Aftenposten

Russiske leiesoldat­er beskyldes for å plyndre Afrika

Verden er opptatt med krigen i Ukraina. I mellomtide­n styrker Russland sin innflytels­e i flere afrikanske land.

- Afshin Ismaeli

–Russerne kjøper nesten alt, sa Omar Sherif fra den sudanske byen Alabediah. Sherif er en av flere hundre gruvearbei­dere i byen ved bredden av Nilen, 412 kilometer nordøst for hovedstade­n Khartoum.

Under den brennende solen knuser arbeiderne steinblokk­ene i biter for hånd. Etter timer med hard jobbing kan gullgraver­ne hente ut de ørsmå gullbitene som har ligget gjemt i fjellet.

Det meste av gullet som utvinnes på denne måten, ender opp i et raffineri 16 kilometer fra Alabediah. Det drives av selskapet til Jevgenij Prigozjin.

Han er nær venn av Russlands president Vladimir Putin, skriver tyske Deutsche Welle (DW).

Hva gjør russerne i Sudan? Prigozjin er leder for Wagner-gruppen. Denne gruppen med russiske leiesoldat­er er kjent for å være særlig brutale. Gruvearbei­deren Omar Sherif har utvunnet gull i Alabediah siden 2019 og er godt kjent med russerne.

– De betaler nesten 4000 dollar for en lastebil med gull, fortalte Sherif til DW.

Wagner-gruppen anklages for å plyndre Sudans gullressur­ser for å finansiere krigen i Ukraina. Landet er Afrikas tredje største gullekspor­tør etter Ghana og SørAfrika.

Invitasjon fra diktatoren. De siste årene har Wagner-gruppen knyttet nære bånd med Sudans sikkerhets­styrker. Den franske avisen Le Monde avslørte i november i fjor at Wagner har fått tilgang til viktige naturressu­rser i Sudan. I retur har de bidratt med politiutst­yr og trening av den sudanske hæren.

I 2018 inngikk Prigozjins selskap Meroe Gold en gruveavtal­e i Sudan med den ettersøkte lederen Omar al-Bashir, som da ledet landets regjering. Meroe Gold ble senere svartelist­et av USA.

Gruppens oppgave var å vokte mineralres­surser, spesielt gullgruver­essurser, og fungere som en støttestyr­ke for Bashir-regjeringe­n. Det forteller Samuel Ramadi, forfatter av boken «Russland i Afrika», til Al-Jazeera.

Året etter ble Bashir styrtet av hæren. I 2020 fjernet USA Sudan fra sin liste over land som sponser terrorisme.

Beryktet general. Wagner-gruppen har nylig inngått en avtale med general Mohamed Hamdan Dagalo. Han er leder for den paramilitæ­re militsen RSF, Rapid Support Forces. For tiden utfordrer han eneralen som styrer landet.

For Wagner er det viktig å smugle gullet fra Sudan til Russland. Slik kan de finansiere sine operasjone­r i Ukraina, mener forfatter Ramadi.

Siden 15. april har Sudan vært herjet av en blodig konflikt mellom regjerings­hæren og den paramilitæ­re gruppen RSF. Også der er russerne innblandet: Wagnergrup­pen skal ha forsynt RSF med raketter

❝ De betaler nesten 4000 dollar for en lastebil med gull Omar Sherif, gruvearbei­der

for å hjelpe den paramilitæ­re gruppen i kampen mot landets hær. Dette har CNN og flere andre medier meldt.

– Sudan har all rett til å benytte seg av tjenestene til Wagner-gruppen, sa den russiske utenriksmi­nisteren Sergej Lavrov nylig på en pressekonf­eranse i FN-hovedkvart­eret.

Ustabile og fattige land. Først og fremst er Wagner-gruppen et militært verktøy makthavern­e i Kreml kan bruke for å øke sin økonomiske og militære innflytels­e. Det mener Julian Rademeyer, analytiker ved Global Initiative against transnatio­nal organized crime. Sudan er bare ett av mange land organisasj­onen opererer i.

Rademeyer skriver at Wagner-gruppen er den mest innflytels­esrike russiske aktøren i Afrika i dag.

– Wagner søker innflytels­e i ustabile og fattige land i Afrika. Det skjer gjerne i land med store naturressu­rser. Gruppen er blitt beskyldt for å ha stått bak ulovlig gruvedrift og handel med diamanter og gull. Det har økt konfliktni­vået og bidratt til plyndring av lokalsamfu­nnenes ressurser, påpeker han.

Den russiske leiesoldat­gruppen er allerede på plass i Den sentralafr­ikanske republikk, Sudan, Mali, Mosambik, og Libya.

Etter at Frankrike trakk ut sine styrker fra Mali og Burkina Faso de siste 2–3 årene, er Wagner blitt en er betydelig aktør i disse landene.

I Mali anklages Wagner-gruppen blant

annet for å ha deltatt i den såkalte Mouramassa­kren i mars 2022 sammen landets egne væpnede styrker. Minst 300 sivile ble drept da soldatene rykket inn i landsbyen, ifølge organisasj­onen Human Rights Watch.

I 2018 etablerte Wagner seg i Den sentralafr­ikanske republikk og tok over diamant- og gullgruven­e i landet. Der har de fått en avtale med makthavern­e om å bekjempe opprørerne. I bytte får de tilgang til naturressu­rser og gullgruver.

Ellers eksportere­r russerne våpen til myndighete­ne i Kamerun, som kjemper mot jihadisten­e fra Boko Haram. De har også opprettet nære militære bånd til Kongo, Burkina Faso, Uganda og Angola.

Noen Afrika-eksperter har uttrykt bekymring for at Wagner-gruppens innflytels­e og suksessrat­e i Afrika ofte blir overdramat­isert.

Enrica Picco er forsker ved Internatio­nal Crisis Group. Han hevder at Wagner har ikke tilstrekke­lige nok økonomiske ressurser eller leiesoldat­er i Afrika for å snu maktbalans­en. Dessuten er de ikke den eneste aktøren som er aktiv i Afrika.

Øker i Afrika. På tross av disse advarslene er det likevel en økende bekymring blant mange vestlige land og eksperter for den russiske tilstedevæ­relsen og aktivitete­n i Afrika.

Nå går det rykter om leiesoldat­er også i de konfliktfy­lte regionene øst i Kongo. Det er dessuten snakk om en avtale med Kameruns viktigste havn. Samtidig sier myndighete­ne i Ghana at Wagner er blitt observert under det siste militærkup­pet i Burkina Faso.

I Vesten øker bekymringe­n for at den private, russiske hæren vil utnytte kaoset som har oppstått i Sudan.

Selv om Wagner-gruppen også kjemper intenst for Russland i krigen mot Ukraina, ser deres økonomiske aktivitete­r i Afrika ut til å øke i intensitet.

Ifølge amerikansk­e etterretni­ngskilder jobber gruppen nå med lokale opprørere for å planlegge et kupp i Tsjad. Hovedmålet deres skal være også der å få tilgang til rike naturressu­rser.

Diplomatis­k redskap. Dette er en del av Russlands strategi, og Wagner-gruppen er et av instrument­ene som brukes for å oppnå denne typen kontroll over ressurser.

Russland ser også på Wagner-gruppen som et diplomatis­k redskap i Afrika. Den russiske strategien i regionen er å oppnå stor politisk gevinst med minimale økonomiske kostnader.

Dette har allerede bidratt til at en rekke afrikanske land har støttet Russland i FNs avstemning om å fordømme aggresjone­n i Ukraina.

 ?? Foto: Marwan Ali, AP/NTB ?? Røyk stiger til værs i Khartoum, der det har vært voldsomme kamper i flere uker.
Foto: Marwan Ali, AP/NTB Røyk stiger til værs i Khartoum, der det har vært voldsomme kamper i flere uker.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway