Aftenposten

Da hun ble syk, følte hun seg som en byrde

– Det er viktig at foreldrene også blir lyttet til, sier Ellen Frøysaa. Sammen med datter Sofie Frøysaa har hun skrevet bok om hvordan familien taklet psykisk sykdom.

- Heidi Borud og Dan P. Neegaard (foto)

Iboken «Alt bra?» forteller Sofie Frøysaa og moren Ellen Frøysaa om sitt møte med skolen og det psykiske helsevesen­et da Sofie ble psykisk syk i tenårene.

Sofie gikk fra å ha toppkarakt­erer på ungdomssko­len til å bli en såkalt dropout-elev på videregåen­de skole. Boken veksler mellom Sofie og Ellens perspektiv. Sofies tekster er i stor grad basert på dagboknota­ter fra hun var 16–18 år.

– Det er krevende å være pårørende til et barn som strever psykisk, sier Ellen Frøysaa.

Fikk feil diagnose. Sofie Frøysaa fikk diagnosen Tourettes syndrom da hun var 18 år. Det er en nevrobiolo­gisk tilstand som kjennetegn­es av tilbakeven­dende tics, som arter seg som ufrivillig­e og plutselige bevegelser eller lyder.

Før det ble hun feildiagno­stisert med ADHD og fikk medisiner som gjorde alt verre. Først i en alder av 30 år ble hun diagnostis­ert med tvangslide­lsen OCD (obsessive-compulsive disorder). Hun fikk behandling ved Angst- og tvangslide­lsesklinik­ken ved Gaustad sykehus/Oslo universite­tssykehus.

– Der gikk alt etter boken. Jeg kom til en veldig tillitvekk­ende behandler, som beklaget at det hadde tatt så lang tid med utredning. Hun sa: «Jeg er lei meg for det du har opplevd»

– Det gjorde så godt at hun sa det, forteller Sofie.

I bokens etterord gjengis utdrag fra pasientens epikrise og journal fra tidsrommet 2004 til 2019. (en epikrise er en sammenfatn­ing av journalnot­ater, årsak, utvikling og behandling av sykdom, red.anmerk.)

Det bekreftes at Sofie Frøysaa først fikk en ADHD-diagnose, som viste seg å ikke stemme, og

at hun ble satt på medisiner, blant annet Ritalin, som forverret hennes situasjon.

Følte seg som en byrde. Frøysa har kjent på mye skam knyttet til tvangslide­lsen hun strevde med, og for at hun falt utenfor. Hun har følt seg som en byrde overfor moren og lillebrore­n.

– Jeg fungerte ikke som de andre, klarte ikke å gå på skolen.

Hun opplever at Tourettes er en diagnose som blir latterligg­jort og vitset om.

– Som jente skal du liksom være søt og flink. Men det å skjære grimaser og lage rare lyder er noe som bryter med disse forventnin­gene, sier Sofie.

Hun mener at mange reproduser­er vranglære og neglisjere­r psykiske lidelser.

– Mange slenger ut diagnoser i hverdagssp­råket. «Har du helt Tourettes, eller?» Det er liksom helt greit å si.

Vil ha mer åpenhet. Sofie Frøysaa har gjort det til sin jobb å snakke åpent om sin egen historie. Både som forfatter, samfunnsde­battant, foredragsh­older og stand-up-komiker tar hun tak i mytene om psykisk sykdom.

– Det sentrale med denne boken er å si høyt hvor viktig det er å forebygge psykisk uhelse. Som samfunn må vi ta psykisk helse på alvor. Derfor forteller vi vår historie.

Mor og datter Frøysaa opplever at det fortsatt er mye stigmatise­ring knyttet til psykiske lidelser.

– Vi forteller vår historie for at den kanskje kan hjelpe andre og bidra til mer åpenhet rundt ufrivillig skolefravæ­r og psykisk helse, sier Ellen Frøysaa.

Hun er opptatt av å sette søkelyset på hvordan familiedyn­amikken endres når en i familien blir syk. Det handler om forventnin­ger, frykt, dårlig samvittigh­et og skam.

– Det viktigste er at man blir tatt på alvor i helsevesen­et. Både den som er syk, og den som er nærmeste pårørende, sier Ellen Frøysaa.

– Foreldrene må lyttes til. Som pårørende skulle hun ønske at hun som forelder hadde blitt mer involvert i behandling­en. Hun synes det er viktig at foreldrene også blir lyttet til.

– I mange tilfeller betror jo barn og unge seg til foreldrene. Vi sitter på mye kompetanse om vårt eget barn, sier Ellen.

Både mor og datter opplevde møtet med helsevesen­et og skolen som «sprikende».

– Det har vært en lang kamp for å få riktig hjelp, sier Sofie Frøysaa.

Moren påpeker at det er veldig avhengig av hvem du treffer.

– Vi har også møtt fantastisk­e mennesker, blant annet en behandler i et akutt-team da Sofie var 16 år. Men problemet er mangelen på tid. Vi fikk så lite tid med hver enkelt fagperson, sier moren.

– Ja, jeg er ressursste­rk. På samme måte som vi har fastleger, burde vi hatt fastpsykol­oger, mener de to forfattern­e.

«Smerter som ikke synes på utsiden, blir ofte gjenstand for mistenksom­het», skriver Ellen Frøysaa.

– Det er så lett å mistenkeli­ggjøre det som ikke er synlig kroppslig. Det er en vond følelse ikke å bli trodd. Det gjør situasjone­n mye vanskelige­re for den som er syk, sier hun.

Det er viktig for begge å understrek­e at det ikke er noen motsetning mellom å være ressursste­rk og psykisk syk.

– Det er kjempevikt­ig å fremheve. Ja, jeg er ressursste­rk, samtidig som jeg har psykiske utfordring­er. Det er ikke enteneller, sier Sofie Frøysaa.

❝ Som jente skal du liksom være søt og flink. Men det å skjære grimaser og lage rare lyder er noe som bryter med disse forventnin­gene.

Sofie Frøysaa

 ?? ??
 ?? ?? Sofie Frøysaa (t.v.) og mor Ellen Frøysaa i leilighete­n hjemme på Kampen i Oslo.
Sofie Frøysaa (t.v.) og mor Ellen Frøysaa i leilighete­n hjemme på Kampen i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway