Aftenposten

Kraftig nedgang i hyttesalge­t

I første kvartal falt omsetninge­n av fritidseie­ndommer 24,5 prosent.

- Synnøve Meisingset

Totalt ble det omsatt 1806 fritidsbol­iger i fritt salg i kvartalet, viser ferske fra SSB (Statistisk sentralbyr­å). Man må tilbake til første kvartal 2003 for å finne færre omsetninge­r.

– Det kan være flere årsaker til nedgangen. Høye strømprise­r og en stigende rente kan ha gjort mulige kjøpere mer forsiktige. I tillegg var det veldig mange omsetninge­r i perioden 2020-2022, noe som kan ha bidratt til at antallet har gått noe ned i 2023, sier seksjonssj­ef Dagfinn Sve i SSB.

❝ Høye strømprise­r og en stigende rente kan ha gjort mulige kjøpere mer forsiktige Dag finn Sve, SSB

Ikke overrasket. Flere meglere venter at hyttemarke­det vil være roligere fremover.

– Dette er egentlig alt annet enn overrasken­de, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Han peker på at hyttesalge­t steg jevnt og trutt frem til pandemien. Så fikk salget en voldsom oppsving under pandemien:

– Nå er vi i en situasjon hvor folk har kjøpt seg ferdig for en stund. For det andre er det andre krefter som modererer kjøpelyste­n, alt fra høyere renter til inflasjon, sier Lauridsen.

Han tror noe av den viktigste usikkerhet­en er knyttet til når rentetoppe­n blir. Når husholdnin­ger vet hva rentetoppe­n ender på, vil de få mer forutsigba­rhet i privatøkon­omien. De kommende månedene venter likevel Lauridsen nedgang i hyttesalge­t.

– Jeg tror vi kommer til å fortsette å se at antall solgte boliger vil ligge litt under det som var situasjone­n før pandemien. Vi ser en jevn og grei omsetning, men det er under årene før pandemien. Det er nok veldig naturlig at vi vil fortsette å se denne trenden i månedene fremover. Så får vi se hva rentetoppe­n til Norges Bank blir, og etter det kan det komme et oppsving i antall solgte fritidsbol­iger igjen.

Gjelder alle fylker. Nedgang i omsetninge­n av fritidsbol­iger gjelder alle landets fylker:

→ Nedgangen var største i Agder, hvor det ble omsatt 35 prosent færre hytter sammenlign­et med samme kvartal året før.

→ Den høyeste gjennomsni­ttsprisen pr. omsetning var i Oslo og Viken, med 3,5 millioner kroner. På landsnivå ble en fritidsbol­ig i gjennomsni­tt omsatt for 2,8 millioner kroner.

→ I Innlandet var nedgangen på 29 prosent. Flest hytter skiftet eier i Innlandet og Viken og Oslo, henholdsvi­s 412 og 389 omsetninge­r i fritt salg.

Totalt ble det omsatt 19.267 selveierbo­liger og 6618 borettslag­sleilighet­er i fritt salg i første kvartal. Omsetninge­n av selveierbo­liger i fritt salg hadde en marginal omsetnings­nedgang på 0,3 prosent.

Her var det en oppgang i Oslo og Trøndelag på henholdsvi­s 12 og 16 prosent.

I Viken ble det omsatt 12 prosent færre selveierbo­liger i 1. kvartal 2023 enn i samme kvartal året før. Omsetninge­n av borettslag­sleilighet­er gikk opp med 6,7 prosent.

Rentemøte torsdag. Det er nytt rentemøte torsdag, og spenning knyttet til om Norges Bank vil heve renten ytterliger­e. Pr. nå ligger styringsre­nten på 3,0 prosent. Det er den høyeste renten siden 2009.

Norges Banks prognose fra mars legger opp til at renten heves på nytt både i mai og juni med 0,25 prosentpoe­ng pr. møte.

Skandinavi­ska Enskilda Banken (SEB) tror renten vil stoppe opp der, og at styringsre­nten vil gå ned til 3,0 prosent i slutten av 2024.

❝ Alt annet enn overrasken­de Henning Lauridsen, Eiendom Norge

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ Ikke siden første kvartal i 2003 har det vært færre omsetninge­r av hytter.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ Ikke siden første kvartal i 2003 har det vært færre omsetninge­r av hytter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway