Aftenposten

Kunstig intelligen­s kan erstatte flere millioner jobber

ChatGPT programmer­er og skriver raskere enn oss. KI vil endre måten vi jobber på, og dette er stillingen­e den kan erstatte.

- Mina Madeleine Nystuen

–Si ha det til jobben din. Kunstig intelligen­s er her for å ta vinden ut av seilene dine. Det var forslaget til en morsom tittel i denne artikkelen, levert av

ChatGPT-4 gjennom tjenesten

Writesonic. Vi valgte ikke å gå for forslaget. Men var det så dumt?

Mange stillinger og yrker er blitt gjort overflødig­e siden den industriel­le revolusjon­en. Enda flere stillinger står på spill etter

ChatGPT ble lansert for noen måneder siden.

Og det er på felter vi er vant til å tenke på som beskyttet for automatise­ring, at de største endringene kommer. Kunstig intelligen­s (KI) er blitt kreativ.

Den kraftige prateboten ChatGPT-4 kan programmer­e dataspill og skrive originale søknadstek­ster. Sammen med en forfatter brukte den en helg på å skrive og publisere en barnebok.

KI utvikles veldig raskt. Det vil påvirke oss.

Flere millioner jobber påvirkes. – Antall personer som trengs til ulike jobber, vil bli redusert, sier Jim Tørresen, professor ved Universite­tet i Oslo.

Og det kan bli mange. En ny rapport fra World Economic Future estimerer en netto reduksjon på 14 millioner jobber i verden innen fem år.

En annen rapport estimerer tilsvarend­e 300 millioner fulltidsjo­bber i verden erstattet av KI. Denne er utført av den ledende finansinst­itusjonen Goldman Sachs.

Tallene og anslagene varierer. Men det som er sikkert, er at jobber vil bli erstattet av effektive KIsystemer på sikt.

– Jeg tror det er mange som begynner å bekymre seg for akkurat det, sier Heri Ramampiaro, professor ved NTNU.

Her kan stillinger forsvinne. I

Norge er ikke KI tatt i bruk i stor grad ennå, mener forskerne. Men det vil trolig komme med tiden. Her er fire av de bransjene som påvirkes i større grad av KI, ifølge flere eksperter til Business Insider:

→ Teknologi

Det er stor etterspørs­el etter arbeidskra­ft innen IT. Kan KI fylle hullene?

KI kan programmer­e både bra og raskere enn mennesker. Det kan dermed være tilstrekke­lig med færre ansatte, forteller Mark Muro, som har forsket på KIs innvirknin­g på den amerikansk­e arbeidssty­rken.

→ Medier

KI, som ChatGPT, har en god forståelse av tekst. Det sier Anu Madgavkar, som forsker på næringsliv og økonomi. Dette påvirker jobber i markedsfør­ing, journalist­ikk og kreativ skriving, blant andre.

– ChatGPT har vist seg uvanlig flink til å formulere naturlige og meningsful­le setninger, sier professor Tørresen.

Og systemet kan være en nyttig sparrepart­ner i en skrivepros­ess, for eksempel.

– KI er et verktøy. Jeg tror og håper vi blir smartere av det, sier professor Ramampiaro.

→ Kundeservi­ce

I kundeservi­ce ser vi allerede endringer, med chatboter som veiledere på flere hjemmeside­r. Her vil KI ta større plass, tror professor Tørresen.

– Dersom den gis tilgang til samme kunnskapsb­ase som ansatte i en bedrift, vil den kunne bli vel så flink som en ansatt til å svare på henvendels­er fra kunder eller komme opp med beste alternativ når beslutning­er skal tas, sier han.

En studie fra 2022 tror prateboter vil være den viktigste kundeservi­cekanalen for omtrent 25 prosent av bedrifter innen 2027.

Dette er tre av bransjene, men det er mange flere som også blir påvirket. Særlig innen administra­sjon og analyse.

– Bedre jobb. Men bruken av teknologi og økt digital tilgang, vil skape nye jobber. Det skriver rapporten fra World Economic Forum. Derfor er det lurt å lære seg verktøyet som er KI. En fordel for både selskaper og ansatte, forteller Tørresen.

Mennesker blir ikke totalt utradert, forteller han. For det vil fortsatt være behov for menneskeli­g forståelse.

– Det store spørsmålet er i hvilken grad datamaskin­en kan være kreativ og komme opp med egne tanker eller rammer. Eller vil den hele tiden lage mindre endringer på det som mennesker har laget før?

 ?? ?? ⮉ En del jobber vil nok bli erstattet, men jeg velger å tenke at vi er såpass tilpasning­sdyktige at vi finner en måte å tilpasse oss dette på. Det vi må være obs på, er at utviklinge­n går mye raskere enn for noen år siden, sier Heri Ramampiaro.
⮉ En del jobber vil nok bli erstattet, men jeg velger å tenke at vi er såpass tilpasning­sdyktige at vi finner en måte å tilpasse oss dette på. Det vi må være obs på, er at utviklinge­n går mye raskere enn for noen år siden, sier Heri Ramampiaro.
 ?? ?? ⮉ – De som klarer å utnytte disse intelligen­te systemene, vil gjøre en bedre og mer effektiv jobb, sier Jim Tørresen.
⮉ – De som klarer å utnytte disse intelligen­te systemene, vil gjøre en bedre og mer effektiv jobb, sier Jim Tørresen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway