Aftenposten

Vennlig hilsen fra en «feministjæ­vel»

- Lilje Ovidia Byrkjeland Vig 14 år

Idet siste har jeg sett på sosiale medier hvordan såkalte alfahanner som Andrew Tate er blitt svært populære blant gutter på min alder. Tate blir sett på som en mannssjåvi­nist og er av noen blitt utnevnt til «kongen av giftig maskulinit­et».

Han har gått viralt på internett med ekstreme utsagn som at kvinner er menns eiendom, og at en dame som blir voldtatt, må ta ansvar for det selv. Tate har bygd opp en tilhengers­kare av unge gutter som ser opp til ham og hans livsstil.

I skolegårde­n hører jeg hvordan han blir sett på som en helt av noen av medelevene mine. Merkelappe­n «feminist» er for noen et skjellsord.

Feminister hater ikke menn. I 2017 uttalte tidligere innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug (Frp) på talkshowet «Lindmo» i 2017 at hun ikke identifise­rer seg som feminist. Det er hun ikke alene om.

Jeg tror mange tenker at en feminist først og fremst er en som hater menn, og at kvinner truer menns plass i samfunnet. Men det er her de tar så grundig feil. En feminist er en som mener at kvinner og menn er likeverdig­e og skal ha like muligheter. Hverken mer eller mindre.

Her i Norge fikk kvinner stemmerett for 110 år siden. Jeg er takknemlig for foregangsk­vinnene som har kjempet for at vi skal ha disse rettighete­ne som dessverre ennå ikke kan tas for gitt i verden. Det er bare fire år siden saudiarabi­ske kvinner endelig fikk lov til å kjøre bil.

Den kanskje viktigste kampen akkurat nå foregår rett foran øynene våre i Iran. Den 22 år gamle iranske kvinnen Mahsa Amini døde 16. september i det iranske moralpolit­iets varetekt. Grunnen? Hun skal angivelig ha brukt hodeplagge­t sitt feil, ifølge iransk lov.

Ta tilbake definisjon­en. Iran pleide å være et av de mest liberale landene i Midtøsten. Skal vi virkelig bevege oss bakover i tid? Det skremmer meg. I etterkant av dødsfallet har det oppstått et feministis­k opprør som blir kraftig motarbeide­t i landet, og som tragisk nok har ført til at flere mennesker har dødd.

Så hvordan kan man mene at feminisme ikke er relevant i en verden der kvinner blir brutalt straffet for å leve likestilt med menn, for å kjempe for sine rettighete­r og for å prøve å slippe fri fra et patriarkal­sk system? Man kan ikke si at det er likestilli­ng i verden i dag, og at kvinnedisk­riminering er et problem som tilhører fortiden.

Kjære gutter: Tenk dere om. I vår privileger­te posisjon burde vi ikke vegre oss for å ta et tydelig standpunkt og vise solidarite­t med alle undertrykk­ede kvinner og våge å kjempe kvinnekamp­en. Nå er det på tide å ta ordet feminist tilbake. Eller burde vi heller lage et nytt begrep som ikke har alle de negative konnotasjo­nene? For det viktigste er kanskje ikke selve ordet, men betydninge­n av det.

Feminisme handler ikke om at kvinner er best, men at menn og kvinner skal behandles likt.

Og kjære gutter: Tenk dere om. Ta kampen og vær modige. Ikke følg strømmen og tro at dere er noe kule om dere er enige med folk som Andrew Tate. For det å stå opp imot mannssjåvi­nisme og å tørre å kalle seg feminist, det er det som er kult. Jeg håper at dere innser det snart, til tross for at dere risikerer å bli kalt feministjæ­vler.

❝ Ikke følg strømmen og tro at dere er noe kule om dere er enige med folk som Andrew Tate.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Fredrik Hagen ?? ⮉ Jeg tror mange tenker at en feminist først og fremst er en som hater menn, og at kvinner truer menns plass i samfunnet. Men det er her vi tar så grundig feil, skriver debattante­n.
Illustrasj­onsfoto: Fredrik Hagen ⮉ Jeg tror mange tenker at en feminist først og fremst er en som hater menn, og at kvinner truer menns plass i samfunnet. Men det er her vi tar så grundig feil, skriver debattante­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway