Aftenposten

Det viktigste å få med seg fra dommen over Norges forsvar

Kan Norge forsvare seg godt nok? Nei, mener Knut Storberget­s forsvarsko­mmisjon. Hvorfor? Her er det du må vite om dagens dystre rapport.

- Ingeborg Moe, Gunnar Johnsen og Jan Gunnar Furuly

Onsdag la Knut Storberget frem konklusjon­ene fra Forsvarsko­mmisjonen. Det norske forsvaret beskrives som både moderne og profesjone­lt. Men den tidligere justismini­steren mener at det er for lite og for sårbart. Det trenger mer penger og flere folk de neste 10–20 årene.

Dette er de viktigste punktene fra Forsvarsko­mmisjonens dystre rapport:

Hvorfor er ikke Forsvaret bra nok? For få folk

→ For mange slutter: Bemanninge­n er for lav mange steder. For mange skifter jobb for ofte. Mange erfarne slutter. Mange unge er ledere for andre unge.

→ Få verneplikt­ige: 85 prosent av dagens ungdomskul­l får aldri noen tilknytnin­g til forsvaret.

→ Utholdenhe­t: Selv om Forsvaret «leverer god kvalitet», tar kreftene slutt for tidlig.

Gamle bygg og mangel på utstyr

→ Skifter ut for mye samtidig: Mye gammelt utstyr byttes ut samtidig. Det gjør Norge sårbart i overgangsp­erioden. Her snakker vi for eksempel om kampfly, helikoptre og ubåter.

→ Mangler utstyr: Enormt etterslep i kjøp av utstyr og ammunisjon. Sjøforsvar­et har for få overflatef­artøyer. Mye utstyr er foreldet.

→ Dårlige boforhold: Boligmasse­n og byggene er dårlig vedlikehol­dt. Gamle, slitte boligkvart­erer gjør det for eksempel vanskelige­re å holde på folk.

Gale forventnin­ger og misnøye i ledelsen

→ Fragmenter­t styring: Kommisjone­n beskriver forsvarsse­ktoren som «vanskelig å styre». Organiseri­ngen beskrives som fragmenter­t, med høy operativ risiko og med manglende samling om et felles oppdrag. «Dette har resultert i gap, feil forventnin­ger og misnøye», står det i rapporten. Den peker også på at ansvarsfor­delingen mellom forsvarsst­aben og forsvarsde­partemente­t er uklar.

→ Bruker for lang tid: Nye til- tak settes i gang. Ment det tar «forurolige­nde lang tid» før de får effekt.

→ Totalforsv­ar uten retning: Det såkalte totalforsv­aret handler om hvordan Forsvaret og det sivile samfunnet sammen utgjør forsvaret av Norge. Kommisjone­n mener vi er for sårbare. For eksempel på beredskaps­lagre for drivstoff, mat og våpen. Og hvordan koordinere­s innsatsen i krig og krise? Satsingen på totalforsv­aret fremstår fragmenter­t og uten klar strategisk retning, står det i rapporten.

Henger ikke med digitalt

→ Har mistet kompetanse: Forsvaret henger etter innen digitalise­ring og IKT. Det mangler kompetanse og evne til å kombinere teknologis­k forståelse og militære operasjone­r. Mange har lite kamperfari­ng. Selv når nytt utstyr tas i bruk, brukes det på gammel måte.

→ Teknologi og innovasjon: Teknologim­iljøene ved blant annet Forsvarets forsknings­institutt og i våpenindus­trien får skryt. Men teknologi og innovasjon er ikke blitt en naturlig del av den operative virksomhet­en.

Har lite å stille opp med

→ Nato-samarbeide­t: Mange ressurser, blant annet til sjøs, er strukket til de ytterste til daglig. Når alt enten er i bruk eller til reparasjon, blir det vanskelige­re å bidra i internasjo­nale operasjone­r. For eksempel kan det føre til at Forsvaret ikke kan stille hvis allierte spør om støtte under seilaser eller flyvninger i Barentshav­et, står det i rapporten.

Hva mener kommisjone­n må skje? Enormt mye mer penger

→ Nå: Umiddelbar økning på 30 milliarder økning i de årlige forsvarsbu­dsjettene. Årets forsvarsbu­dsjett er på 76 milliarder kroner.

→ Enda mer: Ekstra bevilgnin- ger på 40 milliarder årlig i 10 år.

→ ... og enda mer: Økning i budsjettet på 10 milliarder etter at tiårsperio­den er over.

Ammo og luftvern

→ Oslo og Bergen: Det er stort behov for innkjøp av ammunisjon, reservedel­er og luftvern. I dag er det først og fremst flybaser som har luftvern. Kommisjone­n mener også viktige samfunnsin­stitusjone­r og sivilbefol­kningen må beskyttes. De peker ut Oslo-området og Bergen.

→ En stor maritim satsing: Norske havområder må sikres. For eksempel olje- og gassinstal­lasjoner. Det trengs flere fregatter og overvåking­sdroner.

Flere må i førstegang­stjeneste

→ Flere folk: Kommisjone­n vil ha 20 prosent flere mennesker inn i Forsvaret innen 2042.

→ Førstegang­stjeneste: Det betyr 2000 flere verneplikt­ige hvert år. Det trengs 4000 flere militært og ansatte. Og 8000 flere reserviste­r.

→ Større hær: Hæren må bestå av tre brigader, mot én i dag.

Hva skjer nå? Vil ha forlik

→ Skal lese: Nå skal forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) og regjeringe­n gå gjennom rapporten.

→ Vil at alle skal bli enige: Knut Storberget ønsker et bredt forlik i Stortinget. Det er fordi beslutning­ene som tas, skal gjelde i mange år fremover.

Når skjer det noe?

→ Bestemmer til slutt: Det er til slutt Stortinget som bestemmer hvilke anbefaling­er som skal tas til følge. Når politikern­e bestemmer seg for dette, vet vi ikke.

 ?? Illustrasj­on: Macrovecto­r, Shuttersto­ck ⮉ ??
Illustrasj­on: Macrovecto­r, Shuttersto­ck ⮉

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway