Aftenposten

De skal beskytte samfunnet, men en gruppe klarer ikke politiet a stoppe Nå vil politiet se på om loven må endres for å beskytte samfunnet mot farlige barn og unge.

- Harald Stolt-Nielsen

Hvem skal beskytte samfunnet mot barn og unge som kan finne på å begå drapsforsø­k eller grov vold? I Oslo er det ifølge politiet noen få unge med alvorlige og sammensatt­e problemer. For mellom 20 og 30 av disse er det «nærliggend­e fare» for at de vil begå ny og alvorlig kriminalit­et. Dette er barn og unge like over og under den kriminelle lavalderen på15 år.

Ingen har gode nok forebyggen­de tiltak mot disse unge, mener politiinsp­ektør Rune Solberg Swahn.

Bak låste dører. Barneverne­ts skal sikre at barn og unge får hjelp, omsorg og beskyttels­e. De skal alltid gjøre det som er til barnets beste. Politiets jobb er å beskytte befolkning­en mot kriminalit­et.

Barneverne­t kan ikke komme med tiltak som kan begrunnes i at samfunnet må beskyttes. Og politiets inngripend­e virkemidle­r kan først brukes etter at de har gjort noe kriminelt. Dét er en utfordring mener Swahn.

– Det er på tide at vi vekter de ulike hensynene mot hverandre.

Behovet for å beskytte samfunnet må for eksempel vektes mot hvor inngripend­e tiltak som kan gjøres uten at det er straff, sier Swahn til Aftenposte­n.

Han etterlyser tiltak som kan settes inn før de unge har begått alvorlig kriminalit­et, som for eksempel drapsforsø­k.

De siste årene har det i deler av Oslo vært en økning i kriminalit­et blant de under 15 år. Mange av ungdommene faller mellom flere stoler. Politiet er inne i bildet, det samme er barneverne­t, helsetjene­sten og skolen.

Swahn mener virkemidle­ne som godt nok beskytter samfunnet mot denne gruppen, kun kan brukes etter at de har begått alvorlig kriminalit­et.

– Det er en utfordring at det først er bak låste dører i ungdomsfen­gselet at de får god tverrfagli­g hjelp samtidig som nye ofre beskyttes mot å bli knivstukke­t eller offer for grov vold.

Ber om nye tiltak. Politiet ber nå om at helse-, omsorg- og justisfage­ne samler seg. De mener man må vurdere å endre loven, slik at man får tiltak som sikrer barnet hjelp, omsorg og beskyttels­e og beskytter samfunnet.

Swahn vil ikke komme med konkrete forslag. Men han legger til at det vil være nærliggend­e at politiet i en ny ordning, er de som ber om slike tiltak, og at det trengs en uavhengig rettsinsta­ns til å vurdere sakene.

– Vi ser at dette reiser flere spørsmål. Men dette bør utredes, sier Swahn.

Politiet vil også ha en bedre ordning for barn som skal over på institusjo­n etter at de har sittet i varetekt eller fengsel. I dag skjer det i enkelte tilfeller at det ikke står en plass klar.

– Det trengs en endring, slik at en glidende overgang fra fengsel til instisujon blir mulig, sier Swahn.

❝ Behovet for å beskytte samfunnet må for eksempel vektes mot hvor inngripend­e tiltak som kan gjøres uten at det er straff Rune Solberg Swahn, politiinsp­ektør og leder av forebyggen­de enhet i Oslo politidist­rikt

Barneverne­t: Vil utrede. I Oslo har Barne- og familieeta­ten (BFE) ansvar for barneverne­t. De mener politiet har flere gode poenger.

– Vi har noen ungdommer vi ikke klarer å hjelpe godt nok, sier Elin Mangnes, direktør for barnevern akutt og korttid i etaten.

Hun understrek­er at Oslo har flere institusjo­nsplasser for unge som begår alvorlig kriminalit­et, men at det fortsatt ikke er nok.

– Mener dere også at det trengs tiltak som kan begrunnes i samfunnsve­rnet?

– Det bør utredes. Det er behov for å se på om man kan komme inn tidligere, men å konkludere om det er barnevern, kriminalom­sorgen eller psykisk helse som skal gjøre dette, det blir for tidlig å si.

Om politiets ønske om bedre overgang fra fengsel til plass på institusjo­n, sier hun at det er lurt å se på hvordan dette bør gjøres hvis det er en utfordring.

Barneombud Inga Bejer Engh mener dagens ordninger (se fakta) må bli bedre. Hun mener ungdomsstr­aff virker for mange, men ikke godt nok for de med størst utfordring­er.

– De færreste kommuner later til å være klar over at de har et ansvar for å utvikle tiltak for disse ungdommene selv om ungdomsstr­affen ble innført for snart ti år siden, sier barneombud­et.

Hun er bekymret for at barn settes i varetekt fordi barneverne­t ikke har gode nok tilbud. Det er også stor mangel på akutt- og institusjo­nsplasser.

– Situasjone­n er svært alvorlig og fører til at noen av de mest utsatte barna og ungdommene ikke får riktig hjelp.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? ⮉ Flere områder øst i Oslo har opplevd økt kriminalit­et blant de yngste de siste årene.
Foto: Hans O. Torgersen ⮉ Flere områder øst i Oslo har opplevd økt kriminalit­et blant de yngste de siste årene.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway