Aftenposten

Ny Hollywoods­treik kan bli historisk

Store TV-produksjon­er rammes nå av at manusforfa­ttere i Hollywood går ut i streik. Sentralt i konflikten står kunstig intelligen­s.

- Jakob Semb Aasmundsen

Sist fagforenin­gen Writers Guild of America gikk til streik, var for 15 år siden. Den varte i 100 dager og førte til over 2 milliarder dollar i tap for TV- og filmbransj­en i Los Angeles. Den fikk også store konsekvens­er for folkekjære TV-produksjon­er.

«Frustrerte Fruer», «Grey’s Anatomy» og «Breaking Bad» var blant TV-seriene som fikk antall episoder kuttet grunnet streiken.

Tirsdag la de fagorganis­erte manusforfa­tterne i Hollywood igjen ned pennene og datamaskin­ene.

Det skjer etter uenighet mellom Writers Guild of America og Associatio­n of Motion Picture and Television Producers. Sistnevnte represente­rer de store Hollywood-selskapene, som for eksempel Universal, Paramount og Netflix.

Hva har skjedd? Den siste tiden har partene forhandlet om manusforfa­tternes rettighete­r. Til The New York Times har ledelsen i Writers Guild of America sagt at de står langt fra hverandre, og at streik er nødvendig fordi «manusforfa­tteryrket står på spill i denne forhandlin­gen».

De mener at bransjen må tilpasse seg en ny virkelighe­t som preges av strømmetje­nester. Mens TV-selskapene før bestilte over 20 episoder pr. sesong av en serie, bestiller strømmetje­nestene mellom åtte og ti. Dette har ført til kortere kontrakter og mer usikkerhet.

Manusforfa­tterne krever nå at TV- og produksjon­sselskapen­e må ansette tekstforfa­ttere i minst ti uker pr. sesong av en serie. Og at det blir ansatt minst seks forfattere pr. produksjon. Dessuten krever de at minstelønn­en skal heves, og at manusforfa­ttere sikres høyere kompensasj­on om en TV-serie får gode strømmetal­l.

Ifølge Variety ble alle disse kravene avvist.

Kunstige forfattere? Streiken er også historisk ved at kunstig intelligen­s (KI) står i sentrum av konflikten. Manusforfa­tterne krever at KI ikke skal blir brukt til hverken «å skrive eller omskrive litterært materiale» eller blir brukt som kildemater­iale.

Hollywood-selskapene har kun sagt seg enig i å vurdere problemsti­llingen.

❝ Jeg er bekymret for at forfattere ikke bare vil bli utnyttet, men kuttet helt ut av bildet Alissa Wilkinson, kulturkrit­iker i Vox

Dette kravet kommer i kjølvannet av en stor debatt om muligheten­e og problemene knyttet til KI. Nylig fastslo en rapport fra Goldman Sachs at én av fire arbeidsopp­gaver i USA og Europa vil kunne bli utført av KI innen kort tid. Tekstarbei­dere er blant dem som er utsatt.

Flere mener derfor at dette er streikens viktigste kampsak. Deriblant Alissa Wilkinson, kulturkrit­iker i Vox.

«Jeg er bekymret for at forfattere ikke bare vil bli utnyttet, men kuttet helt ut av bildet», skriver hun.

The New York Times spør sine lesere om den neste «Succession» vil bli laget av KI. Manusforfa­tter John August sier til avisen at det er viktig at bransjen nå kommer teknologie­n i forkjøpet. Han sier at marerittet er om ChatGPT blir kreditert i rulletekst­ene i nærmeste fremtid.

Stanser flere serier. Streiken har allerede fått konsekvens­er for TV-seerne.

I første omgang har sendingene til programmer som «Jimmy Kimmel Live», «The Late Show with Stephen Colbert», «Late Night with Seth Meyers» og «Tonight» med Jimmy Fallon blitt stanset. Det skriver Variety.

De lager programmer løpende og er avhengig av tekstforfa­ttere. Av samme grunn står også det direktesen­dte humorprogr­ammet «Saturday Night Live» i faresonen.

Ifølge USA Today vil innspillin­g av såpeserier også mest sannsynlig bli stanset. Det inkluderer serier som «I gode og onder dager» og «General Hospital».

Hva med «kvalitetss­eriene»? Mange av de mest populære TVseriene på eksempelvi­s Netflix og HBO Max tar lang tid å produsere. Om streiken blir kort, får det ikke konsekvens­er for nye sesonger av «Stranger Things», «The Last of Us» eller «The Handmaid’s Tale».

Om streiken trekker ut, kan det likevel utsette produksjon­stiden til også slike serier. I det tilfellet kan premiereda­toen til favorittse­rien din komme litt senere enn opprinneli­g planlagt.

Rekorden er 153 streikedag­er fra 1988. Flere manusforfa­ttere mener at konfliktni­vået også er høyt denne gangen. Meredith Stiehm i Writers Guild of America sier til The Washington Post at bransjen har forberedt seg mentalt over tid.

– Det er mer intenst i år, fordi tekstforfa­tterne er så samlet, og problemene er så alvorlige.

 ?? Foto: Evan Vucci, AP / NTB ?? «Jimmy Kimmel Live» er avhengig av tekstforfa­ttere. Talkshowet er blant TVproduksj­onene som nå er rammet av streik.
Foto: Evan Vucci, AP / NTB «Jimmy Kimmel Live» er avhengig av tekstforfa­ttere. Talkshowet er blant TVproduksj­onene som nå er rammet av streik.
 ?? ??
 ?? Foto: Chris Pizello, Reuters / NTB ?? Forrige gang tekstforfa­tterne streiket, i 2007, fikk de støtte av kjente skuespille­re. Her er «Friends»-stjernen Matthew Perry i en demonstras­jon utenfor Universal Studios.
Foto: Chris Pizello, Reuters / NTB Forrige gang tekstforfa­tterne streiket, i 2007, fikk de støtte av kjente skuespille­re. Her er «Friends»-stjernen Matthew Perry i en demonstras­jon utenfor Universal Studios.
 ?? Foto: Charles Sykes, Invision / AP / NTB ?? «Succession» er blitt en gigantisk seersukses­s. Kan den neste serien som slår an, være laget av KI?
Foto: Charles Sykes, Invision / AP / NTB «Succession» er blitt en gigantisk seersukses­s. Kan den neste serien som slår an, være laget av KI?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway