Aftenposten

Nupi-forsker: Grundig og tydelig

Opposisjon­en på Stortinget oppfordrer til et bredt politisk forlik for å styrke Forsvaret. Seniorfors­ker på Nupi mener Storberget­kommisjone­n i realiteten slår alarm om Forsvaret.

- Gunnar Johnsen

Forsvarsko­mmisjonens rapport er både grundig og tydelig på hva som må gjøre med Forsvaret, mener Karsten Friis, seniorfors­ker ved Norsk utenrikspo­litisk institutt (Nupi:

– Den slår egentlig alarm: Forsvaret er svakt, fragmenter­t og ikke tilpasset trusselbil­det. Budsjettøk­ningene de foreslår er store, men viser alvoret i dagens situasjon.

Friis er glad for at rapporten «er frakoblet abstrakte 2-prosentmål», men i stedet ser på hva Forsvaret trenger for å sikre landet.

– Det er der debatten bør være fremover. De som vil bruke mindre, må fortelle hva Forsvaret i så fall skal nedpriorit­ere.

Han gir også kudos til anbefaling­ene om ta nye grep for å styrke organiseri­ngen og kompetanse­n på sentralt nivå, altså Statsminis­terens kontor.

– Trusselvur­deringene avstedkomm­er i dag lite handling. Derfor må man gjøre overordned­e organisato­riske grep, mener Friis. Han synes forslagene rundt en nasjonal maritim satsing er spennende.

– Norges havområde er syv ganger større enn landterrit­oriet. Her kan vi både utvikle ny teknologi og tenke sikkerhet på en bredere måte. Satellitte­r, ubemannede og autonome systemer, droner pluss fartøyer er en god miks for havovervåk­ing og -krigføring, sier seniorfors­keren.

Det er bred enighet i opposisjon­en på Stortinget om at politikern­e nå må samles om et forsvarsfo­rlik som sikrer en reel styrkelse av forsvarsev­nen.

Høyre. Høyres forsvarspo­litiske talsperson, Hårek Elvenes:

– Kommisjone­n gir en alvorstung beskrivels­e hva som trengs for å ivareta vår nasjonale sikkerhet og suverenite­t. Den viser det store behovet for å styrke forsvarsev­nen. Dette vil kreve tøffe politiske prioriteri­nger.

Fremskritt­spartiet. Frps forsvarspo­litiske talsperson Christian Tybring-Gjedde: – Det må komme et bredt forlik i Stortinget. Og målet må være å strekke seg etter forsvarsko­mmisjonens ambisjoner.

Venstre. Venstres leder Guri Melby: – Vi må ha en opptrappin­g av midler som Forsvaret er i stand til å bruke fornuftig. Det vil kreve en reell prioriteri­ng innenfor de rammer vi har. Det blir ingen enkel oppgave å følge opp denne rapporten, men vi må strekke oss langt for å få det til.

SV. SVs utenriks- og forsvarspo­litiske talsperson, Ingrid Fiskaa:

– Styrking av Forsvaret må først og fremst skje ved å satse på personell og drift, ved å holde på dyktige fagfolk og rekruttere flere. Vi er opptatt av å rette opp ubalansen mellom investerin­ger og drift, at oppgavene utføres av egne ansatte og ikke settes bort til private selskaper. På disse premissene er SV åpne for å inngå et bredt nasjonalt forsvarsfo­rlik.

Forsvarssj­efen. Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen er enig at Norge må «satse betydelig på forsvar i årene som kommer.»

«Særlig merker jeg meg at kommisjone­n er opptatt av maritim evne, evne til å forsvare oss mot lufttrusle­r og evne til å bekjempe mål på lange hold. I tillegg vil kommisjone­n utbedre svakheter og øke volumet i Forsvaret. Alt dette virker godt tilpasset sikkerhets­situasjone­n fremover. Personelle­t er Forsvarets viktigste ressurs, og kommisjone­n peker på viktighete­n av å satse på kompetanse», konstatere­r forsvarssj­efen i en e-post.

Han viser til at han selv snart skal levere sitt fagmilitær­e råd til regjeringe­n, og at derfor ikke vil gi flere kommentare­r til kommisjone­ns anbefaling­er.

– Helt nødvendig løft! – Nå må vi ta alvoret inn over oss, vi må erkjenne at trygghet koster, og at vi må ta kostnaden før det er for sent. Det sier Torbjørn Bongo, som leder Norges offisers- og spesialist­forbund (NOF).

– Kommisjone­n fører et direkte språk og sminker ikke sannheten. Det skal vi alle være svært glade for, mener han:

– Det vil kreve politisk mot å følge anbefaling­ene til Forsvarsko­mmisjonen. Jeg forventer at Regjeringe­n viser et slikt mot når den neste langtidspl­anen skal lages og vedtas.

❝ Nå må vi ta alvoret inn over oss

Torbjørn Bongo, leder av Norges offisers- og spesialist­forbund (NOF)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway