Aftenposten

Venstre: Park og skole må gå foran boliger

På Økern raser folk over skrikende mangel på idrettsanl­egg og friområder for barn. Mens kommunen selv planlegger enda flere boliger på egen tomt.

- Hilde Lundgaard

Bystyrerep­resentant Haakon Riekeles (V) slår alarm om det han mener vil bli dramatisk for byen fremover. – Vi bygger ned områder som mangler offentlig infrastruk­tur og grøntområd­er med helt ordinære boliger og kontorbygg, sier Riekeles, som er Venstres representa­nt i byutviklin­gsutvalget.

Han mener Økern illustrere­r problemet.

– Vi undervurde­rer behovet for parker og idrettsanl­egg og tillater høy utnyttelse og mye bygging i området. Dermed presses tomteprise­ne.

Og dermed blir det også dyrt for kommunen å kjøpe tomter til offentlige formål i etterkant. På Hoff måtte de eksempelvi­s ut med 670 millioner kroner til tomt for det som – om flere år – skal bli Hoff skole. Riekeles mener vi nå må lære av Ensjø-utbygginge­n:

– Der sikret ikke kommunen skoletomt i tide. Og beboerne venter fortsatt på parker som skulle realiseres av private utbyggere.

Boliger på egen tomt. På Økern eier kommunen en stor tomt der en midlertidi­g svømmehall står i dag.

– Det er planlagt massiv utbygging i området. Men også på den tomten kan det nå bli boliger, sier Riekeles.

Eiendoms- og byfornyels­esetaten står bak planen om opp til 250 boliger. Den kommunale tomten er nærmeste nabo til Økern skole, som har et akutt behov for større skolegård.

– Vi vet også at Hasle–Løren IF må avvise barn og unge som vil drive med idrett, sier Riekeles.

– Aktivisten­e har rett. Torsdag blir det folkemøte om situasjone­n. Samme dag er det høring i byutviklin­gsutvalget om den store regulering­splanen for Økern torgvei. Der er det planer om 900 boliger, park, flerbruksh­all og ungdomssko­le.

Lederen i idrettslag­et, Viggo Anthonsen, har tidligere uttalt at parken er lite egnet både for organisert og uorganiser­t lek.

– Vi trenger flater for barn og unge, sa han da politikern­e var på befaring.

Anthonsen får full støtte av Venstre-politikere­n:

– De lokale aktivisten­e har helt rett. De ser at arealene ikke strekker til. Nå må kommunen holde igjen og slutte å bygge på egne tomter, sier Haakon Riekeles. Og tilføyer:

– Hvem som helst kan bygge boliger når tomtene finnes. Men det er bare kommunen som kan garantere skoler, idrettsanl­egg og parker.

Må sette på bremsen. Byrådet la nylig frem gigantplan­en for Skøyen. Der har båtopplage­t innerst i Bestumkile­n tatt mye av oppmerksom­heten. Men ifølge Riekeles er det nettopp der kommunen nå må lære av gamle feil.

Han mener det er satt av altfor lite plass til skole og grøntområd­er sett opp mot hvor mange nye mennesker som skal bo i området.

– Også der vil det bli stort behov for offentlig infrastruk­tur. Men byrådet legger opp til høy utnyttelse på sin egen tomt i Bestumkile­n, sier han og sikter til stedet der båtopplage­t ligger.

Riekeles mener det er tid for å «trekke i nødbremsen».

– Vi må se utover planen for skolebehov vi har nå og holde igjen tomter. Ellers får vi en stor regning i fremtiden.

Må ha skole der elevene bor. Byråd for byutviklin­g, Hanna Marcussen (MDG) er enig i at kommunale tomter ikke må selges planløst.

– Og det har vi vært bevisste på, sier hun.

Hun viser til at byrådet gjorde flere strategisk­e tomtekjøp før det ble altfor dyrt. Og at en del tomter er solgt for å kunne finansiere parker og friområder.

– Skoler må ligge der elevene bor. Og da må vi ofte kjøpe tomten.

Når det gjelder Økern, mener hun de nye planene skal dekke flest mulig behov:

– Men det er alltid noen vi ikke klarer å dekke.

❝ Hvem som helst kan bygge boliger. Bare kommunen kan garantere skoler, idrettsanl­egg og parker.

Haakon Riekeles (V)

 ?? Illustrasj­on: Ghilardi Hellsten arkitekter ?? Økern: 900 nye boliger ligger til høyre i parken. På kommunens tomt til høyre for skolen kan det komme 250 nye boliger.
Illustrasj­on: Ghilardi Hellsten arkitekter Økern: 900 nye boliger ligger til høyre i parken. På kommunens tomt til høyre for skolen kan det komme 250 nye boliger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway