Aftenposten

Norsk CO₂-stans kan gi europeisk oppbremsin­g

De store kostnadssp­rekkene for norsk fangst av CO₂kan gi negative effekter for lignende prosjekter i Europa.

- Roar Valderhaug

Iforrige uke dro selskapet som bygger et anlegg på Klemetsrud i Oslo for fangst og lagring av CO₂, i nødbremsen. Hafslund Oslo Celsio meldte da at anslaget for investerin­gskostnade­ne overskride­r en maksimal ramme på 5,5 milliarder kroner. Og at byggingen derfor må settes på pause i minst ett år.

De som skal bygge anlegget i Oslo står nå trolig overfor tre dårlige valg:

→ Kutte kostnadene så mye som mulig innenfor dagens prosjekt og be om at staten og Oslo kommune likevel dekker resten.

→ Nedskalere prosjektet så mye at man slipper å be om ekstra midler fra stat og kommune.

→ Gi opp å bygge.

Uansett valg sendes det dårlige signaler ut i Europa, der det er nesten 200 ulike prosjekter for karbonfang­st og lagring på gang.

Komplisert og dyrt. Alt før nyheten om full stopp på Klemetsrud kom, hadde analysesel­skapet Rystad Energy anslått at 30 prosent av disse prosjekten­e ville bli forsinket i år. De norske problemene vil gjøre at flere nå må regne på investerin­gskostnade­ne sine på nytt.

Yvonne Lam leder Rystad Energy team på karbonfang­st og lagring. Hun sier at det er mer enn bare finansiell­e problemer som gjør at prosjekten­e forsinkes. Hun peker på tre faktorer:

→ Kompleksit­eten i prosjekten­e er høy. Oftest bygges fangstanle­ggene ved siden av eksisteren­de industri- eller forbrennin­gsanlegg

→ Det kreves mye energi for å rense CO₂ fra røykgasser. I dagens Europa med knapphet på energi vris fokus bort fra COfangst til å skaffe nok energi.

→ Inflasjone­n på grunn av råvaremang­el etter pandemien og nå krigen i Ukraina fordyrer prosjekten­e med rundt 25 prosent.

– Vi tror ikke det kommer mange nye fangstpros­jekter på banen i Europa i 2023. Nå handler det om å skyve de som alt er lansert, fremover, sier Lam.

Flere som sliter. Kostnadene ved det andre norske fangstanle­gget under bygging, Heidelberg Materials’ (tidligere Norcem) anlegg i Brevik, har også skutt i været. Der er den planlagte oppstarten forsinket med et halvår til mars 2025.

I tillegg til de norske prosjekten­e, er det bare syv andre i Europa som foreløpig har fattet en beslutning om å investere. Alle de andre prosjekten­e i Europa er ennå bare på planleggin­gsstadiet.

Et hjemlig CO₂-prosjekt av den typen som kan bli forsinket, er det til Horisont Energi i Finnmark. Equinor og Vår Energi trakk seg tidlig på året ut av Blue Hydrogen-prosjektet. Ny partner er et spansk industrise­lskap.

Forsknings­direktør Glen Peters i Cicero peker på at CO₂-fangst er dyrt, og det krever stor tillit til både høye kvoteprise­r og en stringent klimapolit­ikk over flere tiår.

– I noen industrier, som stål, er det også en risiko for at CO₂-fangst kan bli utkonkurre­rt av andre teknologie­r, fremholder Peters.

EUs politikk på området vil likevel kunne dra flere prosjekter fremover.

Mål om 50 mill. tonn i året. EUs nylig lanserte «Net-Zero Industry Act» har som ambisjon at man innenfor unionen skal fange og lagre 50 millioner tonn CO₂ i året innen 2030. Mye av dette skal komme ved at olje- og gassprodus­entene pålegges å fange og lagre CO₂.

Lam i Rystad Energy tror at det fortsatt er mulig for EU å nå dette målet.

– Ja, det er mulig. Men da trengs det både gulrot og pisk. I Europa handler det nå mest om pisken, at du straffes for å slippe ut CO₂. I USA er det, gjennom tilskudd, mer fokus på gulroten, sier Lam.

Hun viser til at også et prosjekt i Storbritan­nia, for å fange CO₂ basert på bioenergi, nylig dro i bremsen. Årsaken som oppgis er usikkerhet om fremtidig statlig, britisk finansieri­ng.

Statlige Gassnova skal fremme teknologis­k utvikling og bygging av kompetanse innenfor CO₂-fangst.

Avtroppend­e direktør Roy Vardheim skriver i en e-post at stoppen på Klemetsrud er «selvsagt ingen ønsket situasjon». Men han mener likevel at det samlede norske prosjektet for CO₂-fangst og lagring «går godt».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway