Aftenposten

Etter flere år med bånn gass skal det kuttes i veiutbyggi­ngen

12 prosjekter er borte fra Veivesenet­s planer i en ny nasjonal transportp­lan.

- Øystein Tronsli Drabløs

Hvordan blir utviklinge­n i trafikken de neste årene? Hvor skal det bygges nye veier? Når skal togene gå? Det er dette som skal bestemmes i regjeringe­ns nye nasjonale transportp­lan (NTP).

De siste årene har det vært klampen i bånn med bygging og utvikling av nye veier. Nå trykker økonomien inn bremsen. Og den trykker hardt.

I slutten av mars leverte trafikketa­tene sine prioriteri­nger til Samferdsel­sdeparteme­ntet. Det er listen med prosjekter de mener at staten bør prioritere å gi penger til. Det er ikke nødvendigv­is fasit for hva som kommer med i den ferdige planen.

Køen er allerede lang, og med skyhøye kostnader må flere prosjekter få rødt lys. Det gjelder særlig i Statens vegvesen. De tar i alt ut 12 prosjekter over hele landet fra planene sine. Blant dem er Norges største tunnelpros­jekt for bil og jernbane.

Tre planer. Kommunikas­jonssjef Kjell Solem i Statens vegvesen gir følgende virkelighe­tsbeskrive­lse til Aftenposte­n i en e-post:

– Vi ser at det er mange prosjekter som tidligere har ligget inn i NTP, som ikke kan realiseres i perioden 2025–2030, sier Solem.

Dette er de første seks årene av den nye NTP-en. Prosjekten­e som prioritere­s i denne perioden, blir det som oftest noe av.

Til neste NTP planlegger man for tre mulige økonomiske virkelighe­ter: En lommebok som enten er 10 prosent større, 10 prosent mindre eller lik som i dag. Uansett er det ganske beskjedent.

Det får konsekvens­er for prioriteri­ngene. Særlig ett gigantpros­jekt glimrer med sitt fravær: utbygginge­n av vei og jernbane mellom Arna og Stanghelle langs Bergensban­en.

Flere lange tunneler skulle bygges for å sikre strekninge­n mot ras i det såkalte K5-prosjektet. Det har vært et stort samarbeid med Bane Nor.

Veivesenet sier selv at vedlikehol­d og nytte vil trumfe store nye prosjekter de neste årene.

– Vi har sett på hva som er mulig og realistisk å få igangsatt, sier Solem til Aftenposte­n.

Virkelighe­ten treffer også hardt på et av de kanskje aller viktigste satsingsom­rådene i trafikken.

Spøker for klimamålen­e. Trafikken på land, vann og i luften står for over en tredjedel av Norges totale klimautsli­pp.

– De må ta sin del av utslippsre­duksjonene for at Norge skal oppfylle sine klimaforpl­iktelser, sier samferdsel­sminister Jon Ivar Nygård (Ap) til Aftenposte­n.

Endestasjo­nen for den kommende transportp­lanen er å redusere utslippene med 55 prosent fra nivået de lå på i 1990 innen 2030. Kort fortalt: Det spøker for punktlighe­ten.

Beregninge­ne viser at reduksjone­n av utslipp ikke vil være i nærheten i 2030. Å nå disse vil koste og kreve mye mer enn det legges opp til i dag, ifølge en klimarappo­rt fra virksomhet­ene.

– Målet er ikke mindre mobilitet, målet er grønnere mobilitet som gjør at folk kan bo over hele Norge, sier Nygård om de tøffe rammene.

Men er det grønt nok? Kuttes det for mye? Fest setebelten­e: Opposisjon­en er splittet.

❝ Dette er for puslete om man vil koble Norge sammen Trond Helleland (H), transportp­olitisk talsperson

På hver sin side. MDG-leder Arild Hermstad mener kuttlisten fra Veivesenet burde vært lenger for å redusere utslippene.

– Samferdsel­sministere­n må ta en ny runde og få på plass en storsatsin­g på kollektiv, gange, sykkel og skrote alle motorveier som spiser natur og øker utslippene, sier han.

Fra Høyre går kritikken på det stikk motsatte. Deres bekymring? At manglende investerin­g i nye veiprosjek­ter vil gå på bekostning av varetransp­ort og arbeidspla­sser i hele landet.

– Dette er for puslete om man vil koble Norge sammen, sier transportp­olitisk talsperson Trond Helleland (H).

❝ Samferdsel­sministere­n må få på plass en storsatsin­g på kollektiv, gange, sykkel og skrote alle motorveier Arild Hermstad, leder, MDG

 ?? Illustrasj­on: Statens vegvesen ?? ⮉ Slik blir en del av det store K5-prosjektet mellom Arna og Stanghelle. Men prosjektet er nå tatt ut av prioriteri­ngene frem mot ny transportp­lan.
Illustrasj­on: Statens vegvesen ⮉ Slik blir en del av det store K5-prosjektet mellom Arna og Stanghelle. Men prosjektet er nå tatt ut av prioriteri­ngene frem mot ny transportp­lan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway