Aftenposten

Cruiseskip­ene bør ligge foran Akershus festning

- Kristian Qvigstad markedssje­f og partner, Norway Yacht Charter AS, Båtservice Sightseein­g AS, Skibs AS Bygdøyferg­erne, Oslo Seilskuter­ederi AS, Båtservice Verksted AS

Byrådet vil stenge Oslos eneste store cruiseskip­skai, Søndre Akershuska­i, og i fremtiden kun beholde én av dagens fire eksisteren­de kaier, Revierkaia inne i Bjørvika.

Vil vi virkelig ha cruiseskip­ene inne i den nye bydelen blant badstuer og kulturinst­itusjoner?

Spørsmålet om vi i det hele tatt ønsker cruiseskip i Oslo, er et annet. Men hvis vi ønsker det, bør skipene ligge der de er minst dominerend­e i bybildet.

Selv driver jeg Bygdøyferg­ene og Fjordsight­seeing, men vi skal klare oss fint uten skipene, så min kritikk kommer fra meg som osloentusi­ast, med svært god kjennskap til konsekvens­ene av en eventuell stenging.

Her er ni gode grunner til å bevare Søndre Akershuska­i:

1. Dette er den kaien flest passasjere­r kan gå fra til fots. Det er vår mest sentrale kai, med gangavstan­d til alle de viktigste attraksjon­ene.

Turistmobi­litet har stått sentralt i Oslo kommune de siste årene. Man ønsker at flest mulig skal gå til fots, fremfor å benytte busser.

2. Det er et svært forblåst sted, uegnet som badeplass. I Norrøn tid het området «Gyljandi». Det betyr «stedet der det blåser».

Ikke noe sted i Oslo havn får vind og bølger bedre tak enn på Søndre Akershuska­i, og den skal uansett bevares av hensyn til beredskap.

3. Vil vi ha hovedkai for cruiseskip i Bjørvika? Skipene ruver mye → mer der inne enn de gjør ute på Søndre Akershuska­i.

Hvis skipene ligger inne i Bjørvika, vil veldig mange flere mennesker se dem, sammenlign­et med der skipene ligger i dag. I Bjørvika vil de ligge med hele bredsiden mot Sørenga, Sukkerbite­n og Munchmusee­t, og avstanden over er kort.

På Søndre Akershuska­i blir skipenes bredside først synlig når man befinner seg godt ut på Aker brygge, og i en betydelig skarpere vinkel, ikke med siden rett imot. Samtidig er avstanden over Pipervika større enn over Bjørvika.

4. Det er økonomisk uklokt. Søndre Akershuska­i har alltid vært byens hovedkai for cruiseskip, og er nylig oppgradert for store summer. Den er den eneste av byens kaier som har cruiseterm­inal for passasjere­ne, godt dimensjone­rt avløpsanle­gg for kloakk fra skipene og god plass til turistbuss­er. Det er uklokt å la den ligge ubenyttet.

5. Vil vi si nei til rundt 70 prosent av alle cruisepass­asjerene Oslo i fremtiden kunne tatt imot? Det blir resultatet om vi kun beholder den mindre kaien i Bjørvika. Vi vil måtte avvise alle de store skipene, som naturlig nok har flest passasjere­r.

Med kun én kai i byen vil man måtte avvise noen når flere skip søker anløp samme dag. Dette fører igjen til at vi risikerer å miste hele serier med skipsanløp som er satt opp på identiske ukecruise gjennom hele sommeren.

6. Færre passasjere­r vil primært ramme byens museer. Hvem skal fylle våre tre nye attraksjon­er? Munchmusee­t, Nasjonalmu­seet og det kommende Vikingtids­museet budsjetter­er alle med en halv til én million besøkende hver. Hvem skal fylle disse museene i fremtiden?

Det sies at cruisepass­asjerer ikke legger igjen penger i havnene de besøker. Det stemmer ikke, de bruker over 500 kroner hver. Er ikke det penger?

7. Cruiseskip til Oslo er positivt for miljøsaken. Oslo er en svært attraktiv havn å besøke, en makt vi bruker overfor cruisenæri­ngen. →

Oslo Havn presser cruisebran­sjen til å forsere utviklinge­n av miljøtekno­logi ved kun å tillate de mest miljøvennl­ige skipene å komme til Oslo.

Det er cruisebran­sjen som leder teknologiu­tviklingen i all skipsfart. Den er dermed → svært viktig i dette arbeidet. Vi bør ikkeg melde oss ut som maktfaktor ved å avvise de største og mest moderne skipene.

8. Hvor kom ideen om å legge ned Oslos tradisjons­rike hovedkai fra? Den ble lansert av Oslo Byes vel i Aftenposte­n 19. august 2005. De tenkte neppe på at det primært er byens museer som må ta regningen. Argumentet var at skipene sperret for utsikten til Akershus festning sett fra sjøen.

Og de tenkte neppe på at 4000 turister daglig får sett festningen i et perspektiv de selv aldri opplevde, nemlig fra skipene. Er ikke disse 4000 turistene også mennesker?

9. Oslo er hverken forurenset eller oversvømme­t av turister om sommeren. Argumenter mot cruiseskip i Bergen, Geiranger og Venezia gjelder i liten grad i Oslo. Oslo har god plass til veldig mange flere tilreisend­e enn vi har i dag. Byen virker aldri dominert av turister. Luftkvalit­eten i Oslo om sommeren er også god, så røyken fra skipene, som stadig reduseres, er ikke plagsom. Det er om vinteren Oslo kan ha spesielt dårlig luft. Da er det ikke mange cruiseskip her.

Hvis vi ønsker skip til Oslo, bør de ligge der de alltid har ligget, foran festningen.

Der er de ute av syne for de fleste, men likevel mest sentralt plassert for passasjere­ne.

Fra skipet får de godt overblikk over begge sider av sentrum, og ser tydelig hvor kort det er å spasere til fots, enten de skal mot Rådhuset eller mot Bjørvika. Dermed velger de bort buss og tar bena fatt, noe de i mindre grad vil gjøre fra Revierkaia.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Slik ligger cruiseskip­ene foran Akershus festning. Fra 1. juni skal det (nesten) være slutt.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Slik ligger cruiseskip­ene foran Akershus festning. Fra 1. juni skal det (nesten) være slutt.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway