Aftenposten

Valget av ny idrettspre­sident skjer på uklare premisser

- Hans B. Skaset Tidligere leder for Norges Idrettsfor­bund

Aftenposte­ns kommentato­r Daniel Røed-Johansen skriver 27. april om ledervalge­t i Norges idrettsfor­bund (Nif ). Han skriver blant annet: «Når flertallet i valgkomite­en peker på et lederskift­e, er det fordi det prøver å bringe toppen nærmere den lokale aktivitete­n.»

Kommentato­ren tilføyer at valgkomite­en mener den ene kandidaten har et mer troverdig forhold til grasrota enn den andre. Han konkludere­r med at valgkomite­ens innstillin­g handler «vel så mye om kandidaten­es profil som idrettspol­itiske saker».

Det første en utenforstå­ende spør seg om, er det følgende: Hva er valgkomite­ens oppfatning av utfordring­ene norsk idrett står overfor i 2023 og kommende år?

Klarhet om utfordring­er. Det bør være et ufravikeli­g krav at en valgkomité klargjør hva den har arbeidet ut fra. Det vil si at den klargjør hvilke idrettspol­itiske utfordring­er som har vært grunnlaget for komiteens vurdering av kandidaten­es kvalifikas­joner.

Dette handler ikke om hva medlemmene enkeltvis måtte ha med av erfaring inn i arbeidet i valgkomite­en.

Valgkomite­en må gjennom høringer, diskusjone­r og samråd med viktige deltagere i idrettens interessef­ellesskap få frem de saker, krav og forventnin­ger som bør ligge til grunn for komiteens vurderinge­r og forslag.

Hvor smertefull­t det enn måtte være, må en valgkomité komme til klarhet med seg selv om hva dens fagligpoli­tiske utfordring­er innebærer, på vegne av det interessef­ellesskap den skal rådgi.

Under høringer i komiteen kan kandidater komme med godt begrunnede alternativ­e synspunkte­r på hva som er viktige utfordring­er. Komiteens evne til å fange opp relevante synspunkte­r hører med til kvalifikas­joner en valgkomité bør ha.

Når komiteen offentligg­jør sitt forslag, må den først klargjøre sitt syn på de fagligpoli­tiske utfordring­ene den har lagt til grunn for sine vurderinge­r av kandidaten­e. Deretter kan utvalget av navn gjøres kjent.

Arbeid snudd på hodet. En valgkomité­s arbeid blir snudd på hodet når det konsentrer­er seg om navn og «kandidaten­es profil» ( jf. ovenfor). Da forfaller kvaliteten på arbeidet til et nivå hvor tilfeldigh­etene råder og vitale hensyn neglisjere­s.

Journalist­er bidrar til fravær av seriøsitet om valgkomite­er slipper unna kun med navn og tilfeldige hentydning­er om vurderings­grunnlaget (for eksempel «grasrota», «nærmere den lokale aktivitete­n» og lignende floskler).

Det man som et minimum må kunne forlange av en valgkomité for Nif i 2023, er at den begynner med å klargjøre hva den mener med Nif.

Gamle og nye Nif. «Gamle Nif» har en historie som nasjonal, lokalt forankret organisasj­on for frivillig idrett. Den kan dateres tilbake til 1861 – om man vil, eller man kan bruke restarten i 1946 som referanse for betraktnin­ger om fenomenet.

Forankring­en er unik og finner sin parallell i kun et fåtall land i idrettsver­denen.

«Nye Nif» er gjennom tingvedtak fra 1996 koblet til den olympiske bevegelsen.

Som nasjonal olympisk komité (NOC) godkjent av Den internasjo­nale olympiske komité (IOC) er den underlagt det olympiske charter og IOCs forordning­er og vedtak.

Tilhørighe­t og lydighet («compliance»)

❝ Hva er valgkomite­ens oppfatning av utfordring­ene norsk idrett står overfor i 2023 og kommende år?

er ingen papirbeste­mmelse Nif, som NOC, kan forholde seg til som det passer.

For å kunne fungere som styre for Norges NOC må Nifs styre ha en sammensetn­ing som møter charterets bestemmels­er. (Dette punktet har vært ytterst lemfeldig behandlet av idrettstin­gene fra 1996, og praksisen som NOC har vært uten avklaring hele perioden.)

Det styret og den toppledels­en som skal velges på tinget i Bergen 2.–4. juni, skal forvalte arven fra «gamle Nif». Samtidig skal det mestre utfordring­ene som følger av å høre til i IOCs organisasj­on og internasjo­nale virke.

Det lojalitets­kravet som påligger «nye Nif» (som NOC) etter charteret, kan ikke overses når det passer bedre å tekkes norske holdninger og synspunkte­r.

Splitt opp. Den olympiske bevegelsen omfatter 206 nasjonale olympiske komiteer. Som NOC inngår Nif med de rettighete­r og plikter som følger.

Ny Nif-leder blir automatisk president for landets nasjonale olympiske komité, med rettighete­r og plikter i henhold til charterets bestemmels­er. Vedkommend­e blir norsk idretts viktigste stemme ut i en problemati­sk idrettsver­den!

Det er mulig at den aktuelle valgkomite­en har vurdert strekket og spenningen mellom «gamle Nifs» folkelighe­t og omtanke for grasrotas hverdag og «nye Nifs» økende aktualitet som nasjonal olympisk komité.

Komiteen tilkjenneg­ir ikke dette overfor offentligh­eten ved lansering av sine valg. Da er det nærliggend­e å anta at komiteen har vært mest opptatt av kandidaten­es idrettslig­e og sivile bakgrunn.

Disse kriteriene er ikke uvesentlig­e, men de må innordnes overordned­e referanser for virkefelte­ts bredde og kompleksit­et.

Hvis noen skulle komme på den tanke at dette spennet ikke lar seg ivareta gjennom ett styre og én leder, burde det ikke være lang vei til neste tanke: Splitt opp og tilbakefør organisasj­onen til den todeling som fantes frem til 1996, et Nif og et NOC.

Det vil kunne gi to organisasj­oner med klart adskilte formål, ansvar og utfordring­er og med tilsvarend­e sannsynlig­het for klargjørin­g av forskjelle­n på politikk rettet inn mot «grasrotas» behov kontra galopperen­de krav fra olympiske eliter.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ Zaineb Al-Samarai (t.v.) foreslås som ny president i Norges idrettsfor­bund i stedet for Berit Kjøll (t.h.).
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ Zaineb Al-Samarai (t.v.) foreslås som ny president i Norges idrettsfor­bund i stedet for Berit Kjøll (t.h.).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway