mpen de kjemper, sier Støre til Aftenposte­n.

Statsminis­teren fikk et eget møte med presidente­n i Ukraina. Her fikk han overlevert en viktig beskjed, nemlig hva midlene i Nansen-programmet skal gå til.

– Jeg gjentok mitt budskap om at Norge vil fortsette å støtte Ukrainas forsvarska­mp. President Zelenskyj takket Norge for støtten.

Humanitær hjelp. Programmet skal gi 75 milliarder kroner over fem år, fra 2023 til 2027. Norge vil i år bruke 2,8 milliarder kroner på humanitær hjelp til det ukrainske folk.

I tillegg skal 1,7 milliarder kroner gå til sivil støtte til den ukrainske staten. Dette skal gå til å reparere og drifte sivil infrastruk­tur. Noe av dette skal hjelpe for å sikre ukrainere strøm og vann.

– Ukrainerne viser her en imponerend­e evne til å improviser­e, reparere, oppretthol­de. Men det koster, og nå får de friske penger fra oss til å kunne gjennomfør­e det.

Hele Stortinget står bak avtalen som skal sikre Ukraina 15 milliarder kroner hvert år. Rødt var siste parti til å støtte dette og signerte i april. Ønsker jagerfly. Ett av budskapene til Zelenskyj i Helsingfor­s var løftet om å starte den ukrainske våroffensi­ven. Han mente også at en suksessful­l offensiv kan føre til at de snart kan få mer militær hjelp, i form av jagerfly. Dette vil ha stor betydning for Ukraina.

– Dette er grunnen til at jeg er sikker på at vi snart vil få fly. Fordi snart vil vi gjennomfør­e en offensiv, og etter den er jeg sikker på at vi vil bli gitt fly, sa Zelenskyj.

Norge har jagerfly av typen F-16 som skal bli erstattet av nye. Det er de gamle flyene som kan være aktuelle å sende til Ukraina. Norge har tidligere snakket med Ukraina om disse flyene.

Før dette kan gjøres, må Norge ha tillatelse fra USA. Det har de ikke gitt.

– Jeg skulle ønske at det var omvendt. Da ville det vært enklere for oss, men det er som det er, og vi er takknemlig­e for alt, la Zelenskyj til.

Ukraina er ikke de eneste som er opptatt av luftvern om dagen.

Norge har nylig blitt enige om å inngå i en felles, nordisk luftstyrke med de andre landene. Dette ble gjort for å blant annet kunne opptre som en felles styrke som kan virke avskrekken­de på aggressore­r, blant annet Russland.

Nordisk erklæring. I et nylig intervju med Aftenposte­n ville Zenelskyj takke Norge for at landet ikke har sviktet Ukraina. I Finland sto et samlet nordisk lederkolle­gium sammen for å si at støtten til landet fortsetter.

– De nordiske landene har fra første stund støttet Ukrainas kamp for selvstendi­ghet og frihet. Så langt har de nordiske landene samlet bidratt med 4,4 milliarder euro i militær støtte. Det inkluderer både stridsvogn­er, pansrede kjøretøy, luftvernsk­yts, artilleri og opptrening av ukrainske soldater, sier Støre.

I erklæringe­n lover de nordiske landene fortsatt militær, humanitær og sivil støtte til Ukraina.

 ?? ?? ⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre klargjorde overfor president Volodymyr Zelenskyj hvordan 4,5 milliarder kroner fra Norge skal brukes.
⮉ Statsminis­ter Jonas Gahr Støre klargjorde overfor president Volodymyr Zelenskyj hvordan 4,5 milliarder kroner fra Norge skal brukes.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway